Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SEMINAR DE NUTRTIE LA COLEGIUL ELENA CUZA
CELE MAI EFICIENTE EXERCITII PENTRU A TE MENTINE IN FORMA
SANATATE IN CIFRE
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
CU SERIOZITATE DESPRE OBEZITATE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Extensia pumnilor cu haltera
GENETICA IN LUPTA CU OBEZITATEA INFANTILA
METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
14 SFATURI PENTRU A TE FERI DE FRIGUL DIN TIMPUL IERNII
EVITA EXCESUL ALIMENTAR DE SARBATORI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum previi degradarea creierului? Fierbinte
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » HIPERTENSIUNEA ARTERIALA

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA


Nu astepta sa inghiti un pumn de medicamente. Un stil de viata sanatos te ajuta sa iti mentii tensiunea arteriala in limite normale.

 

HIPERTENSIUNEA_ARTER_86028.jpgHipertensiunea arteriala este cea mai raspandita boala cronica. Este foarte cunoscut faptul ca hipertensiunea este factor de risc pentru o multime de alte probleme medicale, ca accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, afectiuni ale vaselor sanguine, afectarea rinichilor, pierderea vederii si alte complicatii.


In ciuda faptului ca este o afectiune medicala extrem de studiata si care se poate trata in cele mai bune conditii, chiar si in zilele noastre exista foarte multi oameni care traiesc cu acesta boala fara sa fie diagnosticati si mai exista milioane de oameni cu hipertensiune care nu urmeaza un tratament adecvat.


Valorile tensiunii arteriale variaza de la un om la altul, in functie de activitatea lor. De exemplu, in timpul unei perioade de odihna, inima nu este nevoita sa faca prea mult efort, sa pompeze rapid sangele. Insa atunci cand faci efort fizic este nevoie de mai mult sange care sa aprovizioneze cu oxigen muschii, astfel incat valoarea tensiunii arteriale creste.


 

Ce este tensiunea arteriala?


Tensiunea arteriala este reglata printr-o serie de mecanisme nervoase si hormonale si poate inregistra variatii importante in cursul unei zilei. Cand suntem speriati sau ingrijorati, suprarenalele secreta un hormon numit adrenalina. Acest hormon forteaza inima sa bata mai repede si mai puternic astfel incat se produce cresterea tensiunii arteriale pentru a asigura un aport suficient de sange la nivel muscular.


Tensiunea arteriala este mai mica la orele mici ale diminetii (1.00-5.00 AM) si creste repede in intervalul 6.00-8.00 AM, apoi ramane aproximativ constanta in cursul zilei si noaptea pana la orele 11.00-12.00 PM.

Cand exprimam tensiunea arteriala avem 2 numere: de exemplu 120 si 80, sau 120/80. Numarul mai mare este valoarea sistolica si semnifica tensiunea exercitata de sange asupra vaselor cand inima se contracta. Numarul mai mic, numit valoare diastolica reprezinta presiunea sangelui in timpul perioadei de relaxare a inimii.

Valorile tensiunii arteriale se modifica cu varsta. Valorile normale la copii pot fi 70/50, iar la adulti 130/90.


 

Cand apare hipertensiunea?


Diagnosticul de hipertensiune arteriala nu se stabileste dupa o singura masurare a valorilor tensiunii, cu exceptia cazurilor cand valorile sunt foarte mari, de exemplu: 170-180/105-110 (in repaus). Pentru a confirma diagnosticul sunt necesare mai multe masuratori, intr-un interval specific de timp. Se iau in considerare si circumstantele in cazul fiecarei masuratori. Se stie ca tensiunea arteriala creste datorita stresului, dupa o ceasca de cafea sau dupa fumatul unei tigari. Este interesant ca valorile tensiunii arteriale masurate de medic nu reflecta totdeauna valorile reale. Acesta este asa numita "hipertensiunea halatului alb" si apare datorita prezentei medicului.

Pacientii cu valori tensionale cuprinse intre 140/90 si 160/100 trebuie sa-si masoare tensiunea des pentru confirmarea diagnosticului.


 

Ce poti face ca sa previi complicatiile


Prima masura in tratarea hipertensiunii arteriale este schimbarea stilului de viata. Si remediile naturale pot ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute, insa este important sa discuti in primul rand cu doctorul tau despre aceasta problema pentru ca asa cum spuneam, netratata hipertensiunea arteriala poate deteriora organele si poate creste riscul aparitiei altor probleme medicale.


 

In ce masura influenteaza aportul de sodiu valorile tensiunii arteriale?


Cel mai cunoscut factor care determina cresterea tensiunii arteriale este, fara indoiala, consumul de sare (pare incredibil, dar primele observatii in acest sens au fost facute la 1900). Prima schimbare in dieta unui hipertensiv trebuie sa fie, asadar, regimul hiposodat (restrictia totala nu e de obicei recomandata). Usor de zis, greu de facut? Poate ca nu. Stiati ca gustul si mirosul sunt primele simturi care se adapteaza? In cazul reducerii consumului de sare, gustul "nou" se adapteaza in cateva saptamani; in acelasi timp, este stimulata receptionarea si aprecierea altor arome. In plus, nu uitati ca excesul de sare scade eficacitatea unor medicamente antihipertensive (spre exemplu, diureticele).


Cum pornim la drum? Restrictia moderata poate fi obtinuta prin neadaugarea sarii in procesul de gatit, prin folosirea alimentelor naturale in favoarea semipreparatelor, evitarea alimentelor tip fast-food, a muraturilor, a conservelor, a mezelurilor. Daca totusi nu va puteti lipsi de gustul sarat, puteti folosi un substitut pe baza de clorura de potasiu.



Paradoxul alcoolului


Fara indoiala se stie ca alcoolul consumat in cantitati mici zilnic (in principal fiind vorba de vinul rosu) are un rol dovedit de protectie cardiovasculara, in special impotriva dezvoltarii aterosclerozei (depunerea de grasimi pe vase). Cat are voie sa bea hipertensivul atunci, din moment ce valorile mari ale tensiunii arteriale sunt factori de risc pentru formarea placilor de aterom? Raspunsul: mai putin inseamna mai mult. Daca o cantitate minima are efect benefic, s-a dovedit ca la marii alcoolici exista un evident efect presor care face ca abuzul de alcool sa fie cea mai frecventa cauza de hipertensiune reversibila. Consumul maxim admis este de 20 g etanol pur/ zi pentru barbati si 10 g/ zi pentru femei.



Un corp frumos = un cord sanatos


Daca sunteti barbat si mentinerea siluetei nu a fost niciodata o prioritate, este momentul sa va indreptati atentia spre cartea cu diete a sotiei. In cazul doamnelor, preocuparea pentru scaderea ponderala are acum un substrat etiopatogenic. Se considera ca jumatate dintre cazurile de hipertensiune arteriala din lume sunt promovate de obezitate. Mentinerea unei greutati optime nu numai ca previne aparitia hipertensiunii, dar, chiar si in cazul in care aceasta este deja instalata, scaderea ponderala va fi urmata de reducerea tensiunii arteriale. S-a demonstrat ca fiecare kilogram pierdut determina o tensiune cu 2/ 1,3 mm Hg mai mica. In plus, mai putina mancare inseamna si mai putina sare, efectul fiind astfel cumulativ. Puteti scadea in greutate atat prin dieta, cat si prin exercitii fizice moderate. Chiar daca tensiunea arteriala creste in timpul efortului, tensiunea de repaus scade de obicei la hipertensivi dupa un program obisnuit de exercitii. Cu toate acestea, desi este bine cunoscut rolul patogen al sedentarismului, la hipertensivii prost controlati nu sunt indicate exercitiile intense.



Modificari ale dietei


Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat la persoanele cu o dieta bogata in fibre, fructe si legume si la cele cu consum redus de grasimi saturate si colesterol. Dieta saraca in fructe pare a creste riscul de a dezvolta hipertensiune, probabil datorita aportului inadecvat de citrati. Aportul de potasiu este implicat si el in mentinerea unor valori mai reduse ale tensiunii, de aceea se recomanda sa consumati alimente bogate in acest micronutrient (cartofi, peste, fructe si legume proaspete, nuci). Se presupune ca si calciul ar avea un rol in controlul valorilor tensionale, dar studiile bazate pe hipertensivi carora li s-au administrat suplimente de calciu nu au putut stabili cu exactitate acest fapt.


Consumul de cafea si ceai poate fi asociat cu cresteri usoare si tranzitorii ale tensiunii arteriale, in special la varstnici. "Vinovate" sunt substantele continute, cofeina si respectiv teofilina, care stimuleaza secretia de adrenalina din glanda suprarenala; aceasta va produce cresterea frecventei cardiace, a tensiunii arteriale si aparitia de palpitatii. Cofeina se pare ca ar favoriza si procesul aterogen. Asadar reduceti consumul zilnic de cafea sau - ideal - inlocuiti-o cu produse decofeinizate. Si nu in ultimul rand amintiti-va de sacrificiile non-culinare care sunt necesare, cum ar fi oprirea fumatului.


Probabil ca regimul alimentar este factorul cel mai usor de manipulat de catre bolnav implicat in evolutia hipertensiunii arteriale. Desigur, nu e chiar usor, dar cu putina determinare puteti da o mana de ajutor medicatiei antihipertensive si chiar propriului organism in lupta sa cu procesele fiziopatologice care au loc in hipertensiunea arteriala. Amintiti-va doar de micile secrete de urmat si de capcanele de evitat, pentru ca laitmotivul oricarui hipertensiv ar trebui sa fie Spune-mi cum mananci ca sa-ti spun cum stai cu tensiunea.


Dintre alimentele-medicament, usturoiul poate avea efect benefic la pacientii hipertensivi. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca suplimentele cu pulbere de usturoi pot fi utilizate la pacientii cu hipertensiune arteriala usoara, ajutand la normalizarea valorilor tensiunii. Totusi, aceste suplimente trebuie folosite sub supravegherea unui medic si nu substituie tratamentul medicamentos, atunci cand medicul il recomanda. Si florile de paducel sunt adesea folosite pentru reducerea hipertensiunii arteriale.


In privinta alimentatiei, se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai frecvente si se vor evita alimentele greu digerabile, ca si cele care au fost supuse unei pregatiri prea laborioase.


Alcatuieste-ti dieta alegand din urmatoarele alimente:


- fructe - sunt permise toate (crude, coapte, compoturi, sucuri de fructe)

- legume - cele sarace in sodiu si celuloza (morcovi, dovlecei, fasole verde, salata verde, ardei, vinete)

- lactate - laptele degresat, branza de vaci, casul slab, nesarat, urda dulce, telemea de vaca desarata;

- carnea de vita, pui, gaina, curcan, in cantitate limitata (150-200 g/zi)

- oua - maxim 3-4 pe saptamana

- pestele slab - lin, salau, stiuca, crap - fiert, fript sau copt in pergament;

- grasimi - unt nesarat, smantana, frisca, ulei vegetal

- fainoasele - in cantitate limitata - gris, orez, paste fainoase, fulgi de ovaz, mamaliguta

- paine intermediara, fara sare sau cu putina sare

- condimente - patrunjelul, tarhonul, mararul, leusteanul, dafinul, cimbrul, zeama de lamaie

- sosuri - cele preparate dietetic din legume, sos alb, sos de smantana



Dr. Serban Damian si Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 5 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Februarie 2016 20:53) Tot eu a spus

*b ulysses ai perfecta dreptate

(20 Iulie 2014 13:13) b ulysses a spus

In cazul meu, asa zisa hipertensiune de halat alb are cause precise si nici o legatura cu halatul mai nou - verde, roz, etc... ci cu aparatul specific professional care strange bratul excesiv si enerveaza crescand presiunea ca u agrsor care te retine impotriva vointei tale sau ca atingerea neplacuta a unui strain agasant... Q.E.D.

(29 Februarie 2012 11:04) annamaria a spus

E foarte adevarat ca hipertensunea este unul dintre cele mai mari pericole pentru inima. Eu am ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov cu diagnosticul oarecum neasteptat pentru mine de de atac de cord din cauza stilului de viata pe care il duceam in acea perioada. Am avut noroc ca am ajuns la timp si ca am dat de niste medici foarte buni

(28 Decembrie 2011 18:31) Maximus a spus

Nu sunt corecte datele din articol: http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HighBloodPressure/AboutHighBloodPressure/Understanding-Blood-Pressure-Readings_UCM_301764_Article.jsp#.TvtELlavNiI

(20 Decembrie 2009 21:07) nicoleta a spus

buna ziua-am o intrebare aud , inima batind in ureche, care estte cauza , imi iau tensiunea exact in momentul cind se aude acest luru si am ,128 /82







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii