Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Exercitii pentru muschii abductori ai coapsei
UITA DE RIDURI CU ALIMENTE ANTI-AGING
ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
CONCURS!
COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Fructe de padure, prune uscate si mere autohtone pentru o imunitate de fier
CSID - Zaharul, inamicul numarul unu al siluetei
ENERGIA SI SLABIREA
CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA
Fluturari la scripeti
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALCOOLUL SI SPORTUL

ALCOOLUL SI SPORTUL


Mi s-a intamplat candva sa ma intrebe un tanar sportiv daca o bere dupa antrenament reprezinta o metoda buna de refacere a depozitelor de carbohidrati... Mult mai frecvent sunt intrebat daca a consuma alcool (in special bere) inainte de antrenament are vreun efect negativ asupra performantei. Cred ca oricine stie ca un consum exagerat de alcool are efecte negative asupra sanatatii, insa haideti sa lamurim relatia intre alcool si performanta sportiva.

ALCOOLUL_SI_SPORTUL_70064.jpgAlcoolul pur aduce in organism 7 kcal/gram; daca vorbim in termeni practici, o doza de 100 g de gin are 124 kcal, in timp ce 350 ml de bere contine 146 kcal, 13 g de carbohidrati, urme de vitamina B si in functie de brand, anumite doze de minerale. Tipurile de bere "light" sau fara alcool au mai putine calorii si uneori mai putini carbohidrati. Continutul caloric al vinului este cam acelasi pentru toate feluri de vin - un pahar de 100 ml de vin contine aproximativ 72 kcal, 1 g de carbohidrati si mici cantitati de vitamine si minerale. Vinurile dulci pot contine pana la 90 kcal in 70 ml.

Alcoolul are un efect depresor asupra sistemului nervos central, ceea ce inseamna ca ii incetineste functiile - cum ar fi memoria, perceptia vizuala si vorbirea, per total diminand capacitatea de functionare a intregului organism. In plus, diferenta intre cantitatea de alcool care te imbata si cea care te omoara este destul de mica. Motivul pentru care oamenii nu mor frecvent prin intoxicatie cu alcool este ca stomacul nostru este foarte sensibil si apare rapid reflexul de voma. Intoxicatia acuta cu alcool se manifesta prin tremor, anxietate, iritabilitate, greata si coma, reducerea functiilor mentale, vertij, coma si chiar deces. Alcoolismul cronic afecteaza toate organele, in special ficatul, inima, creierul, muschii si in plus poate produce deficiente nutritionale, incluzand aici tiamina, vitamina B6 si calciul.

Pentru ca alcoolul deprima sistemul nervos central, el reduce capacitatile metale si fizice si scade performanta sportiva. Chiar si un consum moderat de alcool inainte de un concurs poate afecta performanta, in special acuratetea miscarilor, echilibrul, viteza de reactie, coordonarea complexa si de finete si procesarea informatiilor. De asemenea, consumul de alcool influenteaza in mod negativ si forta, rezistenta musculara si capacitatea aeroba. Un studiu arata ca alergatorii care au baut alcool inainte de o proba de alergare pe banda, au inregistrat o frecventa cardiaca mai mare, nivele mai crescute ale glicemiei si chiar probleme in a termina cursa, comparativ cu cei care nu au baut alcool. Alcoolul face parte din lista substantelor dopante, dar numai in anumite sporturi cum ar fi tirul cu arcul sau pistolul. Se folosea de catre sportivi pentru ca se considera ca in doze mici reduce anxietatea si tremorul mainilor, crescand astfel performanta, insa in realitate are un efect negativ asupra performantei pentru ca reduce coordonarea mana-ochi, precum si capacitatea de concentrare.

Ce se poate spune despre consumul de alcool si bolile cardiovasculare? Este clar ca un consum excesiv de alcool mareste sansele de aparitie a bolilor de inima, insa studiile arata ca un consum moderat este asociat cu o reducere a incidentei bolilor cardiovasculare. Consumul zilnic a 300 ml de bere sau 150 ml vin sau 45 ml tarie poate conduce la cresterea nivelului de HDL colesterol, o fractiune a colesterolului care protejeaza impotriva bolilor de inima.

Concluzia este ca un consum moderat este acceptabil, insa sportivii ar trebui sa evite consumul de alcool, cel putin in perioadele precompetitionale.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 75827 ori.



Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

GRASIMILE GRASIMILE
Grasimile animale constituie o clasa de substante organice cu structura ...
FITOESTROGENII FITOESTROGENII
Fitoestrogenii reprezinta un grup heterogen de compusi non-steroizi care se ...


PESTII SI ICRELE LOR PESTII SI ICRELE LOR
Pestii si icrele lor, aduc beneficii organismului. In comparatie cu carnea ...
SAMPANIA SAMPANIA
Sampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 8 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii