Sunteti aici :: Slabire » RESTRICTIA CALORICA IN TRATAMENTUL OBEZITATII
RESTRICTIA CALORICA IN TRATAMENTUL OBEZITATII
Ne aflam in Postul Mare, cel mai lung din an, si multi dintre noi alegem, din motive mai mult sau mai putin spirituale sa ne abtinem de la mancarea "de dulce". Spun asta pentru ca mai nou posturile sunt tinute -zic eu - din motive cam indepartate de cele pentru care ar trebui intr-adevar sa fie respectate: multi le considera un pretext pentru a mai da jos cateva kilograme. Nu intentionez sa ma refer aici la semnificatiile spirituale ale postitului; suntem invatati de mici, cel putin la orele de religie, ca trebuie sa postim si ca atunci cand o facem trebuie sa ne abtinem de la fapte indoielnice, ganduri necurate si nu in ultimul rand, de la mancare nepermisa (carne, lactate etc). Evident ca nu toata lumea vrea sau poate sa posteasca; privarea de carne si lactate pare si pentru unii chiar este un lucru de neimaginat si imposibil de realizat pur si simplu pentru ca, spun ei, le da o stare de "rau fizic". Dar multi sunt totusi "compatibili" cu postul alimentar, pe care il si respecta. Cu alte cuvinte, se supun unei "diete restrictive caloric". Ce efecte are totusi postul asupra ta? Poti slabi prin intermediul lui?
M-am hotarat sa abordez aceasta tema pentru ca stiu multe persoane care tin toate posturile mari dintr-un an si la finalul lor, consultand cantarul, constata surprinsi si, de ce nu, dezamagiti, ca nu au dat nici un kilogram jos, dimpotriva, au mai asimilat cu succes cateva, dar am si cunostinte care chiar reusesc sa slabeasca postind. Evident, daca vrei sa slabesti prin post alimentar, ar trebui sa ai grija la alimentele de genul paine cu margarina, fasole uscata, poate chiar si multa soia, in special prajita in ulei, cartofi prajiti si tot felul de napolitane si biscuiti "de post". Ai grija ce si cat mananci, alege fructe si legume multe si nu te lasa amagit de gandul ca nu ai cum sa te ingrasi daca tii post. Daca suferi de obezitate, cu siguranta pentru tine efortul de a da cateva kilograme bune jos nu este un moft, ci o necesitate reala. In continuare o sa-ti prezint o serie de studii medicale referitoare la obezitate si tratarea acesteia prin dietele restrictive caloric (diete cu 1000 sau 1500 calorii/zi si altele).
Stil de viata: abordari in tratarea obezitatii
Rata mare a supraponderabilitatii si obezitatii la adulti si copii capata deja, la nivel mondial, caracter de epidemie. Rata crescanda a obezitatii este asociata cu mai multe boli, inclusiv boli cardiovasculare, hipertensiune, anumite forme de cancer si, in mod particular, diabet de tip II. Scaderea in greutate intre 5 pana la 10% din greutatea corporala prin intermediul schimbarilor in stilul de viata s-a dovedit ca are efecte benefice asupra bolilor asociate cu obezitatea, in special asupra hipertensiunii si diabetului de tip II.
Tratamentul eficient care tine de schimbarea obiceiurilor individului se leaga de modificarea obiceiurilor alimentare si a activitatilor fizice pentru a realiza un echilibru metabolic. Studiile realizate de profesorii americani Williamson D.A. si Stewart T.M. de la Pennington Biomedical Research Center din Baton Rouge, Louisiana au aratat ca o combinatie de diete cu putine calorii, activitate fizica intensa si terapie comportamentala este cea mai eficienta pentru scaderea in greutate si pentru mentinerea acesteia. Mai mult, un astfel de "tratament" pe termen lung, satisfactia ca ai pierdut cateva kilograme si sprijinul din partea prietenilor pot sa genereze rezultate bune pe termen lung la adultii si copiii obezi.
Dietele cu foarte putine calorii trateaza obezitatea grava
Clinica de Endocrinologie, Diabet si Boli Metabolice din cadrul Institutului de Boli Interne din Novi Sad, Serbia, a realizat un studiu referitor la tratamentul obezitatii grave prin intermediul dietelor cu foarte putine calorii. Astfel, un grup de 28 de subiecti cu obezitate de cel mai inalt grad, cu varsta medie de 32 de ani a fost tratat in cursul a 30 de zile prin urmatorul regim: 3-4 litri de apa minerala cu "Enemon" pulverizat de 3 ori pe zi si substitutie de vitamine si allopurinol 300 mg/zi. (allopurinolul este un antigutos - inhiba formarea acidului uric, diminuand consecutiv hiperuricemia si uricozuria).
Rezultatele studiului au aratat o pierdere semnificativa a masei corporale si micsorarea profilului lipidelor aterogene (trigliceride, colesterolul "rau"), precum si niveluri scazute de hiperinsulinism (care in final se transforma in diabet). Concluziile cercetarii au fost ca dietele cu foarte putine calorii reprezinta o procedura terapeutica eficienta si sigura care, in afara de scaderea masei corporale, este caracterizata prin schimbari favorabile in metabolismul lipidelor si o descrestere in hiperinsulinism, care conduce in final la reducerea riscului aterosclerozei timpurii si accelerate.
Un alt studiu realizat de "Centrul de sanatate" din Oslo, Norvegia, a analizat niste asa-zisi prezicatori posibili ai scaderii in greutate pe termen lung: 82 de pacienti supraponderali cu un IMC (pentru a-ti calcula IMC-ul intra aici http://www.doctor.info.ro/calculator_imc.html) de cel putin 27 au fost recrutati si inscrisi intr-un program de reducere si intretinere a greutatii. Toti pacientii au urmat diete cu foarte putine calorii timp de 8 saptamani si au fost observati apoi timp de 13 luni. Greutatea corporala le-a scazut in medie cu 13,3 kg in timpul tratamentului de 8 saptamani si inca se situa cu 8,6 kg mai jos decat nivelurile dinaintea tratamentului si dupa cele 13 luni de observatie. De asemenea, nivelul trigiceridelor s-a redus semnificativ.
Asadar, vesti bune si imbucuratoare pentru cei care sufera de obezitate: adresandu-va unui medic specialist (nutritionist) care iti poate prescrie un regim alimentar cu putine calorii si sub supravegherea atenta a acestuia, poti sa iti tratezi obezitatea pe termen lung. E nevoie de vointa multa si de constientizarea riscurilor la care te supui in fiecare zi in care amani sa faci ceea ce trebuie pentru sanatatea ta. Totusi atentie mare, nu te apuca de un astfel de regim de unul singur, deoarece nu numai ca iti vei incetini metabolismul, te vei simti obosit, te vei ingrasa la loc dupa ce ai intrerupt regimul, dar iti poti priva organismul de nutrientii esentiali de care are nevoie pentru a functiona bine, conducand la deficiente cronice si la bolile asociate cu acestea.
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 51267 ori.
Metabolism activ la +40 de ani
10 Decembrie 2024După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.
Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.
Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.
Beneficiile sucului de Noni
10 Decembrie 2024Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.
Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Oamenii de stiinta, studiind hartile genomice pe mii de europeni ...
Motivul principal pentru care trebuie sa scazi in greutate este ...