Sunteti aici :: Sanatate » OBSERVATII DESPRE DIETA VEGETARIANA
OBSERVATII DESPRE DIETA VEGETARIANA
Alegerea de a fi vegetarian poate porni de la argumentul moral impotriva mincarii animalelor, sau de la impactul asupra sanatatii a consumului exagerat de carne rosie. Dar pentru multe femei un motiv este de a scadea in greutate. Daca schimbi dieta standard din lumea occidentala, incarcata de carne, cu alimente bazate pe plante vei slabi ca si cum ai iesi dintr-un costum de grasime. Numarul celor care fac acest schimb este in crestere, mai ales ca multe celebritati lauda vegetarianismul. Dar oare de ce unele celebritati care pareau convinse de beneficiile vegetarianismului se intorc la regimul cu carne?
Bun in teorie
Nu este nici o indoiala ca o dieta vegetariana echilibrata, bine planificata poate fi sanatoasa. Studiile arata ca vegetarienii au indexul masei corporale mai redus si un risc mai mic de a face boli de inima, diabet si cancer. Dar "echilibrata" este cheia. In cultura noastra obsedata de slabire, prea ocupati pentru a planifica mesele, multe femei inlatura cheeseburger-ii (impreuna cu laptele degresat si pestele) fara sa ia in considerare deficitul nutritional. Intre lipsa de optiuni de calitate si obligatiile de a sta la masa in diferite situatii sociale (chiar in marile orase restaurantele vegetariene sint foarte rare), cei ce practica vegetarianismul s-ar putea sa se orienteze catre mincare procesata ca tofu drept brinza si pate de soia. Unii oameni pot deveni vegetarieni doar pentru a minca mai multe prostii. Ca vegetarian trebuie sa petreci o mare parte din viata planificind ce sa maninci. Si este dificil, desi nu imposibil, sa obtii nutrientii de care ai nevoie. Vegetarienii sint mai vulnerabili la anumite deficiente nutritionale, cum sint cele in vitamina B12, acizii grasi omega-3, fier, zinc, calciu, vitamina D, toate critice, printre altele, pentru energie si starea de spirit, dispozitie.
Acestea fiind spuse, sursele integrale de soia, ca edemame si tofu, impreuna cu legume si cereale precum quinoa, pot furniza din plin proteinele de care ai nevoie. Totusi, chiar profesionistii nutritionisti gasesc dietele vegetariene greu de controlat. Te poti simti fantastic in primele 6 luni de dieta vegetariana. Totusi, daca ai alergii la gluten, fasole, soia, renuntarea la carne duce la sanatate subreda. Poti ajunge sa suferi de oboseala coplesitoare si constanta, pierdere musculara, crestere in greutate. Se poate ajunge la hipotiroidism, afectarea glandelor suprarenale, anemie. Cu optiuni alimentare limitate, a fi vegetarian creaza in mare masura anxietate.
Intr-adevar, reconstituirea totala a dietei solicita o adaptare mentala intensa. Orice dieta care necesita sa inlaturi grupe intregi de alimente va declansa de obicei poftele. O dieta extrema de orice fel poate deseori sa determine mincatul dezordonat si uneori chiar o boala de alimentatie. Zaharul din singe creste brusc, apar pofte intense. Nu te poti concentra pe nimic altceva decit daca sa maninci sau nu un ou. Poate dura asa ore intregi.
Pentru altii, a deveni vegetarian poate sa aduca beneficii, cel putin la inceput. Unii pot pierde aproximativ 5 kg in primele 2 luni. Dar 3 luni mai tirziu recistigi greutatea si inca 5 kg pe deasupra. Asta daca de vina este o dieta foarte incarcata in carbohidrati. In timp ce vegetarianismul promite colesterol sanatos, nivelul poate ajunge la limita superioara a normalului. Pentru ca o dieta vegetariana de obicei e lipsita de cantitatile potrivite de grasimi bune (ca acizii grasi omega-3) si vitamina B12, unii vegetarieni pot suferi de niveluri ridicate ale aminoacidului homocisteina (asociat cu distrugerea vaselor de singe) si HDL (colesterolul bun) scazut. Ambele pot de fapt sa creasca riscul problemelor de inima si circulatie cerebrala.
Prea mult dintr-un lucru bun
O dieta constind in principal din alimente crude, fructe, legume, nuci, seminte, combinata cu exercitiu fizic riguros (ciclismul face minuni), te ajuta sa slabesti 10-12 kg. Corpul da semne ca e infloritor. De fapt se intimpla contrariul. Nivelurile de energie ajung la limite superioare extreme, pentru ca apoi sa se prabuseasca si sa te faca sa te simti extenuat, extrem de obosit. Poti avea zilnic atacuri de panica. Cauza este deficienta citorva vitamine si minerale. Sistemul suprarenal, care regleaza stress-ul, se consuma total, tiroida functioneaza prost. Corpul devine o inchisoare.
Ce se intimpla la suprafata nu este frumos, de asemenea. Pielea se descuameaza pentru ca grasimile au fost reduse prea mult. Sanatatea dintilor sufera de asemenea. Deficientele in vitamine grabesc decaderea danturii si supraconsumul de carbohidrati produce un mediu inalt acidic in gura, distrugind gingiile si slabind emailul.
Procedati cu grija
Nu e nici o problema sa incerci a fi vegetarian, dar daca te apuci de asta fara sa ai un plan iti poti pune in pericol sanatatea. Programeaza o intilnire cu un dietetician sau medic nutritionist mai intii, de preferat cineva care este specializat in diete vegetariene. Apoi mergi din nou la control daca nu te simti bine, pentru ca doar ei te pot ajuta sa corectezi dieta potrivit nevoilor tale.
Unii au incercat sa manince carne si/sau produse lactate din nou, de aceasta data alegind in mod constient produse provenind de la animale hranite cu iarba, organice. Te poti simti saturat pe deplin dupa prima inghititura de oua prajite cu brinza. Cind renunti la vegetarianism nu te mai lupti cu poftele nebunesti si poti avea un nivel normal al colesterolului, care poate fi legat, in mod ironic, de intoarcerea la oua si bacon. Dupa un an este recomandat sa revizitezi doctorul. Poti avea surpriza ca sistemul tau nervos sa fie echilibrat, iar tiroida sa functioneze normal. Te vei simti tu insuti din nou. De ce sa nu renunti mai devreme la vegetarianism?

Acest articol a fost vizualizat de 44492 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Statisticile privitoare la fumat sunt ingrijoratoare. Peste 30% din populatia ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii