Sunteti aici :: Psihologie » FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de comunicare virtuala prin intermediul retelelor de socializare precum Facebook, a transformat viata noilor generatii, intr-o viata ireala si virtuala. Datorita internetului, adolescentii isi petrec o mare parte din timpul liber in fata calculatorului. In timp ce prietenii pe FB se inmultesc, prietenii din viata reala se imputineaza. Ne regasim cu colegii din scoala, ne largim cunostintele si ne relaxam dupa o "Nu toti folosesc FB in acelas scop. Scopul difera in functie de caracteristicile personalitatii noastre. Atat pentru cel singuratic cat si pentru cel sociabil, poate fi utila activitatea pe FB, ceea ce demonstreaza satisfacerea unei categorii largi si diferite de nevoi. Cercetatorii au demonstrat ca activitatea noastra din acest spatiu virtual poate oferi indicii despre personalitatea fiecaruia - Simina Munteanu, psiholog clinician Mental Health Clinic.
Facebook-ul este o retea de socializare intr-o continua dezvoltare, "un capital social condus de nevoile umane" (spune Hoffman). Felul in care s-a dezvoltat evidentiaza o lume virtuala bine inserata in cea reala, cu o dinamica in care se impletesc nevoi sociale si individuale. O lume care ne satisface nevoia de auto-promovare, care ne inspira si ne stimuleaza stima de sine, o lume care ne confirma calitatea de fiinte sociale si necesitatea de a realationa.
Studiile legate de influenta comunicarii virtuale in viata reala ne spun ca persoanele care isi actualizeaza frecvent statuss-ul, se eticheteaza in fotografii, au multi prieteni dintre cei pe care nu ii cunosc in viata reala si au trasaturi narcisice mai accentuate decat cei care folosesc FB mai putin in aceasta directie. Acesti narcisici iau timp, atentie si sprijin de la altii fara sa ofere ceva in schimb.
FB ne ajuta sa pastram apropierea cu prietenii din alte colturi ale lumii, sa ne regasim colegi si prieteni cu care am pierdut initial legatura. In aceasta lume detinem un alt fel de control al interactiunilor decat cel obisnuit. Simplul fapt ca postam cele mai frumoase fotografii, ca primim cele mai magulitoare comentarii, ca ne straduim sa construim imaginea sociala care se apropie mult mai mult de idealul a ceea ce ne dorim sa fim are o influenta asupra stimei de sine. Ne putem gandi la o persoana, o putem modifica cu usurinta si imbogati cu o lista bine aleasa de prieteni. Ceea ce intr-un grup social cu interactiune imediata sau in planul interactiunilor fata in fata nu se intampla, datorita comunicarii nonverbale coordonata de procesele inconstiente. Asta nu inseamna insa ca genul de comunicare si interactiune pe care il faciliteaza FB este neaparat unul lipsit de consistenta si autenticitate. Aici, fiecare decide cat si ce anume dezvaluie din propria interioritate, creandu-si o istorie de viata proprie pe pagina sa de FB.
Dar FB ne aduce in egala masura si dezavantaje. Din cauza abilitatii insuficient dezvoltate a omului de a-si gestiona starea de echilibru, ajungi sa pierzi foarte mult din timpul tau in spatiul virtual indepartandu-te de lumea reala. Atat oamenii singuratici cat si cei activi social ajung sa-si piarda foarte mult timp pe FB, unii pentru a putea face fata singuratatii, altii pentru a-si intretine relatiile. Ceea ce nu stim noi este ca tot ceea ce obtinem nu ne rezolva problema ci doar ne accentueaza dependenta. Este inca o dependenta care curand va fi omologata DSM (manual de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale). Studii de specialitate au demonstrat ca adolescentii si copii care utilizeaza frecvent FB au rezultate mai slabe la invatatura, sunt mai bolnaviciosi si mai expusi simptomelor si afectiunilor mentale. Concluziile arata corelarea nu doar cu narcisismul, tulburarea de personalitate antisociala, tulburare bipolara, tulburarea de personalitate borderline ci si cu multe alte boli.
Cert este ca interactiunea in acest spatiu virtual nu este daunatoare cata vreme nu devine singurul mod de integrare si relationare sociala care functioneaza in viata cuiva. Abia atunci putem vorbi despre o fuga din fata realitatilor vietii, una care se poate permanentiza ori muta pe un alt obiect de satisfacere.
Cu siguranta FB va evolua mai departe, se va extinde, va cuprinde tot mai multe persoane in acest joc care imbina lucrurile adevarate despre noi cu cele create. Pentru ca avem nevoie ca intr-un fel sau altul sa ramanem conectati, sa ne vedem, sa fim vazuti, sa existam in ochii cat mai multora in acel mod in care ne face placere si dorim sa existam. Sunt povestile moderne si infrumusetate ale vietilor noastre si ne place sa fie rasfoite de altii si noi la randul nostru, sa le cunoastem pe ale altora.
Fondata cu misiunea de a oferi excelenta in tratarea celor care se confrunta cu o problema de sanatate mintala, echipa Mental Health Clinic este implicata si in tratamentul cronic al pacientilor cu afectiuni psihiatrice complexe care necesita tratamente multidisciplinare.
Clinica ofera servicii integrate de psihoterapie, psihiatrie, neurologie, endocrinologie, consiliere individuala si de cuplu, evaluare psihologica si terapii de grup.
www.mentalhealthclinic.ro

Acest articol a fost vizualizat de 26002 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii