Sunteti aici :: Slabire » DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
DIETA CU CALORII "NEGATIVE"
Poate vi se pare ciudat sa auziti ca exista si calorii "negative". Ei bine, nu exista asa ceva. Este doar o figura de stil pentru a exprima in practica un fenomen pe care il voi explica in acest articol.
Printre nenumaratele tipuri de diete exista si aceasta dieta cu calorii "negative", care promite o scadere in greutate cu pana la 7 kilograme in 7 zile. In opinia mea, aceasta dieta se inscrie in categoria dietelor doar aparent eficiente, fiindca desi rezultatul este posibil, scaderea in greutate se obtine in mare parte pe baza metabolizarii tesutului muscular, ceea ce reprezinta o abordare gresita si paguboasa.
Dieta cu calorii "negative" se bazeaza pe ideea conform careia anumite alimente consuma mai multe calorii pentru a fi digerate decat contin ele prin combinatia de nutrienti din compozitia lor. Este de asemenea adevarat ca anumite alimente au capacitatea de a creste rata metabolica mai mult decat altele. Atat carbohidratii, cat si proteinele "contin" cate patru calorii pentru fiecare gram, insa efectul termic al proteinelor este cu mult mai mare decat al carbohidratilor. Cu alte cuvinte, o parte din energia continuta de catre fiecare gram de proteine va fi pierduta sub forma de caldura in procesul digestiei. Efectul termic al nutrientilor este de aproximativ 2-3% pentru grasimi, 6-8% pentru carbohidrati si 25-30% pentru proteine.
Alimentele care se indica in dieta cu calorii "negative" sunt in principal fructele si legumele. La micul dejun se recomanda un bol de capsuni sau o portocala; o gustare consta intr-un mar sau o para; la pranz se consuma supa. Dupa primele zile se permite consumul de carne de pui sau peste.
Fructele si legumele au o densitate energetica redusa. Densitatea energetica se refera la numarul de calorii raportat la 1 gram de aliment. Aceasta valoare se poate calcula destul de usor, fiindca pe etichetele celor mai multe produse este scrisa cantitatea in grame a unei portii sau a intregului produs, precum si valoarea calorica. Pentru a calcula densitatea energetica impartiti numarul de calorii la greutate. Daca un aliment contine 400 kcal si cantareste 100 g, atunci densitatea lui energetica va fi 4.
Ca sa intelegeti mai bine importanta densitatii energetice, sa luam exemplul strugurilor si stafidelor. Stafidele nu reprezinta altceva decat boabe de struguri deshidratate. Daca veti dori sa luati 150 kcal din stafide, va trebui sa mancati aproximativ 50 g, insa pentru aceeasi valoare calorica, va trebui sa mancati in jur de 220 g struguri, deci de 4 ori mai mult. Insa strugurii au un volum mai mare si astfel vor mentine senzatia de satietate timp mai lung, ceea ce reduce dorinta de a consuma si alte alimente. Este binecunoscut rolul legumelor si fructelor in regimurile de slabire, nu numai datorita aportului de vitamine si minerale, ci si prin mecanismul prezentat anterior.
In ceea ce priveste dieta cu calorii "negative" - este de preferat sa nu o urmati ca atare, fiindca exista riscul de a reveni curand la greutatea de la care ati pornit, dupa ce veti intrerupe cura de slabire, insa va puteti folosi de densitatea energetica redusa a unor alimente, adoptand un regim de slabire bazat pe principii nutritionale corecte.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 71955 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii