Sunteti aici :: Nutritie » CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea sa iti faca mai mult bine decat iti inchipuiai pana acum; daca majoritatea oamenilor beau cafea pentru a se inarma cu energia de care au nevoie pentru a face fata unei alte zile glorioase de munca asidua si stres care rareori poate fi controlat, altii s-ar putea sa faca mult mai mult de atat. Potrivit unor cercetatori chinezi, s-ar parea ca diabetul de tip 2 ar putea fi oarecum controlat cu ajutorul cafelei. Inainte de a scoate ibircul la inaintare, ar fi bine sa mai afli ceva: chinezii au realizat studiul respectiv cu ajutorul unor culturi de celule; asadar, nu exista dovezi reale, palpabile care sa isi fi demonstrat efectele asupra unor indivizi pe care sa ne putem baza in ceea ce priveste efectele de stavilire a diabetului de tip 2.
Cercetari anterioare au sugerat o legatura intre cafea si un risc redus de diabet de tip 2, iar acum acesti chinezi priceputi s-ar putea sa aiba explicatia. Ei au descoperit ca exista 3 componente majore in cafea ce ar putea sa genereze anumite efecte benefice, si anume, acidul cafeic, acidul clorogenic si cafeina. Potrivit spuselor profesorului de biologie celulara de la Universitatea Wuhan din China - Ling Zheng si potrivit spuselor colegilor acestuia, s-ar parea ca noile descoperiri vin sa arate ca aceste efecte benefice ale cafelei asupra diabetului de tip 2 ar putea sa fie partial datorate capacitatii celor 3 componente mentionate anterior si a metabolitilor de a inhiba agrerarea toxica a grupului amyloid-peptidelor umane. Acestea reprezinta de fapt o substanta care se regaseste in conditii normale in pancreas; in anumite cazuri, depozite anormale de proteine pot sa apara ca urmare a influentei grupului de peptide mentionat ceva mai devreme. Aceste depozite anormale se regasesc in organismul persoanelor care sufera de diabet de tip 2, potrivit acelorasi autori ai cercetarii. S-a pus problema daca impiedicarea formarii acestor depozite de proteine ar putea sa previna in vreun fel sau chiar sa trateze diabetul de tip 2, iar urmatorul pas logic ar fi acela de a crea sau de a descopri o substanta care sa previna formarea acestor depozite.
In 2009, in "Arhivele de Medicina Interna" din SUA s-a publicat un studiu care se referea la indivizii care consuma cele mai mari cantitati de cafea si riscul lor scazut de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul respectiv a raportat faptul ca fiecare cana de cafea consumata de o maniera zilnica ar putea sa reduca riscul de diabet de tip 2 cu 7%. Asadar, cercetatorii care au tinut in mana fraiele cercetarii mai recente care face obiectul acestui articol au realizat experimente de laborator pentru a vedea daca anumiti compusi aflati in cafea ar putea sa opreasca sau sa inhibe producerea de depozite anormale de proteine asociate cu grupul amyloid-peptidelor umane.
Acidul cafeic, acidul clorogenic si cafeina sunt 3 dintre cei mai importanti compusi aflati in cafea si de asemenea reprezinta acei compusi care au ajutat la reducerea depozitelor respective. Dintre cei 3 compusi, acidul cafeic a avut efectul cel mai evident. Cafeaua decofeinizata contine cantitati si mai mari de acid cafeic si acid clorogenic in comparatie cu forma normala de cafea ce contine cofeina; asadar, cafeaua decofeinizata s-ar parea sa aiba niste efecte benefice cu atat mai mari. Deoarece studiul a fost realizat doar pe culturi de celule si nu pe subiecti, nu se poate spune cu exactitate daca lichidul care te trezeste dimineata ar putea sa previna diabetul. Cu toate acestea, cercetatorii americani sunt optimisti cu privire la rezulatele studiului realizat de oamenii de stiinta chinezi; cu toate limitele care se impun si cu toate ca nu au fost implicati oameni sau cobai in realizarea cercetarii propriu-zise, viitorul s-ar putea sa ne rezerve niste surprize dintre cele mai placute. Bineinteles ca exista si alte obstacole care ar putea sa stea in calea unor reactii si mai glorioase - nu se poate spune cu exactitate ca formarea acestor depozite anormale de proteine sunt principalul factor care favorieaza aparitia diabetului de tip 2, sau daca aceste depozite se formeaza de fapt dupa ce boala a fost deja declansata. Mai mult, studiul din 2009 care a descoperit o legatura intre consumul de cafea si reducerea riscului de diabet de tip 2 a fost un studiu de tip epidemiologic. Acest lucru inseamna ca nu s-a putut realiza o legatura cauza-efect propriu-zisa, ci s-a dovedit doar o asociere a celor doua componente sau a celor doi factori. S-ar putea, asadar, ca acei indivizi care consuma multa cafea sa aiba si alte obiceiuri care s-ar putea dovedi a fi responsabile de reducerea riscului de diabet.
Pe scurt, este inca devreme sa se faca anumite recomandari referitoare la consumul de cafea care sa previna diabetul. Plimbarile a cate 30 de minute in fiecare zi pentru cateva zile pe saptamana, reducerea caloriilor unei diete si scaderea in greutate ar trebui asadar sa reprezinte actiunile primordiale care sa te conduca la prevenirea diabetului. Bineinteles ca, potrivit cercetatorilor chinezi, frisca sau zaharul din cafea nu au facut obiectul studiului si este putin probabil sa fie benefice in lupta impotriva diabetului de tip 2.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 86129 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Wow. Cate benefici. Informatii extrem de utile.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii