Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ramat pe un brat
ANTRENAREA CREIERULUI
CURSURI MASAJ 2004-2005
IMAGINEA PROPRIULUI CORP - DILEME
PRIMAVARA SI TENUL


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole STEROIZII ANABOLIZANTI - faci ce vrei, dar stii ce faci ?
MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA
CIORBA DE VACUTA
EXERCITII DE TIP FITBALL PENTRU UN ABDOMEN PLAT
OBSESIA SILUETEI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » TERAPIA COMPORTAMENTALA A OBEZITATII

TERAPIA COMPORTAMENTALA A OBEZITATII


TERAPIA_COMPORTAMENT_53708.jpgIn ciuda tututor teoriilor si a intrebarilor inca deschise, se pare ca in obezitate cheia tuturor problemelor ramane supraalimentatia. Pacientii obezi au o balanta energetica pozitiva. De ce consuma cantitati mai mari de hrana decat alte persoane, este o intrebare la care incearca sa raspunda specialistii din diferite domenii. Psihologii incearca sa ofere cateva explicatii posibile, confirmate, cel putin in parte, de ajutorul terapeutic oferit prin terapie comportamentala.

Potrivit unor teorii care s-au afirmat incepand cu anii ’60, obiceiurile legate de alimentatie reflecta nevoile afective si starea sanatatii mentale. Astfel, bulimia subita nu este declansata de nevoia organismului de hrana ci este o regresie catre trasaturile infantile de echivalare a hranei cu dragostea, actul alimentar devenind mijlocul de satisfacere a unor nevoi emotionale neimplinite. Deasemenea, multi autori subliniaza ca alimentele nu au numai o valoare nutritionala ci si valoare simbolica, in raport cu motivatiile afective si socio-culturale. Legat de aceasta, Kaufmann a clasificat alimentele in functie de implicatiile psihice ale consumului lor: alimentele pozitive sunt cele cu componente asa zis de sigutanta, care produc un sentiment de bunastare cum este laptele, alimente care semnifica recompense sau multumiri, precum dulciurile, alimente datatoare de putere - friptura la gratar, carnatii, alimente care reflecta pozitia sociala - icrele negre, bauturile pentru adulti interzise copiilor- cafea, vin, bere etc. Din aceasta teorie se naste psihanaliza ca metoda de tratament in obezitate, metoda care urmareste nu numai eliminarea simptomelor ci schimbarea de fond a tuturor modificarilor survenite in copilarie.

Psihoterapia interpersonala, metoda derivata din psihanaliza, considera ca tulburarile de alimentatie sunt secundare unui proces psihopatologic profund, ascunzand conflicte derivate din interactiunile personale. In 1991, Fairburn aplica pentru prima data terpaia interpersonala in bulimia nervoasa. Obiectivul terapeutic este de a reduce emotiile negative care apar in relatiile interpersonale.

Tratamentul cognitiv-comportamental al obezitatii a aparut ca o metoda alternativa psihanalizei. Adeptii terapiei comportamentale sprijina ipoteza ca obezii invata scheme eronate de activitate fizica si alimentatie ca urmare a expunerii inadecvate la alimente, modele sociale si obiceiuri.

Comportamentul alimentar hiperfagic este motivat adesea de pacient de cauze decelabile: pubertate, menopauza, avort, sarcina, stress fizic, conflicte familiale, diverse conjuncturi sociale nefavorabile, casatoria si schimbarea modului de viata, schimbarea domiciliului cu modificarea accesului la hrana. Foz si Formiguera, in 1998, au stabilit sase subgrupuri teoretice de comportament alimentar la pacientii cu obezitate:

1. big's - marii gurmanzi care ingera cantitati mari de alimente la mesele principale;
2. sweet's - consumatorii de hidrati de carbon cu mare continut caloric de mai multe ori pe saptamana;
3. fast food's - prefera mancarurile rapide, pizza, cartofi prajiti, chipsurile;
4. snacker's - cei care ingera la gustare alimente cu inalta incarcatura calorica (>150 kcal/gustare)
5. binge's - cei care ingera constant un anumit aliment;
6. bulimic's, alcoholic's - cei care sufera de bulimie nervoasa si dependenta de alcool.

Totusi este imposibil de stabilit un tip standard de pacient obez. Se intalnesc trasaturi de constrangere interioara, apatie, resemnare. Pacientii sunt deprimati, nu fac fata situatiilor stresante si sunt vulnerabili. Hiperfagia, activitatea fizica reusa si excesul d greutate ofera o oarecare protectie fata de sentimentul de neadaptare.

Din punct de vedere psihiatric, tulburarile legate de obezitate pot fi sistematizate astfel:

- pacienti cu tulburari psihologice primare care pot constitui factori etiopatogenici in originea obezitatii (tulburari de personalitate, disforie, patologie anxioasa, depresiva, comportament bulimic);

- pacienti obezi cu tutlburari derivate din propria obezitate (determinate de propria imagine corporala, de presiunea sociala, familiala si discriminare);

- tulburari psihopatologice aparute in cursul terapiei de reduere ponderala.


Pe de alta parte, obezul este, in general, marginalizat de catre societate. Vina de a fi obez este alimentata inclusiv de personalul sanitar care-l ved ca pe o persoana neatractiva si fara vointa. In studiile realizate cu persoane suferind de obezitate severa care au pierdut in medie 45 de kg prin chirurgie bariatrica, s-a constatat ca toti prefera sa sufere de diabet, surditate, dislexie, infirmitate cardiaca decat de obezitate, probabil din cauza modului in care este privit obezul de catre ceilalti. Mass-media si publicitatea au impus un anumit prtotip de silueta care presupune triumf social si familial. Prin mimetism printre grupele vulnerabile (adolescenti si obezi) se promoveaza dietomania, convertind aceste persoane in victime sigure ale tulburarilor de alimetatie.

Elementele terapiei comportamentale sunt: automonitorizarea, stabilirea tintelor terapeutice, controlul stimulilor, invatarea autocontrolului, modificarea comportamentului de autoaparare, imbunatatirea imaginii de sine, modificarea tipurilor alimentare gresite si mentinerea pe termen lung a reducerii ponderale.



Dr. Emilia Butnaru

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii