Sunteti aici :: Slabire » REGIMURILE DE INFOMETARE
REGIMURILE DE INFOMETARE
Daca ar fi sa analizam din punct de vedere nutritional dietele pe care le gasim prin reviste si pe Internet, am avea surprinderea sa constatam ca cele mai multe dintre ele se bazeaza pe o reducere drastica a aportului caloric, adica un deficit caloric mai mare de 500-1000 kcal pe zi, fata de necesarul caloric adaptat la cerintele persoanei respective. Aceste regimuri se bazeaza pe efectul rapid obtinut, insa scapa din vedere faptul ca scaderea in greutate trebuie sa fie urmata in mod logic de mentinerea pe termen indelungat a greutatii optime.
De asemenea, multe dintre aceste regimuri sunt dezechilibrate din punct de vedere al raportului intre nutrienti, precum si al reprezentarii diverselor categorii de alimente. Acest lucru inseamna fie ca se bazeaza pe o reducere extrema a aportului de lipide, fie atat a lipidelor cat si a carbohidratilor, ceea ce atrage dupa sine o crestere procentuala a proteinelor. Unele dintre aceste regimuri presupun eliminarea anumitor categorii de alimente sau consumarea lor "disociata" - adica fie cate o categorie de alimente in fiecare zi, fie evitarea combinarii lor in aceeasi zi.
Totusi linia comuna a acestor regimuri este restrictia calorica exagerata, ceea ce nu numai ca este nesanatos, dar este si complet neproductiv pe termen lung, din punct de vedere al scaderii in greutate.
De ce regimurile alimentare care reduc drastic aportul caloric ar trebui evitate?
In mod normal, dupa primele cateva saptamani in care reducerea greutatii este mai rapida, in urmatoarea perioada nu ar trebui sa inregistrati o scadere a greutatii mai mare de 0,5-1 kg pe saptamana, pentru ca acest lucru este de fapt eliminarea apei, glicogenului muscular si catabolizarea tesutului muscular. In aceste conditii va va fi greu sa sustineti activitatea fizica, veti obosi mai usor, iar pe plan psihic va veti simti deprimati, anxiosi, slabiti si permanent preocupati de hrana.
Pe termen lung puteti suferi consecinte mai grave ale acestui regim de infometare: reducerea fortei musculare, dezechilibre electolitice, susceptibilitate crescuta de imbolnavire, deficiente minerale (calciu, fier), cetoacidoza si probleme renale.
Toate acestea vor determina reducerea performantelor fizice si scaderea ratei metabolismului bazal - cu alte cuvinte veti incepe sa consumati din ce in ce mai putine calorii pentru activitatile curente, economisind rezervele energetice. Acest lucru dovedeste ca regimul de infometare este o masura contraproductiva. Desi reducerea ratei metabolismului bazal nu este permanenta (dupa o singura cura de acest gen), la cei care au perioade de scadere urmate de cresterea greutatii (efectul "yo-yo") se inregistreaza o reducere in timp a ratei metabolice, pentru ca organismul devine mai eficient in a functiona cu mai putine calorii, in a extrage energie din alimente si a depune sub forma de grasime - in consecinta, dupa ani de astfel de "jonglerii" le va fi din ce in ce mai dificil sa slabeasca, mesele vor trebui sa ie din ce in ce mai sarace in calorii.
Contraproductiva este si pierderea masei musculare ce se inregistreaza in aceste regimuri de infometare - muschii sunt cei care ard caloriile, si nu tesutul adipos - deci trebuie sa scapati de grasime, nu de muschi.
Primul pas catre scaderea in greutate, fiziologica si care se mentine in timp este sa evitati regimurile drastice, intervalele scurte destinate slabirii, metodele nefundamentate stiintific si "suplimentele-minune".
Asa cum am mai afirmat si in alte articole, atunci cand va alcatuiti un regim alimentar incercati sa nu scadeti deficitul caloric (adica diferenta intre aportul caloric - ceea ce mancati si consumul caloric - ceea ce consumati prin activitate fizica, de la cele casnice si pana la antrenamente) sub 500, maxim 1000 kcal. Nu eliminati complet nici o categorie de alimente, dar incercati sa reduceti consumul de grasimi si zaharuri simple.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 44233 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii