Sunteti aici :: Antrenament » SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
SPORTURI NOI LA OLIMPIADA LONDRA 2012
Recent, oamenii de stiinta au dat verdictul final: femeile sunt mai inteligente decat barbatii. Si daca tot am aflat in sfarsit cum stam la acest capitol, ce-ar fi sa aruncam putina lumina asupra competivitatii sportive existente de decenii intregi intre femei si barbati? Cu alte cuvinte, exista egalitate intre femei si barbati in ceea ce priveste sportul si competitiile sportive? Multi vor spune ca o femeie nu va putea niciodata sa se bata cot la cot cu un barbat in cadrul aceleiasi competitii. Femeile sunt, prin definitie, mai firave, au corpul mai slab, sunt mai vulnerabile si pur si simplu nu poseda calitatile fizice necesare pentru a face fata cu brio acelorasi probe fizice la care participa barbatii. Probabil ca acestea sunt, mai mult sau mai putin, primele ganduri care iti vin in minte. Totusi, Olimpiada de la Londra de anul acesta va avea grija ca reprezentantele sexului frumos sa fie cel putin tratate de o maniera "mai egala" cu barbatii.
Astfel, boxul feminin a fost introdus pentru prima oara in cadrul acestei Olimpiade. Debutul boxului feminin ca sport olimpic s-ar putea sa surprinda cateva guri cascate pe ici, pe colo, in timpul transmisiunilor live care vor avea loc pe intregul glob. Daca nu stiai, prima Olimpiada moderna a avut loc la Atena in anul 1896 si e lesne de inteles ca prezenta unei probe cum este boxul feminin nu era nici macar prevazuta in programul Olimpiadei pe atunci. Mai mult, femeile nu aveau dreptul de a participa la aceasta competitie. Dar iata-ne ajunsi in Londra anului 2012, 116 de ani mai tarziu. Mentalitati noi, evolutie, gandire libera, egalitarism, numeste-l cum vrei, zvonul a ajuns certitudine: boxul feminin se va regasi anul acesta pentru prima oara pe lista sporturilor olimpice. Categoria musca (51 kg), categoria usoara (60 kg) si cea mijlocie (75 kg) sunt cele trei categorii in cadrul carora se vor intrece reprezentantele sexului "slab" cat de slab, ramane de vazut. 36 de femei se vor intrece pentru a pune mana pe medaliile mult-ravnite, iar toate tururile vor fi eliminatorii. Aceleasi reguli ca si in cadrul competitiilor similare masculine se vor aplica, iar tarile participante la Olimpiada de la Londra din 2012 vor avea dreptul sa inscrie pe liste cate o singura reprezentanta in cadrul fiecarei categorii. Nu putem decat sa le uram succes celor care isi vor demonstra curajul, taria si abilitatile fizice la Olimpiada.
Trambulina este o alta disciplina realtiv noua in cadrul acestei Olimpiade ce a fost introdusa pentru prima oara in anul 2000 laSydney. Acrobatiile din cadrul acestei competitii sunt impresionante si iti taie respiratia. Salturile de circa 10 metri inaltime sunt executate atat de catre barbati, cat si de catre femei. De fapt, aceasta proba este impartita in doua - pentru femei si pentru barbati. Anul acesta, trambulina va permite participarea a 32 de competitori, jumatate femei, jumatate barbati, fiecaretaraavand dreptul de a alinia cate 2 reprezentanti de fiecare sex. Zece sarituri sunt impuse de catre juriu si regulile competitiei, acestea dispunand de un grad ridicat de varietate, incluzand sarituri duble si rasuciri spectaculoase si chiar rasuciri triple. Control, tehnica, executie, grad de dificultate, timp, toate aceste criterii vor conta pentru nota finala.
Ciclismul BMX si-a facut debutul ca sport olimpic in cadrul competitei de laBeijingdin anul 2008. Sportul isi gaseste originile undeva la inceputul anilor '60, cand Statele Unite incepeau sa imbratiseze motocrosul cu adevarat. Versiunea pe motor a acestei competitii este una deosebit de impresionanta datorita bicicletelor BMX folosite. Acestea au o singura viteza si o singura frana, iar diametrul rotilor este de circa 50 de centimetri. Anul acesta vor participa 32 de barbati si 16 femei, cate trei barbati si doua femei din fiecaretaraparticipanta. Pista special construita pentru aceasta proba are 400 de metri lungime si este plasata langa velodromul din nordul Satului Olimpic din Londra. Cursele se vor desfasura in aer liber, iar rampele vor avea 8 metri inaltime. O cursa va dura circa 40 de secunde.

Acest articol a fost vizualizat de 39967 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Reabilitarea fizica este componenta majora a reabilitarii cardiace complete dupa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii