Sunteti aici :: Nutritie » FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL
O stire recenta a adus din nou in atentie problema dependentei de fast-food la romani. De ce acum? Sau de ce din nou? Pentru ca noi si noi studii vin sa ne arate ca mancarea de tip fast-food nu aduce nimic bun in sfera sanatatii, in ciuda gusturilor mai mult decat imbietoare. Hamburgeri, cheeseburgeri, sandwichuri simple, carfofi prajiti, shaorma, toate imbibate in tone de maioneza si sosuri care mai de care mai grase, mai sarate si mai nesanatoase nu pot sa aduca ceva bun la casa omului. S-ar parea ca pana si cei mai instruiti dintre noi (potrivit celui mai recent studiu) ar apela la fast-food in fiecare zi, asa ca seriozitatea problemei este lesne de dedus. Dar ce anume este asa de periculos cand vine vorba de fast-food?
In primul rand, o sa mentionez dependenta pe care astfel de alimente o provoaca, dependenta care, potrivit unor cercetari mai vechi, s-ar parea ca este asemanatoare celei provocate de heroina. In al doilea rand, ingredientele nocive care se regasesc intr-o proportie covarsitoare in aceste alimente le transforma in adevarate bombe chimice. Mai mult de 200,000 de romani cad zilnic prada viciului instituit de alimentele de tip fast-food, noi si noi lanturi specifice par sa isi deschida din ce in ce mai des portile in marile orase din tara, iar consumul de bauturi acidulate in combinatie cu aceste alimente nu este, desigur, strain iubitorilor de fast-food. Cozile uneori inteminabile care ii conduc pe cei rabdatori la shaormele lor pretioase la lipie sau la farfurie sunt tot mai vizibile in ultima vreme, si o iesire la mall in weekend nu poate sa se sfarseasca, desigur, decat cu o masa copioasa in zona special amenajata mancarii de tip fast-food. Desigur ca diferite sortimente de salate sau mancaruri gatite sunt de asemenea disponibile, dar parca tot hamburgerii si cartofii prajiti par sa iti cada mai bine dupa o plimbare epuizanta prin toate magazinele, nu?
Grasimile Trans ataca inima
Cu toate ca pana acum grasimile saturate au fost privite ca si o alternativa sanatoasa la ulei sau unt, mai nou cercetatorii au descoperit ca acestea par a fi chiar mai periculoase decat alte tipuri de grasime. Acestea se regasesc in majoritatea produselor de tip fast-food si sunt responsabile pentru declansarea anumitor boli de inima. Riscul de infarct creste cu pana la 50% la cei care consuma astfel de alimente imbibate in grasimi trans. Chiar si placintele pot sa contina grasimi care sunt partial hidrogenate si care sunt obtinute dintr-un seu vegetal care poate sa fie de o foarte proasta calitate.
Siropul de porumb bogat in fructoza afecteaza ficatul
Siropul de porumb ce contine multa fructoza se regaseste de regula in sucurile acidulate care se vand de cele mai multe ori ca si o sugestie de servire la mancarea de tip fast-food. Totusi, majoritatea hamburgerilor, chiflelor si sosurilor pe care s-ar putea sa le indragesti intr-o mare masura contin de asemenea acest tip de sirop de porumb. Este ieftin, se obtine din amidon de porumb si pare sa afecteze pancraesul intr-o mare masura. Este folosit in exces datorita pretului scazut si continutul sporit de monozaharide duce la aparitia variatiilor nivelului de glicemie. De aici pana la "supararea" metabolismului nu mai este decat un pas mic. Ficatul nu este un bun prieten al acestui ingredient, iar probleme cum ar fi obezitatea si, bineinteles, tensiunea arteriala crescuta sunt doar alte probleme de sanatate cauzate de acest sirop. Cifrele sunt alarmante; s-ar parea ca un consum zilnic de sirop de porumb bogat in fructoza poate sa creasca riscul de a dezvolta hipertensiune cu pana la 87%.
Glutamatul monosodic declanseaza obezitate
Glutamatul monosodic este un potentiator de aroma si gust ce poate sa conduca la aparitia obezitatii, a diabetului si a hipertensiunii. Consumand acest ingredient ca urmare a ingestiei de alimente de tip fast-food, corpul tinde sa se confrunte in permanenta cu senzatia de foame. Glutamatul monosodic este capabil sa "pacaleasca" creierul sa creada ca ai mancat ceva extrem de satios. In realitate, ai ingerat doar calorii "goale" cu valoare nutritionala zero. Unde se regaseste acest ingredient buclucas? Multe din prafurile cu care se pregatesc sosurile, dar si carnea tocata contin glutamat.

Acest articol a fost vizualizat de 44200 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...

Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii