Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI
Presa pentru picioare
Abductia picioarelor la aparat (din pozitia sezand)
CONTROLUL MEDICAL ANUAL. INVESTIGATII IMPORTANTE
SALATA DE OREZ CU LEGUME SI ULEI DE CANEPA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Exercitii pentru muschii cvadriceps 2
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE
CUM SA TE MENTII TANARA SI IN FORMA
TRANSFORMARI INDUSE DE ANTRENAMENTUL CU GREUTATI
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » COMPOZITIA CORPULUI

COMPOZITIA CORPULUI


Corpul uman este alcatuit dintr-o varietate de tesuturi, dar pentru a face o impartire in ceea ce ne intereseaza pe noi, vom considera ca exista "tesut gras", reprezentat asa cum era de asteptat de catre tesutul adipos, si "tesut slab", adica restul tipurilor de tesut - muscular, osos sau cel din compozitia diferitelor organe interne.

COMPOZITIA_CORPULUI_21840.jpgCantarul obisnuit arata greutatea totala a acestor tesuturi insa nu face o diferentiere intre ele, deci nu poate sa arate care este procentul de grasime din corp. Astfel, o persoana poate sa aiba o greutate mai mare decat este considerata normala, insa tesutul adipos sa nu fie in exces. Este exemplul clasic al culturistilor - un sportiv de 100 kg, dar cu 8-10% grasime, ar putea fi considerat supraponderal, daca s-ar face o apreciere folosind numai indicele de masa corporala sau tabelele greutate-inaltime. Aceste tabele trebuiesc adaptate in functie de populatia care este vizata prin masuratori. Daca e vorba de sportivi, trebuiesc alese tabele speciale, asa cum si intre diversele rase umane exista diferente importante.

Exista cateva metode cu ajutorul carora se poate face o evaluare a procentului de grasime si astfel o analiza a compozitiei corporale. Standardul de aur in ceea ce priveste evaluarea compozitiei corpului este hidrodensitometria. Din pacate, aceasta metoda (precum si alte metode mai moderne), este destul de complicata, scumpa, necesita echipament special si personal instruit, de aceea in majoritatea centrelor medicale sportive se foloseste masurarea pliurilor cutanate. Oamenii de stiinta considera ca aceasta metoda relativ simpla, poate avea o acuratete de pana la 98% atunci cand este efectuata de catre o persoana antrenata sa faca acest lucru. O alta metoda la indemana oricui este utilizarea unui aparat ce functioneaza pe principiul bioimpedantei, desi este considerata de multi o metoda controversata, datorita lipsei de precizie.

Multi oameni isi pun intrebarea "care este greutatea ideala?". Sportivii isi pun in plus si intrebarea "care este procentul optim de grasime?" Acest procent variaza semnificativ de la o persoana la alta, in functie de sex, varsta, activitate fizica. Au fost stabilite standarde orientative, atat pentru sportivi din diverse ramuri, cat si pentru persoane fara activitate sportiva. Astfel un minim considerat acceptabil pentru barbati este 5%, iar pentru femei 12%. Diferenta se explica prin faptul ca femeile au nevoie de mai mult tesut adipos ca rezerva pentru perioada sarcinii si alaptarii, cat si pentru ca la acest nivel se metabolizeaza hormonii estrogeni. Un adult obisnuit va avea valori medii de 15-18% pentru barbati si 22-25% pentru femei. Asa cum era de asteptat, sportivii, si mai ales culturistii se gasesc spre capatul de jos al acestei scale. In culturism, exista o legatura directa intre marea performanta si o valoare cat mai joasa a procentului de tesut adipos.

De altfel, in orice sport compozitia corpului influenteaza capacitatea de performanta. Mai multe studii au aratat ca procentul de grasime se afla in relatie de proportionalitate inversa cu capacitatea aeroba maxima si performanta in ceea ce priveste alergarea pe distante lungi. In opozitie, masa musculara este pozitiv legata de capacitatea de performanta si forta. Totusi asocierea intre un nivel redus de tesut adipos si cresterea performantei nu trebuie dusa la extreme - unele studii au aratat ca scaderea sub 8% in cazul barbatilor si 14% in cazul femeilor, pare sa reduca capacitatea de performanta. In special in cazul femeilor, o reducere exagerata a tesutului adipos poate conduce la probleme grave de sanatate - amenoree, osteoporoza, tulburari de alimentatie, hipovitaminoze. Asadar, atentie mare! - iar acest indemn nu este adresat doar sportivelor care se lupta pentru a se mentine intr-o categorie, ci si tuturor domnisoarelor care tin cu tot dinadinsul sa slabeasca, desi nu au nevoie. Asa cum prea putina grasime pune probleme de sanatate, atunci cand exista excesiv de multa, apar alte probleme. Dar cat este "prea multa" Se considera ca pentru barbati este periculoasa o valoare peste 25%, iar pentru femei peste 32% - aceste valori se coreleaza cu o multime de afectiuni, printre care diabet, boli cardiovasculare, artroza etc.

Compozitia corpului poate fi modificata prin regim alimentar si efort fizic - practic trebuie umblat la balanta dintre aportul si consumul caloric. Antrenamentul cardio este o metoda foarte eficienta pentru a reduce stratul adipos, dar este de preferat sa fie combinat cu antrenament de forta, pentru a mentine masa musculara si tonusul.

COMPOZITIA_CORPULUI_95398.jpg



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 69467 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA 10 MODALITATI PENTRU A TE PREGATI DE VARA
Pe masura ce temperatura in termometru creste, mintea si gandurile ...
GIMNASTICA SEXUALA GIMNASTICA SEXUALA
La o prima lectura am putea gasi exercitiile de gimnastica ...


ADIO SOARE! ADIO SOARE!
Expunerea la soare, mult timp considerata un ritual de sanatate, ...
TOTUL DESPRE TORTICOLIS TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 10 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii