Sunteti aici :: Slabire » SUCURILE SI OBEZITATEA
SUCURILE SI OBEZITATEA
"Nu mananc mai nimic si totusi ma ingras!". De cate ori ati auzit (sau ati spus) asa ceva? In cazul meu, asa cum zice o vorba englezeasca, daca as fi primit un ban ori de cate ori am auzit asta, probabil ca imi cumparam un Maybach pana acum...
Oamenii au tendinta sa subevalueze cantitatea de calorii pe care o ingera zi de zi si unul dintre aspectele pe care il scapa din vedere, de cele mai multe ori, este aportul de bauturi racoritoare. La o analiza mai atenta, ai surpriza sa constati ca persoana care declara ca nu mananca mai nimic, de fapt bea in fiecare zi cate 2-3 litri de "suc" (nu o sa numesc nici un brand, folositi-va imaginatia). Tinand cont ca 1 litru de "suc" poate aduce in organism intre 500 si 800 kcal, iar acesti oameni sunt in cea mai mare parte sedentari, deci au un necesar caloric foarte redus, atunci nici nu mai trebuie sa ne mire numarul mare de obezi cu care tara noastra se "mandreste" - conform celor mai recente statistici, in Romania ar exista peste 3,5 milioane de obezi si inca niste milioane de supraponderali (IMC intre 25 si 29,9).
In alte tari se fac din ce in ce mai multe studii care arata legatura clara intre consumul de bauturi racoritoare si incidenta in continua crestere a obezitatii. Mai mult decat atat, s-a constatat ca cu cat se cunsuma mai multe astfel de bauturi, cu atat scade consumul de lapte si fructe proaspete, iar asocierea cu diabetul zaharat tip 2 este direct proportionala. O metaanaliza efectuata pe 88 de studii aduce o recomandare categorica - reducerea drastica a consumului de bauturi racoritoare.
Sigur, consumul acestor produse nu poate fi incriminat ca unic vinovat pentru obezitate. Producatorii de sucuri din SUA au protestat impotriva acestor concluzii, insa oamenii de stiinta au demonstrat ca desi nu este chiar cel mai mare dusman, totusi se gaseste in top.
Foarte interesant, cercetatorii au aratat ca aportul regulat de sucuri cu continut important de carbohidrati are un efect si mai "parsiv" - accentueaza senzatia de foame, deregleaza mecanismul satietatii si modifica "pofta de dulce" a oamenilor, facandu-i sa prefere alimentele dulci, mai mult decat in cazul celor care nu beau cantitati mari de suc.
O alta constatare foarte importanta - oamenii care consuma cantitati mari de bauturi racoritoare indulcite, nu reduc aportul caloric provenind din alte alimente. In felul acesta, aportul total de calorii este cu mult mai mare decat necesarul pentru a isi mentine o greutate normala.
Asocierea cu riscul crescut de diabet zaharat tip 2 a fost demonstrata in urma unui studiu realizat timp de 8 ani pe 90.000 de femei. In special in cazul copiilor, consumul exagerat de bauturi racoritoare apare ca o problema extrem de grava.
In SUA exista deja o asociatie care lupta pentru introducerea unor reglementari in domeniu, cum ar fi interzicerea vanzarii in scoli si cantine scolare a acestor bauturi, precum si tiparirea unor avertismente pe ambalaje, in genul celor de pe pachetele de tigari, prin care oamenii sa fie preveniti ca excesul poate favoriza aparitia obezitatii, diabetului, cariilor dentare, osteoporozei si a altor probleme de sanatate.
Nimeni nu spune sa renuntam complet la astfel de produse, insa conditia de baza este moderatia si un stil de viata echilibrat.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 47918 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Roxy faci o mare greseal ca nu bei apa de si nu cred ca nu bei deloc, apa i necesara pentru tot organismul tu degeaba bei cola deoarece pt celule si tot organele interne este necesara apa pura nu sucuri.
Oricum si daca nu te ingrasi nu merita sa bagi in tine e-uri.
Cu inaintare in varsta o sa vezi si efectele secundare ale sucurilor.
Eu nu consum apa deloc. Beau doar Cola light si nu ma ingras nici macar un gram in plus. Sunt constienta ca nu e sanatos dar toata smecheria e ca nu ingrasa. Am dreptate sau nu?
pai sa nu uitam de sucurile light care au sub 0.1 calorie 100 ml... si acele sucuri ingrasa??? imposibil!!

Determinarea ratei inimii, a ratei respiratiei, a temperaturii, si a ...

Da, ai citit bine, este posibil; hai sa dezvoltam si ...

Dieta Atkins a fost initial introdusa pe piata americana incepind ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii