Sunteti aici :: Slabire » CELULITA - O PRIVIRE CRITICA
CELULITA - O PRIVIRE CRITICA
Celulita este numele - impropriu - sub care este cunoscuta lipodistrofia subcutanata - o dereglare a tesutului adipos care afecteaza in special femeile.
Desi cauzele sunt putin cunoscute, majoritatea cercetatorilor fenomenului sunt de acord ca la aparitia celulitei stau schimbarile de metabolism si fiziologie. Dintre acestea un rol important il au dereglarea metabolismului apei, precum si insuficienta venoasa cronica.
Factorii hormonali isi aduc contributia din plin la declansarea si sustinerea celulitei. Se considera ca dintre hormonii resposabili fac parte : estrogenul, adrenalina si noradrenalina, hormonii tiroidieni si prolactina.
Factorii genetici au si ei un rol destul de important procesul de aparitie. Sexul, rasa, distributia grasimii subcutanate si predispozitia la insuficienta circulatorie - toti acesti factori s-au dovedit a fi implicati, intr-un fel sau altul.
Si am ajuns la o alta cauza importanta : obiceiurile alimentare. Grasimile, carbohidratii si sarea in exces sunt principalii responsabili de remodelarea tesutului adipos.
Stilul de viata este de asemenea important - lipsa miscarii(sedentarismul), fumatul precum si dereglarea bioritmurilor duc in cele din urma la instalarea celulitei. De asemenea, efortul prelungit, somnul insuficient, pozitiile incorecte mentinute un timp indelungat (putem include aici si purtarea tocurilor, care forteaza mentinerea contractiei musculare a membrului inferior si incetinirea circulatiei limfatice) sunt tot atitea cauze potentiale.
Poate v-ati intrebat de multe ori : de ce exista mai putini barbati afectati de celulita decat femei ? Raspunsul pare sa fie - compozitia si comportamentul adipocitelor si tesutului conjunctiv in care acestea sunt inglobate. La femei, acest tesut conjunctiv este mult mai putin flexibil decat la barbati, astfel incat la orice luare in greutate, atunci cand adipocitele se maresc, acestea tind sa iasa catre suprafata pielii. Acest fenomen da aspectul caracteristic de "coaja de portocala".
Metodele clasice de lupta contra celulitei includ masajul (atat masajul clasic, in forta, cat si drenajul limfatic) si termoterapia. Prin masajul ferm executat pe zonele cu probleme se incearca o "revitalizare", in sensul de a creste circulatia sanguina si limfatica, concomitent cu o "rearanjare" a tesutului adipos.
Metodele moderne folosesc toate descoperirile stiintifice importante - ultrasunetele, laserul, undele radio si iontoforeza. Se folosesc diverse medicamente care actioneaza asupra tesutului adipos. Iar dintre procedeele moderne de tratament se cuvine sa mentionam mezoterapia si liposuctia.
Dupa cum observati, nenumarate terapii au fost incercate. Din pacate, nu exista rapoarte stiintifice care sa ateste eficienta garantata a vreuneia dintre acestea. Cu alte cuvinte, metode care dau rezultate la anumite persoane, prezinta eficienta redusa in alte cazuri, ori sunt total ineficiente.
Se considera insa ca cea mai buna metoda de a controla celulita este prin controlul stilului de viata. In special managementul stresului este deosebit de benefic aici (vezi articolele despre stres). Introducerea exercitiului fizic de intensitate moderata, coroborat cu o dieta in care legumele, fructele si cerealele isi au locul lor bine stabilit, a facut de multe ori minuni.
O metoda recomandata de mii de ani, in toate culturile care au pus in prim plan valorile umane este reintoarcerea la bioritmurile naturale. Metoda este deosebit de eficienta in lupta cu orice problema de sanatate am avea, deci si cu celulita. Aceasta inseamna, foarte pe scurt, sa fim atenti la nevoile corpului, si sa i le satisfacem, lucru care se intampla destul de rar intr-o civilizatie in care orarele sunt dictate din afara, adesea de interese ecomonice care au prea putina comsideratie pentru valorile general umane.
Dr. Serban Damian
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii