Mi s-a intamplat candva sa ma intrebe un tanar sportiv daca o bere dupa antrenament reprezinta o metoda buna de refacere a depozitelor de carbohidrati... Mult mai frecvent sunt intrebat daca a consuma alcool (in special bere) inainte de antrenament are vreun efect negativ asupra performantei. Cred ca oricine stie ca un consum exagerat de alcool are efecte negative asupra sanatatii, insa haideti sa lamurim relatia intre alcool si performanta sportiva.
Alcoolul pur aduce in organism 7 kcal/gram; daca vorbim in termeni practici, o doza de 100 g de gin are 124 kcal, in timp ce 350 ml de bere contine 146 kcal, 13 g de carbohidrati, urme de vitamina B si in functie de brand, anumite doze de minerale. Tipurile de bere "light" sau fara alcool au mai putine calorii si uneori mai putini carbohidrati. Continutul caloric al vinului este cam acelasi pentru toate feluri de vin - un pahar de 100 ml de vin contine aproximativ 72 kcal, 1 g de carbohidrati si mici cantitati de vitamine si minerale. Vinurile dulci pot contine pana la 90 kcal in 70 ml.
Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce inseamna ca ii incetineste functiile - cum ar fi memoria, perceptia vizuala si vorbirea, per total diminand capacitatea de functionare a intregului organism. In plus, diferenta intre cantitatea de alcool care te imbata si cea care te omoara este destul de mica. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicatie cu alcool este ca stomacul nostru este foarte sensibil si apare rapid reflexul de voma. Intoxicatia acuta cu alcool se manifesta prin tremor, anxietate, iritabilitate, greata si coma, reducerea functiilor mentale, vertij, coma si chiar deces. Alcoolismul cronic afecteaza toate organele, in special ficatul, inima, creierul, muschii si in plus poate produce deficiente nutritionale, incluzand aici tiamina, vitamina B6 si calciul.
Pentru ca alcoolul deprima sistemul nervos central, el reduce capacitatile metale si fizice si scade performanta sportiva. Chiar si un consum moderat de alcool inainte de un concurs poate afecta performanta, in special acuratetea miscarilor, echilibrul, viteza de reactie, coordonarea complexa si de finete si procesarea informatiilor. De asemenea, consumul de alcool influenteaza in mod negativ si forta, rezistenta musculara si capacitatea aeroba. Un studiu arata ca alergatorii care au baut alcool inainte de o proba de alergare pe banda, au inregistrat o frecventa cardiaca mai mare, nivele mai crescute ale glicemiei si chiar probleme in a termina cursa, comparativ cu cei care nu au baut alcool. Alcoolul face parte din lista substantelor dopante, dar numai in anumite sporturi cum ar fi tirul cu arcul sau pistolul. Se folosea de catre sportivi pentru ca se considera ca in doze mici reduce anxietatea si tremorul mainilor, crescand astfel performanta, insa in realitate are un efect negativ asupra performantei pentru ca reduce coordonarea mana-ochi, precum si capacitatea de concentrare.
Ce se poate spune despre consumul de alcool si bolile cardiovasculare? Este clar ca un consum excesiv de alcool mareste sansele de aparitie a bolilor de inima, insa studiile arata ca un consum moderat este asociat cu o reducere a incidentei bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic a 300 ml de bere sau 150 ml vin sau 45 ml tarie poate conduce la cresterea nivelului de HDL colesterol, o fractiune a colesterolului care protejeaza impotriva bolilor de inima.
Concluzia este ca un consum moderat este acceptabil, insa sportivii ar trebui sa evite consumul de alcool, cel putin in perioadele precompetitionale.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 73037 ori.
Carbohidratii - buni sau rai?
2 Octombrie 2023
„Carbohidratii ingrasa, sunt nesanatosi si ar trebui eliminati din dieta.” Asa suna unul dintre cele mai populare mituri de nutritie. Carbohidratii sunt un fel de oaie neagra in familia macronutrientilor si sunt mai mereu aratati cu degetul cand vine vorba de slabire.
Nejustificat, insa, deoarece ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o alimentatie sanatoasa, avand un rol important in buna functionare a organismului.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii