Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REGIMUL ANTICANCER
Ridicarea umerilor cu gantera
PREGATESTE-TE PENTRU SKI!
8 SECRETE ALE SLABIRII LA PESTE 40 DE ANI
Extensia antebratelor la scripete


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole BALACESTE-TE CU CAP!
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?
GASTRITA, IN CATEVA IDEI
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
PRAJITURA CU NUCI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR

CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR


Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios aceasta afirmatie. Vroiam doar sa spun ca unii oameni percep aceasta activitate sportiva ca fiind atat de placuta, incat devine o necesitate psihica la care nu pot renunta. Si este foarte bine ca nu renunta, pentru ca asa cum a fost demonstrat in numeroase studii, exista o multime de beneficii, care se rasfrang asupra tuturor sistemelor organismului.

Omul este o fiinta care incearca permanent sa concureze cu cei din jur, dar si cu sine. Aceasta dorinta de autodepasire a condus de-a lungul timpului la progres si la evolutie. Chiar daca nu e vorba de sportivi de performanta, efortul cardio si adaptarile ce survin in urma antrenarii organismului prin metode specifice sufera o serie de limitari, care sunt determinate atat de factori externi, cat si de factori interni. Unul dintre acesti factori, care la un moment dat poate sa intervina in drumul fiecaruia catre performanta este capacitatea maxima a muschilor de a utiliza oxigen. In urma cercetarilor fiziologice s-a ajuns la concluzia ca acest parametru este determinat si influentat de catre:


activitatea enzimatica - deoarece reactiile metabolice necesare oxidarii presupun existenta unui aparat enzimatic bine pus la punct, potentialul oxidativ este determinat si de cantitatea de enzime prezente in muschi

tipul de fibre (compozitia muschilor) - fibrele cu contractie lenta au o capacitate aeroba mai mare decat fibrele cu contractie rapida, datorita concentratiei crescute de mitocondrii si enzime oxidative. In consecinta, cu cat exista mai multe fibre cu contractie lenta in muschi, cu atat e mai mare capacitatea oxidativa. S-a constatat ca antrenamentul de rezistenta mareste capacitatea oxidativa a tuturor fibrelor, in special a celor cu contractie rapida (creste cantitatea de mitocondrii si de enzime oxidative, precum si capacitatea de a extrage energie din lipide)

 aportul de oxigen - este cel mai important determinant al metabolismului oxidativ. In repaus, nevoia organismului de ATP este redusa si deci si necesarul de oxigen e redus. Pe masura ce intensitatea efortului creste, nevoia de ATP se mareste si deci si necesarul de oxigen. Pentru a face fata cerintelor, organismul se va adapta marind frecventa si amplitudinea respiratiilor, ameliorand schimburile de gaze la nivel pulmonar, crescand frecventa cardiaca (pentru a duce mai mult sange oxigenat la muschi). Organismul uman are o capacitate redusa de a inmagazina oxigen, de aceea cantitatea de oxigen ce trece prin plamani este direct proportionala cu cea utilizata de tesuturi pentru metabolismul oxidativ..


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 45564 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN
Statisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, ...
SANATATEA COPIILOR SANATATEA COPIILOR
Pentru multi parinti, planurile si pregatirile pentru sosirea pe lume ...


INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE INFECTIA CU VIRUSUL WEST NILE
Virusul West Nile a fost izolat si identificat pentru prima ...
ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA
Pentru orice parinte sanatatea copilului sau este mai presus de ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii