Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ANTRENAMENT DISTRACTIV, MERSUL PE ROLE
CSID - O alimentatie bazata pe carne si lapte poate imbolnavi arterele!
VIDEO - Alimentatia pe grupe de varsta
TENOSINOVITA ALERGATORULUI
ALIMENTATIA CORECTA IN SEZONUL RECE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole 10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA
CSID - Un mic dejun sanatos va poate scapa de kilogramele in plus
ZERUL
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ONICOMICOZA
PREVENIREA ACCIDENTARILOR - CAUZE SI METODE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » COMPOZITIA CORPULUI

COMPOZITIA CORPULUI


Corpul uman este alcatuit dintr-o varietate de tesuturi, dar pentru a face o impartire in ceea ce ne intereseaza pe noi, vom considera ca exista "tesut gras", reprezentat asa cum era de asteptat de catre tesutul adipos, si "tesut slab", adica restul tipurilor de tesut - muscular, osos sau cel din compozitia diferitelor organe interne.

COMPOZITIA_CORPULUI_21840.jpgCantarul obisnuit arata greutatea totala a acestor tesuturi insa nu face o diferentiere intre ele, deci nu poate sa arate care este procentul de grasime din corp. Astfel, o persoana poate sa aiba o greutate mai mare decat este considerata normala, insa tesutul adipos sa nu fie in exces. Este exemplul clasic al culturistilor - un sportiv de 100 kg, dar cu 8-10% grasime, ar putea fi considerat supraponderal, daca s-ar face o apreciere folosind numai indicele de masa corporala sau tabelele greutate-inaltime. Aceste tabele trebuiesc adaptate in functie de populatia care este vizata prin masuratori. Daca e vorba de sportivi, trebuiesc alese tabele speciale, asa cum si intre diversele rase umane exista diferente importante.

Exista cateva metode cu ajutorul carora se poate face o evaluare a procentului de grasime si astfel o analiza a compozitiei corporale. Standardul de aur in ceea ce priveste evaluarea compozitiei corpului este hidrodensitometria. Din pacate, aceasta metoda (precum si alte metode mai moderne), este destul de complicata, scumpa, necesita echipament special si personal instruit, de aceea in majoritatea centrelor medicale sportive se foloseste masurarea pliurilor cutanate. Oamenii de stiinta considera ca aceasta metoda relativ simpla, poate avea o acuratete de pana la 98% atunci cand este efectuata de catre o persoana antrenata sa faca acest lucru. O alta metoda la indemana oricui este utilizarea unui aparat ce functioneaza pe principiul bioimpedantei, desi este considerata de multi o metoda controversata, datorita lipsei de precizie.

Multi oameni isi pun intrebarea "care este greutatea ideala?". Sportivii isi pun in plus si intrebarea "care este procentul optim de grasime?" Acest procent variaza semnificativ de la o persoana la alta, in functie de sex, varsta, activitate fizica. Au fost stabilite standarde orientative, atat pentru sportivi din diverse ramuri, cat si pentru persoane fara activitate sportiva. Astfel un minim considerat acceptabil pentru barbati este 5%, iar pentru femei 12%. Diferenta se explica prin faptul ca femeile au nevoie de mai mult tesut adipos ca rezerva pentru perioada sarcinii si alaptarii, cat si pentru ca la acest nivel se metabolizeaza hormonii estrogeni. Un adult obisnuit va avea valori medii de 15-18% pentru barbati si 22-25% pentru femei. Asa cum era de asteptat, sportivii, si mai ales culturistii se gasesc spre capatul de jos al acestei scale. In culturism, exista o legatura directa intre marea performanta si o valoare cat mai joasa a procentului de tesut adipos.

De altfel, in orice sport compozitia corpului influenteaza capacitatea de performanta. Mai multe studii au aratat ca procentul de grasime se afla in relatie de proportionalitate inversa cu capacitatea aeroba maxima si performanta in ceea ce priveste alergarea pe distante lungi. In opozitie, masa musculara este pozitiv legata de capacitatea de performanta si forta. Totusi asocierea intre un nivel redus de tesut adipos si cresterea performantei nu trebuie dusa la extreme - unele studii au aratat ca scaderea sub 8% in cazul barbatilor si 14% in cazul femeilor, pare sa reduca capacitatea de performanta. In special in cazul femeilor, o reducere exagerata a tesutului adipos poate conduce la probleme grave de sanatate - amenoree, osteoporoza, tulburari de alimentatie, hipovitaminoze. Asadar, atentie mare! - iar acest indemn nu este adresat doar sportivelor care se lupta pentru a se mentine intr-o categorie, ci si tuturor domnisoarelor care tin cu tot dinadinsul sa slabeasca, desi nu au nevoie. Asa cum prea putina grasime pune probleme de sanatate, atunci cand exista excesiv de multa, apar alte probleme. Dar cat este "prea multa" Se considera ca pentru barbati este periculoasa o valoare peste 25%, iar pentru femei peste 32% - aceste valori se coreleaza cu o multime de afectiuni, printre care diabet, boli cardiovasculare, artroza etc.

Compozitia corpului poate fi modificata prin regim alimentar si efort fizic - practic trebuie umblat la balanta dintre aportul si consumul caloric. Antrenamentul cardio este o metoda foarte eficienta pentru a reduce stratul adipos, dar este de preferat sa fie combinat cu antrenament de forta, pentru a mentine masa musculara si tonusul.

COMPOZITIA_CORPULUI_95398.jpg



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 71764 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii