Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL
HIDRATAREA CELULARA
CU PASI MARUNTI SPRE KILOGRAMELE IN MINUS
COMBINATII DE ALIMENTE CARE TE AJUTA SA SLABESTI RAPID
BENEFICIILE SARUTULUI ASUPRA SANATATII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Nutritia in sporturile de anduranta
CSID - Consumati sucuri de fructe!
SAREA, PRIETEN SI DUSMAN
ANTRENAMENTUL DE PRIMAVARA
BICICLETA STATIONARA - MIC GHID DE ALEGERE SI UTILIZARE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » BOLILE REUMATISMALE SI ALIMENTATIA

BOLILE REUMATISMALE SI ALIMENTATIA


Celor carora nu le sunt straine durerile de incheieturi, spate, gat avand cauze reumatismale, caderea frunzelor le da o veste destul de proasta: odata cu instalarea frigului este foarte probabil sa se (re)instaleze si durerile in oasele lor. Generic, durerile reumatice, care par sa se simta la ele acasa in special toamna, cand au loc schimbari climatice importante: frig, umezeala, ceata.

In spatele termenului destul de vad de reumatism se ascund o serie de afectiuni, cum sunt: osteoporoza, osteomalacia, reumatismele inflamatorii, artroza. Iata cateva informatii despre fiecare dintre acestea, cauze si remedii posibile, in special prin intermediul alimentatiei.


BOLILE_REUMATISMALE__32986.jpgOsteoporoza

Caracterizata prin reducerea anormala a masei osoase, aceasta compromite rezistenta mecanica a osului, chiar si in imprejurari banale, de exemplu in timpul mersului. Poate genera dureri si creste considerabil riscul de fracturi. Osul nu este o materie inerta, el fiind supus in permanenta unor procese de constructie si de destructie, pentru a-si pastra solidaritatea optima. Daca intre cele doua procese apare un dezechilibru, atunci tesutul osos se rarefiaza, osul devenind fragil. Masa osoasa se formeaza in copilarie si inceteaza sa se constituie spre 15 ani la fete si 17 ani la baieti. In aceasta perioada, aportul de calciu este foarte important. De la 23 de ani are loc o simpla consolidare osoasa. Dupa 40 de ani, bilantul devine usor negativ: masa osoasa incepe sa se reduca, datorita procesului de imbatranire. Viteza acestei degradari este variabila, in functie de sex si de tipul de os. La barbati, osul spongios pierde circa 27% din masa, intre 30 si 80 de ani, dupa o descrestere regulata. In schimb, la femei, pierderea osoasa sufera o acceleratie brusca, dupa menopauza (daca aceasta nu este tratata hormonal).


Osteoporoza de tip I - urmeaza dupa menopauza, aparand in deceniul ulterior declansarii procesului, daca nu este intreprins niciun tratament hormonal de substitutie. Explicatia este carenta de estrogen care afecteaza partea spongioasa a osului. Osteoporoza se traduce, in acest caz, prin dureri ale coloanei vertebrale si prin tasari de vertebre, care duc la pierderea unor centimetri din inaltime. Iata si explicatia logica pentru faptul ca femeile devin mai scunde pe masura ce imbatranesc (dupa 60 de ani).


Osteoporoza de tip II - afectiune intalnita la ambele sexe, este de 2 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Incepe spre varsta de 70 de ani si este responsabila pentru fracturile de col femural. Cauze:

-cresterea hormonul glandei paratiroide, care este consecinta unui deficit de vitamina D (insuficienta expunere la soare);

-scaderea activitatii celulelor care asigura formarea masei osoase;


Factori care favorizeaza aparitia osteoporozei


APORT INSUFICIENT DE CALCIU. Anchetele nutritionale efectuate asupra grupurilor de copii si adolescenti nu sunt tocmai linistitoare, ei avand carente de calciu. Nici persoanele varstnice nu stau mai bine, ei atingand rareori ratia de calciu dorita, potrivit unor studii in domeniu.

CARENTA VITAMINEI D. Aceasta vitamina este indispensabila pentru absorbtia corecta a calciului, fiind obtinuta din hrana, dar mai ales din sinteza realizata in piele, sub actiunea razelor de soare.

TABAGISMUL. Menopauza se instaleaza, in medie, cu 8 luni mai devreme, la femeile care fumeaza episodic si este cu un an si jumatate mai timpurie la cele care fumeaza zilnic. Pe langa acestea, are loc un fenomen capital (de foarte multe ori ignorat): continuarea fumatului dupa menopauza anuleaza efectul de protectie a osului, exercitat de hormonii de substitutie. Ca urmare: lipsa efectului de prevenire a osteoporozei. Totdata, diminuand calibrul vaselor de sange si schimbarile celulare, tabagismul accelereaza imbatranirea, in general, si imbatranirea pielii, in special.

LIPSA MIJLOACELOR CONTRACEPTIVE HORMONALE. Pilula este estro-progestativa. Estrogenul stimuleaza osul si diminueaza pierderile de calciu care incep teoretic de la varsta de 30 de ani. S-a aratat, astfel, ca la femeia de 35 de ani care ia pilula, densitatea osoasa este mai mare cu 1% anual, decat la cele care nu folosesc acest mijloc anti-conceptiv.

MENOPAUZA NETRATATA. S-a demonstrat ca tratamentul hormonal al menopauzei - de dorit, de altfel, pentru limitarea fenomenelor de imbatranire si pentru prevenirea bolilor cardiovasculare - permite o considerabila incetinire a evolutiei osteoporozei. Din acest motiv se impune cu atat mai mult o vigilenta sporita in cazurile de menopauza precoce, chirurgicala (histerectomie) sau spontana.

DEZECHILIBRELE ALIMENTARE. Instalarea osteoporozei este favorizata, pe langa regimurile hipocalorice, de carenta de calciu si vitamina D, precum si de excesul de alcool si de cafea (peste 5 cesti pe zi).

ADMINISTRAREA ANUMITOR MEDICAMENTE. Cortizonul luat vreme indelungata, de exemplu pentru un astm sau un reumatism inflamatoriu, favorizeaza aparitia osteoporozei.

SEDENTARISMUL. O activitate fizica regulata ne protejeaza de osteoporoza. Studiul facut asupra alergatorilor la cursele de cros, cu o varsta medie de 45 de ani, a aratat o crestere cu 20% a masei oaselor lungi si cu 10% a masei coloanei, fata de subiectii sedentari, de aceeasi varsta.

Osul pare mai sensibil la frecventa exercitiului fizic, decat la intensitatea efortului depus. SLABICIUNEA. Femeile slabe sunt mai expuse la osteoporoza dupa menopauza. La femeile cu un anumit exces ponderal, androgenii provenind de la glandele suprarenale pot fi transformati, in parte, in estrogeni, ceea ce constituie un factor de protectie.


Alimentatia in osteoporoza


Daca te confrunti cu osteoporoza, trebuie sa tii cont de un anumit regim alimentar care sa abunde in calciu, vitamina D3, fosforul, fluorul, calcitonina, difosfonatele.

Aportul de calciu - cantitatea de calciu necesara zilnic omului, din diferite surse, variaza de la 800 la 2600 mg.

Pentru diferite varste sunt propuse urmatoarele doze zilnice:

-gravide 100 mg;

-femei care alãpteazã 1200 mg;

-copii (1-5 ani) 800-900 mg,

-copii (6-17 ani) 1200-1500 mg;

-adulci 800 mg;

-femei aflate la menopauza 1500 mg.

Cu toate acestea, trebuie sã recinem cã o mare parte din calciu se eliminã zilnic prin fecale _i urinã. La persoanele mature cantitatea eliminatã zilnic poate ajunge la 700 mg.

Iata cateva exemple de alimente bogate in calciu:

-drojdia de bere 2000 mg/100 g

-cascavalul 1200 mg/100g

-prune uscate 800 mg/100 g

-sardine (cu oase) 400 mg/100 g

-lapte concentrat 300 mg/100 ml

-oua 300 mg/100g

-ciocolata cu lapte 220 mg/100 g

-patrunjel 200 mg/100 g

-iaurt 170 mg/100 g

-branza de vaci 125 mg/100 g

-conopida,broccoli 100 mg/100 g

-ciocolata neagra 100 mg/100 g

-paine 50 mg/100 g


Aportul de fosfor - un adult are nevoie zilnic de aproximativ 700 mg fosfor. Iata cateva dintre alimentele bogate in fosfor:

-drojdia de bere 3000 mg/100 g

-branzeturi 200/800 mg/100 g

-boabe de soia 600 mg/100 g

-ciocolata 280 mg/100 g

-peste, carne 150-250 mg/100 g

-lapte 200 mg/100 g

-oua 200 mg/100 g

-paine 180 mg/100 g

-iaurt 120 mg/100 g

-paine alba 100 mg/100 g

-broccoli 80 mg/100 g


Concentratia de vitamina D - pielea produce natural vitamina D sub actiunea rezelor solare. O expunere a mainilor, de cel putin 3 ori pe saptamana, cate 15 minute este de ajuns pentru a asigura o buna sinteza. Totusi un supliment adus prin hrana este util. Iata alimentele care contin cantitati semnificative din aceasta vitamina:

-untura de peste;

-ton;

-sardine;

-ciuperci;

-carne de porc;

-pasare;

-ficat;

-unt;

-branzeturi;

-germeni de grau.


Osteomalacia

Pe scurt, boala consta dintr-o demineralizare a scheletului, care duce la aparitia fisurilor osoase. Este generata de o carenta a vitaminei D avand drept consecinta o diminuare a raportului calciu/fosfor. Aceasta lipsa a vitaminei D are mai multe cauze: expunere insuficienta la soare, alimentatie saraca in vitamina D, proasta absorbtie a vitaminei D, insuficienta renala cronica. Osteomalacia prezinta mai multe semne asociate:


-dureri de bazin, mai ales in pliul incheieturii coapsei, si iradiind spre fata anterioara a coapselor. Sunt insotite de o limitare a miscarii soldurilor; mersul devine lent si grijuliu, cu pasi mici. Bolnavul cauta puncte de sprijin si crede, uneori, ca este vorba de o slabiciune muscular.

-dureri toracice care apar uneori la apasarea coastelor;

-o astenie fizica si psihica prezenta in mod constant, insotita uneori de scadere in greutate.

Daca afectiunea nu este tratata, bolnavul risca sa se miste tot mai putin si sa nu se mai poata ridica.

O analzia a sangelui nu este de mare ajutor, desi putem descoperi o fosforemie scazuta. In schimb, radiografiile arata fisuri caracteristice, mai ales la nivelul bazinului. Intr-un stadiu mai avansat, poate aparea clar o factura. Semnele de osteoporoza care coexista, de obicei, sunt si ele vizibile.

Tratament. Bolnavului i se va administra vitamina D picaturi sau fiole. Durerile dispar in mai putin de o luna; daca exista deja fisuri, acestea se consolideaza in 2-3 luni. Dupa aceea, se asigura un aport corect de vitamina D, pentru evitarea unei recidive.


Reumatismele inflamatorii

Din aceasta categorie face parte poliartrita reumatoida, un reumatism inflamatoriu care evolueaza cu puseuri inflamatorii dureroase si anchilozante care lasa cu timpul mari sechele la nivelul articulatiilor. Boala debuteaza pe la 40 de ani, dar evolueaza la persoanele trecute de 60. Poliartrita reumatoida a beneficiat de unele tentative de terapie nutritionala.


Iata cateva experiente alimentare care vizeaza calmarea puseurilor inflamatorii:

POSTUL- in timpul unui puseu dureros acut, se propune un post foarte strict, sub supraveghere medicala, pe durata a 7 zile; bolnavul nu va consuma decat supa de zarzavat.

REGIMUL PERSONALIZAT, PRIN EXCLUDERE. Dupa ce s-au suprimat 20 de alimente, acestea se reintroduce treptat, la cate 2 zile, si se noteaza eventualele reactii: dureri, umflaturi, intepeneala a articulatiilor. Unele alimente care par sa fie responsabile pentru un puseu al bolii sunt eliminate definitiv. Alimentele test sunt urmatoarele:

-porumb, grau, ovaz, secara;

-soia;

-arahide;

-carne de porc;

-carne de vita;

-carne de miel;

-portocale, lamai, grapefruit;

-rosii;

-zahar;

-unt;

-oua;

-branzeturi, lapte;

-cafea.

RATIA DE PROTEINE. O alimentatie prea bogata in proteine favorizeaza puseurile inflamatorii ale bolii.

UNTURA DE PESTE. Uleiurile extrase din peste ar putea avea un efect anti-inflamatoriu, dar cu conditia sa fie ingerate in cantitate suficienta.


Artroza

In privinta artrozei circula destule idei preconcepute. Artoza este leziunea cartilajului unei incheieturi, cu deformarea extremitatilor osoase. Afecteaza in special mainile, genunchii, soldurile si coloana vertebrala. Despre artroza se crede - prea adesea- ca este consecinta unei banale imbatraniri a articulatiilor, cand, de fapt, este o boala in cel mai deplin inteles al cuvantului.

Cauzele. In prezent nu sunt stabilite cu certitudine, desi anumite forte mecanice s-ar parea ca joaca, de multe ori, un rol determinant in aparitia bolii. (traumatismele) Este absolut evident ca excesul de greutate contribuie la marirea presiunilor exercitate asupra articulatiilor. De aceea, o logica simpla le recomanda celor ce sunt afectati de artoza sa slabeasca un anumit numar de kilograme, pentru a micsora suprasarcina pe care o suporta articulatiile si, in consecinta, durerile mecanice. Anomaliile congenitale par a fi o alta cauza a artozei.


Remediile

S-a mentionat deseori efectul benefic al antioxidantilor (vitaminele C si F, betacarotenul, seleniul, zincul, cuprul si polifenolii), dar fara ca acesta sa fi fost dovedit. In compozitia cartilajelor intra siliciul si manganul, deci aportul corect al acestor elemente ar parea o solutie de bun simt. Alimente bogate in siliciu sunt legumele verzi, rosiile cu coaja, paine complete sau integrala, orez, ridichi, ceai de coada calului. Alimentele bogate in mangan sunt nucile, ceaiul, ghimbirul, cuisoarele, cerealele, germenii de grau, spanacul si alte legume verzi, migdalele, fructele proaspete, cuprul, seleniul.



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(26 Martie 2012 22:45) Voinea Marcela a spus

interesant . la obiect . de ajutor....







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii