Sunteti aici :: Slabire » DIETA ATKINS - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE
DIETA ATKINS - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE
Dieta Atkins a fost initial introdusa pe piata americana incepind cu 1960. A fost ridiculizata pentru mai mult de 30 de ani, nu doar ca o fantezie, dar ca un nonsens periculos de asemenea. Citeva studii nerandomizate au fost publicate inainte de si dupa trecerea in acest secol. Toate acele studii pe termen scurt au aratat ca dieta Atkins si dietele similare cu putini carbohidrati pot sa aduca initial rezultate mai bune decit regimurile dietetice hipocalorice, hipolipidice. In plus fata de efectul probabil favorabil asupra greutatii corporale, popularitatea dietei Atkins a decurs din libertatea oferita de a consuma oricite proteine si grasimi (de exemplu carne, peste, pui, oua si brinza) cite doreste cel ce tine dieta, in timp ce ingerarea de carbohidrati trebuie sa fie restrinsa la nu mai mult de 20g pe zi, initial.
Totusi, numeroase studii au aratat ca dietele cu putini carbohidrati este putin probabil ca pot produce scadere in greutate pe termen lung si pot in schimb duce la probleme serioase de sanatate. Organizatiile de nutritie si medicale din toata lumea sint circumspecte in privinta tuturor dietelor cu putini carbohidrati pentru ca acestea, crescind consumul de grasimi si proteine, restring consumul de nutrienti esentiali ca mineralele, vitaminele, fibrele, elementele care se gasesc in hrana in cantitati mici, necesare sanatatii.
Dietele cu putini carbohidrati forteaza corpul sa foloseasca grasimile ca principala sursa de energie, ducind la cetoza. Creierul, deprivat de principala sa sursa de energie, glucoza, este fortat sa foloseasca produsii de catabolism ai grasimilor si corpii cetonici, ducind la efecte secundare comune: greata (benefica pentru scaderea apetitului, si deci a greutatii!), ameteala, oboseala, dezechilibrare, constipatie, dureri de cap si respiratie rau mirositoare. In plus, cetoza duce la dehidratare metabolica in care corpul consuma apa proprie depozitata in proteinele corpului care sint catabolizate, ducind la scadere in greutate suplimentara, mult peste aceea cauzata de o dieta conventionala scazuta in calorii si grasimi.
Totusi, fiind nerealista si neconventionala, dieta cu putini carbohidrati nu este palatabila (placuta, gustoasa) suficient pentru a fi urmata timp indelungat, rezultind in final intr-o diferenta nesemnificativa in pierderea greutatii in comparatie cu dietele scazute in calorii si grasimi. Acesta a fost rezultatul a doua studii randomizate de 12 luni, cele mai lungi de pina acum. Mai mult, cei ce au mentinut o scadere in greutate de cel putin 13 kg dupa un an sau mai mult si care inca urmau o dieta cu putini carbohidrati (<24% energie din carbohidrati) au constituit <1% din populatia studiata.
Grasimile abundente ale dietei Atkins, 60%-68%, din care 26% sint saturate, prin schimbarea caii metabolice de producere a energiei, duc la o productie puternica de radicali liberi, in acest fel crescind stress-ul oxidativ la nivelul diferitelor organe. De exemplu, stress-ul oxidativ crescut asupra muschiului cardiac cuplat cu potasiul scazut din tesuturile cardiace rezultat din pierderea mineralelor datorita dehidratarii metabolice, pot avea consecinte serioase, chiar fatale. Mai mult, stress-ul oxidativ crescut cuplat cu ingestia redusa de fibre duc la cresterea riscului de cancer pulmonar si al tractului gastrointestinal.
Dieta Atkins si dietele similare cu putini carbohidrati au un continut ridicat de proteine, ce poate duce la hiperuricemie (ce duce la dureri articulare si guta) si hipercalcurie (ce duce la pietre renale, hipocalcemie si osteoporoza).
In concluzie, cele mai mari beneficii pentru sanatate le au dietele scazute in grasimi saturate si bogate in carbohidrati complecsi si fibre (cereale integrale, fructe, legume si lapte scazut in grasimi) care cresc sensibilitatea insulinei si reduc riscul de boala de inima coronariana.
Exista citeva puncte cheie in dezavantajul dietelor cu putini carbohidrati care nu sint subliniate indeajuns:
- Aceste diete esueaza pentru ca nu se adreseaza problemei reale care este aceea de a fi supraponderal, si nici nu invata obiceiuri nutritionale care sa ajute pe tot parcursul vietii;
- Dietele cu putini carbohidrati nu pledeaza pentru schimbarea stilului de viata, cu includerea exercitiului fizic in programul zilnic, dovedit fiind ca cel putin mersul pe jos ajuta la scaderea in greutate;
- Exista o posibila asociere intre aceste diete si riscul de cancer al colonului, boli de inima, diabet, hipertrigliceridemie;
- Fiecare jumatate de kg de grasime corporala contine 3500 kcal; de aceea, o persoana care consuma 500 kcal mai putin decit cheltuie pe zi poate pierde doar ½ kg de grasime intr-o saptamina; orice alta scadere in greutate mai mare este datorata unei restrictii calorice mai severe sau pierderii de apa (in special din glicogen, metabolizat pentru a suplini absenta glucozei din dieta), mai degraba decit scaderea grasimii.
In SUA, in fiecare moment 45% dintre femei si 30% dintre barbati, din cei 60% supraponderali sau obezi, sint la dieta si cheltuie 33 miliarde $ pe an pe produse de scadere in greutate, programe si pastile. Aceasta se datoreaza faptului ca dietele scazute in carbohidrati au pretentii false:
1) principala cauza a obezitatii este trecerea de la alimente care contin grasime la alimente procesate care inlocuiesc grasimea cu zahar;
Nu este adevarat, ingestia excesiva de energie, nu compozitia dietei, este cauza cresterii in greutate. Aceste diete restrictioneaza carbohidratii ingerati undeva intre 20 g/zi in dieta Atkins, si 170 g/zi in dieta Zone. Recomandarea Asociatiei Americane pentru Inima recomanda ca 55%-60% din totalul caloric zilnic sa fie carbohidrati, 275g/zi pentru dieta de 2000kcal si 300g/zi pentru cea de 2500kcal.
2) O stare de cetoza perpetua este cauza pierderii in greutate, indiferent de caloriile consumate;
Pierderea greutatii se petrece doar daca cheltuiala de calorii depaseste caloriile ingerate. Mai mult, nivelul carbohidratilor necesari pentru a mentine cetoza este mult mai mic decit cele 275 g/zi sau 220 g/zi. Stadiul de pierdere in greutate continua al dietei Atkins limiteaza ingestia de carbohidrati la 20-40 g/zi in timp ce permite cantitati nelimitate de carne, brinza, pui, peste, oua, sare si grasimi, recomandare care pierde din vedere totala inabilitate a corpului omenesc de a converti acizii grasi in glucoza (care, cum am mai amintit, este principala sursa de energie pentru creier).
3) Dietele scazute in carbohidrati sint o noutate
Cele mai multe diete de acest fel nu sint noi. Chirurgul englez William Harvey a prescris o astfel de dieta pentru tratamentul obezitatii in 1872.
4) Dietele cetogenice sint sigure, nu creeaza probleme.
Cetoza (la care s-a facut referire si anterior) de la infometare prelungita la cei sanatosi creste rezistenta la insulina si intoleranta la glucoza. Rezistenta la insulina, o stare in care o anumita concentratie de insulina este mai putin eficienta atit la stimularea preluarii glucozei de catre muschii scheletici cit si la restringerea productiei de glucoza hepatice, joaca un rol central in multe stari de boala (sindromul metabolic, diabetul de tip 2, hipertensiunea, boala cardiovasculara, ateroscleroza) si este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii arterei coronariene, principala cauza de morbiditate si mortalitate la pacientii cu diabet de tip 2. Intoleranta la glucoza a fost legata de hipertensiune si dislipidemie.
5) Consumul de carbohidrati duce la mincat peste masura
De fapt, insulina este secretata ca reactie la toate alimentele, nu doar la cele continind carbohidrati. Indexul glicemic - masura cresterii glucozei din singe timp de 2 ore vs. raspunsul la o cantitate egala de carbohidrati in mincarea standard (deseori piinea alba) - este un mod mai potrivit de a stabili cita insulina secreta corpul ca raspuns la diferite alimente.
6) Dietele scazute in carbohidrati au beneficii cardiovasculare specifice
Dr. Atkins pretinde ca cei ce urmeaza regimul sau par sa aiba un risc scazut pentru boli cardiovasculare, presiune sanguina scazuta, si niveluri semnificativ scazute de trigliceride. Studiile pe termen lung nu substantiaza aceste beneficii. De fapt, orice scadere in greutate semnificativa clinic (5%-10% din greutatea initiala a corpului) poate avea aceste efecte.
Mai mult, produsele animale si lactatele, principalele surse de proteine, contin de obicei grasimi. Chiar daca o parte din grasimi pot fi indepartate, dieta este oricum bogata in grasimi. Ingestia de grasimi saturate in special creste la 56%-66% din totalul caloriilor, de 2x recomandarea curenta de 30%. Creste astfel nivelul de LDL colesterol si riscul de boli cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.
7) Aceste diete sint bogate in proteine, deci sint mai sanatoase
De fapt diferenta de proteina ingerata intre o dieta standard si cele scazute in carbohidrati este cea dintre 91 g/zi si 83 g/zi. Scaderea in greutate se datoreaza ingestiei de calorii, 1450 kcal vs. 2200 kcal, si nu consumului crescut de proteine.
Pe de alta parte, persoanele obeze cu diabet, hiperinsulinemice, pot beneficia de continutul mare de proteine, eficient in scaderea nivelului de insulina si greutatii corporale- pentru a evidentia si cel putin unul din avantajele dietelor scazute in carbohidrati.
Acest articol a fost vizualizat de 54835 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...