Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
DHEA - dehidroepiandrosteron
Emisiuni la Antena 1
VARA NU-I CA IARNA!
IAURTUL


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole INTENSITATEA ANTRENAMENTELOR
IG MEDIU
CSID - Riscurile colesterolului crescut la tineri
6 STRATEGII CARE TE REVIGOREZA IN SEZONUL ESTIVAL
Dietele
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » APARARE PENTRU TOAMNA

APARARE PENTRU TOAMNA


APARARE_PENTRU_TOAMN_95503.jpgPentru ca se apropie sezonul nesuferitelor raceli si guturaiuri m-am gandit sa scriu despre cateva metode de aparare impotriva acestor dusmani nesuferiti care ne scad calitatea vietii pentru un numar de zile. Asa ca haideti sa invatam sa luptam pentru a nu cadea prada imbolnavirilor.

Infectiile apar de obicei in organism atunci cand ne prind cu garda jos, cu imunitatea scazuta; astfel incat organismul nu poate reactiona si nu se poate mobiliza sa limiteze pagubele si sa omoare germenii care au determinat boala.

Imunitatea proprie organismului uman are doua componente: cea celulara si cea umorala. Imunitatea celulara este formata din totalitatea celulelor care participa la eliminarea infectiei din organism: - celule care sesizeaza prezenta unui factor strain organismului (prima linie de atac) care incearca sa limiteze infectia, elibereaza substante (interleukine) menite sa anunte prezenta germenului in organism si sa alarmeze celelalte celule ale imunitatii : macrofage, neutrofile;

- alta categorie de celule care actioneaza mai tarziu, dar au mecanisme mai multe si capacitate mai mare de aparare: limfocite T helper,citotoxice si supresoare, celule NK.

Pe langa imunitatea celulara exista si imunitatea umorala, a carei principala "arma" sunt anticorpii. Anticorpii actioneaza ca o "memorie" care, la urmatoarea tentativa de patrundere in organism a germenului, va alerta sistemele imunitare asigurand astfel capacitatea organismului de a respinge reinfectia.

Putem actiona prin mai multe metode pentru a ne intari imunitatea si a ne apara astfel mai bine impotriva infectiilor: in primul rand prin consumarea unor alimente bogate in antioxidanti, zinc seleniu, vitamina C, acizi grasi omega 3, dar si prin folosirea unor imunostimulatoare - preparate medicamentoase achizitionate din farmacii.

Sa incepem cu ce ne e mai la indemana - o alimentatie sanatoasa, cu continut scazut in lipide si zaharuri, cu proteine de calitate superioara si, mai ales, cu o cantitate crescuta de vitamine si minerale. Printre marii aparatori alimentari ai organismului as aseza pe primele locuri produsele bogate in vitamina C si pe cele apicole.

Produse bogate in vitamina C sunt, dupa cum bine stim, citricele, dar pe langa acestea, un aport crescut mai poate fi asigurat si prin consumarea de kiwi, afine, coacaze, ardei verde, patrunjel, varza, brocoli. Vitamina C are un important rol antiseptic si antiinflamator, pe langa ajutorul ce il da imunitatii prin efectul antioxidant. De aceea, este important sa consumam o cantitate adecvata de vitamina C zilnic (rol profilactic) si o cantitate crescuta atunci cand exista infectie in organism (rol curativ).

Produsele apicole (miere de albine, propolis, laptisor de matca) sunt cunoscute si consumate din timpuri stravechi pentru apararea organismului. Daca despre miere se stiu mai multe lucruri, trebuie sa subliniem ca propolisul si laptisorul de matca nu sunt mai prejos, ba dimpotriva. Propolisul este cunoscut pentru continutul crescut de flavonoizi, substante cu important rol in inlaturarea radicalilor liberi si cu rol antioxidant crescut. In compozitia laptisorului de matca intra un intreg complex de vitamine si minerale, in cantitate crescuta, aducand astfel un concentrat de substante necesare organismului.

Studii recente au atestat rolul important al zincului si seleniului in cresterea imunitatii si in buna functionare a organismului. Acestea au un rol antioxidant important, pe langa cresterea imunitatii contribuind si la scaderea riscului cardiovascular. Zincul se gaseste in cantitate crescuta in carne rosie, stridii, fasole, nuci. Putem aduce o cantitate adecvata de seleniu in organism prin consumare de fructe de mare, oua, ficat, prune uscate.

Alte alimente cunoscute pentru rolul lor in cresterea imunitatii sunt: rosiile (contin licopen, substanta ce le da culoarea si care are un important rol antiinflamator), morcovii (contin cantitati importante de carotenoizi, care, pe langa efectul benefic asupra functiei vizuale au si rol in scaderea inflamatiei), nucile (importante pentru continutul in acizi grasi omega 3 cu rol antioxidant, dar si pentru polifenolii cu rol antiinflamator); si sa nu uitam usturoiul, un adevarat panaceu universal, despre care bunicile ne invata, pe buna dreptate, ca tine raceala la distanta.

Sa nu uitam un alt aspect important, si anume epurarea de toxine prin mentinerea unui tranzit intestinal adecvat. Pentru aceasta este nevoie de o flora bacteriana la nivelul colonului adecvata numeric, care sa nu permita stagnarea si absorbtia in sange a toxinelor din colon. Ca sa mentinem o flora bacteriana colonica adecvata este nevoie de un consum crescut de iaurt, sana, lapte batut si de asigurarea unor "suplimente" dupa scaderea florei secundar consumului de antibiotice. Dupa consumul de antibiotice trebuie sa imbogatim flora cu probiotice, dintre care putem enumera: Biotics baby - produs pentru copii, Enterolactis cu cele 2 forme ale sale - cu 8 miliarde de celule vii, adaptat pentru tubul digestiv al copiilor si cu 24 miliarde de celule vii, forma de prezentare prescrisa adultilor.

Daca aceste "ajutoare" alimentare nu sunt suficiente, avem la dispozitie si imunostimulatoare sub forma farmaceutica, pe care le putem lua pentru a preveni boala sau pentru a scadea intensitatea episodului acut infectios. Trebuie mentionat ca imunostimulatoarele nu se administreaza sugarilor mai mici de 6 luni (sistemul lor imunitar nu este pe deplin functional, dupa nastere existand o perioada de cateva luni in care imunitatea este scazuta). De asemenea imunostimulatoarele trebuie prescrise cu rezerva, numai la avizul medicului, la persoanele cu imunodepresie (infectii grave, SIDA, tumori, administrare de citostatice, corticosteroizi si alte medicamente ce scad imunitatea).

O sa inchei prin a trece in revista cateva dintre imunostimulatoare, cu mentiunea ca nu sunt singurele, ca este un segement farmaceutic in proces de extindere si probabil o sa apara din ce in ce mai multe variante si posibilitati de alegere. Dar, sa nu uitam, cel mai bine este sa fie administrate doar cu avizul medicului. O sa incep cu Isoprinosine ( se prezinta sub forma de comprimate de 500 mg, doza este de 50 mg/kg/zi, in 3 prize zilnice, administrat timp de 5 zile, se poate repeta dupa o pauza de cel putin 3 zile). Oscilococcinum este o alta posibilitate pentru tratamentul precoce al virozelor respiratorii (se prezinta sub forma unui recipient cu 7 doze, se administreaza curativ 2-3 doze pe zi la debutul starilor gripale sau profilactic o doza pe saptamana).Pentru copii pot enumera: Septilin (sirop si tablete) si Broncho-Vaxon (sub forma de plicuri sau comprimate, administrat 10 zile pe luna, timp de 3 luni).

Sper ca sfaturile mele vor fi de folos in aceasta perioada si vor rari sau cel putin vor scadea din intensitatea racelilor dumneavoastra.



Dr. Oana Iaru

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii