Sunteti aici :: Sanatate » EXERCITIILE FIZICE, ALIATI DE NADEJDE IN LUPTA CU STRESUL SI DEPRESIA
EXERCITIILE FIZICE, ALIATI DE NADEJDE IN LUPTA CU STRESUL SI DEPRESIA
"Sunt in intarziere!, "Trebuie sa predau proiectul!", "Azi nu am timp sa ajung la sala!"...
Stresul a fost intodeauna o parte a vietii omului, insa lumea moderna pare a fi intr-o permanenta criza de timp, intr-o stare cronica de urgenta, aspecte care fac existenta mai greu de suportat si ne pun in periocol sanatatea. Am vorbit mai pe larg despre stres in articolul "Stresul, inamicul tuturor". In acest articol intentionez sa ating un subiect conex, anume interactiunea dintre exercitiile fizice si stres; sa vedem daca putem sa ne folosim de sport in lupta cu stresul.
Stresul si depresia au cateva simptome comune, cum ar fi insomnia, anxietatea si senzatia ca esti depasit de probleme. Ambele stari trebuiesc luate foarte in serios, iar depresia fiind o boala poate necesita asistenta medicala. Multi oameni trec pe parcursul vietii lor printr-o stare moderata de depresie, care le consuma energia vitala, le "fura" placerea de a trai si le afecteaza capacitatea de a se hrani sanatos, de a dormi cum trebuie, de a se concentra la serviciu sau in viata de zi cu zi. Reducerea stimei de sine si senzatia de neajutorare sunt alte manifestari obisnuite ale stresului ajuns in pragul depresiei. Stresul ne afecteaza si in alte feluri: stare de slabiciune, energie redusa, scaderea apetitului, iritabilitate.
Oamenii foarte stresati si care dezvolta o depresie pot necesita ajutor medical, constand in medicamente antidepresive si psihoterapie.
Pe de alta parte, excercitiile fizice pot reprezenta ajutoare importante in lupta cu stresul si depresia.
-
Exercitiile ritmice, ca alergatul sau sarit coarda s-a constatat ca maresc activitatea undelor alfa la nivelul creierului, ceea ce produce o stare de relaxare similara cu cea indusa de meditatie.
-
Exercitiile iti elibereaza mintea de ganduri negative. Sporturile de viteza, care necesita concentrare (cum ar fi tenisul) sunt utile in acest sens.
-
Alergatul, ciclismul, patinajul, deci forme de exercitiu solitar va ofera timp sa va eliberati de resentimente si agresivitate sau pur si simplu va ofera sansa sa nu va ganditi la nimic special.
-
Sporturile de echipa au un avantaj special: satisfac nevoia de companie si reduc starea de depresie indusa de izolare.
-
Efortul fizic din sport va ajuta sa fiti mai creativi si va "improspateaza" starea de spirit.
-
Exercitiul fizic este o eliberare: va oboseste in sensul bun al cuvantului, reduce tensiunea musculara, calmeaza si ofera sansa unui somn de calitate.
-
Exercitiile stimuleaza secretia de serotonina in creier, o substanta care contribuie la inducerea unei senzatii de relaxare si satisfactie.
Este bine sa alegeti acele exercitii care vi se potrivesc si va plac, sa va stabiliti obiective realiste, sa cresteti gradat efortul si sa faceti loc antrenamentului sportiv in viata voastra. Efortul fizic efectuat zilnic are o multime de beneficii pe plan fizic si psihic si va poate scoate din starea de stres si depresie.
In plus fata de exercitii fizice, un numar de tehnici de relaxare va pot fi de ajutor in lupta cu stresul: meditatia, tratamentul autogen (adica sa invatati sa relaxati pe rand a fiecarui muschi din corp), vizualizarea unor imagini linistitoare, ascultarea muzicii de relaxare. Invatati sa va coordonati si controlati respiratia.
Nu in ultimul rand, priviti cu un ochi critic programul zilnic si incercati sa faceti modificari care sa va faca viata mai usoara. Cu cat veti deveni mai capabili sa identificati sursele de stres, cu atat veti putea sa faceti ajustarile necesare pentru a le diminua si pentru a trai mai bine si mai linistiti!
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 63217 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
A fost un articol bun deoarece are multe informatii care te ajuta sa iei o nota mare la proiect!!! Bravo scriitorului!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii