Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam TRATAMENTUL COXATROZEI PRIN GIMNASTICA
Stretching - spate - exercitii set 5
ALERGIILE PROVOCATE DE STRES
CREATINA + CAFEINA - O COMBINATIE DE EVITAT?
Exercitii pentru muschii cvadriceps 2


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
CSID - Obiceiuri nasanatoase care iti mananca ani din viata
PLEDOARIE PENTRU SPORT SI MISCARE PE DURATA SARCINII
CREZI IN PLACEBO?
INSTRUCTORII DE AMOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » DISCROMIILE CUTANATE - LENTIGO SOLAR SI MELASMA

DISCROMIILE CUTANATE - LENTIGO SOLAR SI MELASMA


DISCROMIILE_CUTANATE_49334.jpgLentigo solar apare ca pete relativ bine delimitate, de 3-15 mm cu culoare variind de la bej pana la maro inchis. Tegumentele din jur au aspect normal. Cel mai frecvent, petele se localizeaza pe zonele expuse la soare: fata, maini, brate, decolteu. Cu varsta, numarul lor poate creste. Sunt cunoscute si sub denumirea de pete hepatice, flori de cimitir. Sunt asemanatoare pistruilor, dar spre deosebire de acestia nu dispar cand nu te mai expui la soare. Apar mai ales la persoanele deschise la culoare, la varsta adulta si se datoreaza unei cresteri a cantitatii de pigment in epiderm, ca raspuns la stimulul ultravioletelor.

Reducerea lor se poate face aplicand creme de depigmentare (tretinoin, hidroquinona), crioterapie sau tratament laser. Evitarea expunerii la soare, solar si aplicarea de creme de protectie solara cu SPF minim 30 sunt obligatorii.

Melasma este o hiperpigmentare dobandita pe zonele expuse la soare. La gravide se numeste cloasma. Este frecventa la femeile de varsta fertila, mai ales la cele cu pielea inchisa la culoare, accentuata de expunerea la soare. Se distribuie la nivelul fetei pe frunte, obraji, barbie ca pete gri, maro uneori albastrui, asimptomatice, care se estompeaza iarna. Este determinata in primul rand de expunerea la soare, la care se adauga mostenirea genetica, influentele hormonale (mai ales progesteronul), contraceptivele si afectiunile tiroidiene. Rar, anumite medicamente sau cosmetice pot determina melasma in asociere cu expunerea la soare. Aparitia ei nu impune investigatii suplimentare, cu exceptia evaluarii functiei glandei tiroide. Evaluarea sub lampa Wood poate determina nivelul de dispunere al pigmentului: epidermic, dermic. Cu cat depunerea de pigment este mai profunda, cu atat sansele de reusita ale tratamentului sunt mai mici.

De altfel, tratamentele actuale nu garanteaza disparitia completa a pigmentarii. De cele mai multe indepartarea factorului declansator (modificari hormonale, contraceptive, sarcina) da rezultatele cele mai multumitoare. Cremele de depigmentare cele mai intalnite sunt pe baza de hidroquinona. Aceasta impiedica mecanismele de producere a pigmentului. Se poate asocia cu iritatie locala, roseata si daca e aplicata pe timp indelungat cu riscul de ocronoza, adica pigmenarea gri-albastra a pielii. In general, daca pielea nu raspunde la tratament dupa 2 luni de aplicare se stopeaza tratamentul cu hidroquinona. Acidul azelaic, tretinoinul sunt substante cunoscute pentru succesul lor in tratarea acneei, dar pot fi folosite si pentru melasma. Fata de hidroquinona raspunsul la tratament este cu mult intarziat, rezultatele apar dupa 4-6 luni de aplicare a cremei. Dermatologii prefera formulele combinate de hidroquinona, corticosteroid si tretinoin. Peelingul chimic ajuta prin indepartarea stratului de celule cu pigment. El trebuie facut insa de persoane instruite, pentru ca exista risc de iritatie, arsura, cicatrice. Alte solutii sunt reprezentate de microdermabraziune si laser.

La indemana tuturor atat cu rol profilactic cat si adjuvant terapeutic sta protectia solara. Utilizati creme de protectie solara zilnic, aplicateti-le cu 20 de minute inaitea expunerii si reinnoiti-le la 2-4 ore. Folositi un factor de protectie minim 30. Cumparati creme pe baza de oxid de zinc sau titan, mexoryl care si-au demonstrat eficacitatea si care realizeaza in plus o bariera fizica pentru ultraviolete. Folositi palarii de soare care sa umbreasca zonele afectate de melasma. Fositi camuflajul cosmetic (machiajul), mai ales cel in tonuri de alb si galben.

O afectiune aparte determinata de expunerea la soare este reprezentata de poikilodermia Civatte. Pe cat de straina pare denumirea, pe atat de frecventa este ea. Poate ai remarcat un soi de pigmentare reticulata, ca in retea, uneori depigmentare, roseata, vase dilatate pe zonele laterale ale gatului? Aceasta este poikilodermia Civatte. Afectiunea este benigna, apare la varsta adulta, zona de sub barbie este crutata datorita efectului de umbrela realizat de aceasta. Radiatiile ultraviolete, influentele hormonale, predispozitia genetica si cosmeticele aplicate la nivelul gatului sunt factori declansatori. Tratamentul este modest, preventia este solutia optima. Utilizati protectia solara si evitati aplicarea de parfumuri si cosmetice pe zona gatului inainte de expunerea la soare.

Afectiunile de care am vorbit sunt fara indoiala benigne, deranjeaza numai cosmetic. Nu trebuie sa uitati ca atat timp cat aveti leziuni de lentigo, melasma, pikilodermie aveti de fapt un tegument fotoagresat. Orice piele care sufera ca urmare a expunerii la soare se afla la risc pentru dezvoltarea altor afectiuni mult mai grave, cancerele de piele.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 58022 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

AR FI POSIBIL SA DEVENIM IMUNI LA ACCIDENTARI ?
NU ! Aceasta asa zisa "imunitate" ar presupune ca atletul ...
CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi ...


A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : ...
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 12 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii