Sunteti aici :: Sanatate » ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE
ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE
Desi poate parea ciudat, specialistii in medicina sportiva au constatat ca exista un risc mai mare de accidentare - intinderi, luxatii, tendinite - la cei care alearga pe suprafete moi (dar usor denivelate si instabile), cum ar fi iarba sau nisipul, decat la cei care alearga pe astfalt sau beton, asa cum probabil v-ati fi asteptat. Problema principala este ca fiecare pas supune la presiuni si forte diferite talpile, gleznele, genunchii si soldurile alergatorilor, ceea ce presupune o permanenta ajustare la suprafata de sprijin si nu oricine are capacitatea de a se adapta cu usurinta la fiecare pas. Aceste suprafete isi schimba permanent panta, iar modificarea frecventa a presiunilor asupra membrelor inferioare poate conduce la aparitia tendinitelor, inflamatiilor articulare si chiar a fracturilor.
O prima masura ce trebuie luata, in cazul in care doriti sa alergati pe iarba sau nisip este alegerea unor pantofi de sport de cea mai buna calitate, care sa absoraba socurile in timpul alergarii, care sa fie schimbata periodic la 4-500 km de alergare
Nu trebuie sa evitati alergarea pe suprafete mai moi -acestea au o mare calitate: reduc impactul asupra membrelor inferioare, lucru care nu se intampla in cazul alergarii pe beton sau asfalt. Atunci cand alegeti sa alergati pe suprafete moi, naturale, expertii va sfatuiesc sa fiti foarte atenti la teren - pietre, denivelari, gauri, pante, si sa purtati incaltari adecvate.
Regula "10%"
Aceasta regula va ajuta sa va imbunatatiti performantele fara riscul unor accidentari si se aplica si in cazul alergarii pe teren mai moale sau denivelat. Indiferent daca sunteti incepatori sau maratonisti cu experienta, este esential sa progresati in ritm optim pentru a va atinge obiectivele si a evita accidentarile.
Cresterea prea rapida a intensitatii, timpului sau dificultatii tipului de activitate reprezinta una dintre cele mai frecvente motive ale accidentarilor in sport. Pentru a preveni aceste probleme, expertii in fitness recomanda atat incepatorilor, cat si celor cu experienta sa foloseasca regula 10%, care limiteaza cresterea saptamanala a acestor parametrii. Cu alte cuvinte, este recomandat sa nu mariti intensitatea, volumul (distanta, greutatea folosita) sau durata activitatii cu mai mult de 10% pe saptamana. De exemplu, daca obisnuiti sa alergati 40 km pe saptamana, prin aplicarea regulii 10%, este bine sa cresteti distanta pe care alergati cu doar 4 km pe saptamana. Pentru incepatori, chiar 10% poate insemna mult, de aceea lor li se recomanda o crestere cu 5% sau chiar mai putin pe saptamana. Regula 10% este o metoda simpla de a progresa la antrenamente, dar presupune sa va tineti de programul de antrenament, saptamana de saptamana. De asemenea, poate constitui un excelent mijloc de motivare.
Retineti ca indiferent daca folositi aceasta regula sau nu, atentia cu care va observati reactiile corpului reprezinta cea mai buna cale pentru a evita accidentarile. Daca ignorati durerile si alte simptome, riscati sa va agravati situatia. Daca simtiti ca activitatea pe care o faceti depaseste limita sigurantei - incetiniti ritmul, schimbati activitatea sau odihniti-va.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 51890 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024
Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024
Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.