Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul
Orice proces fiziologic din organism se produce cu consum energetic, iar digestia nu face exceptie. Procesarea si absorbtia alimentelor necesita un consum energetic.
Termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica a hranei reprezinta un proces de care trebuie sa tineti cont. Exista alimente care induc un consum caloric mai mare decat cantitatea de calorii pe care o contin (numite si "calorii negative"). Aceste alimente nu vor conduce la ingrasare pentru ca necesita mai multe calorii pentru a fi digerate, decat aduc ele in organism. In categoria acestor alimente intra de exemplu, salata. In curele de slabire, trebuie sa tineti cont de efectul termogenic al unor alimente cum sunt legumele fibroase si sursele slabe de proteine (carnea de pui, peste, albusul de ou). Pentru metabolizare, proteinele necesita un consum caloric echivalent cu 30% din valoarea lor calorica, iar carbohidrati complecsi ajung la 20%. Spre deosebire de acestea, grasimile si carbohidrati simplii au un efect termogenic redus - in jur de 3%.
Avand cate o masa la 3 ore, veti beneficia de efectul termogenic al alimentelor si va veti mari rata metabolismului bazal. In acest fel veti slabi mai repede si mai usor.
Mesele frecvente permit controlul satietatii, prevenind accesele de foame urmate de o alimentatie necontrolata
Mancand la fiecare 3 ore veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi. Senzatia de foame indusa hormonal nu poate fi controlata si in acele momente nu veti mai tine cont ce si cat mancati. Un astfel de model alimentar sta la baza apritiei obezitatii, diabetului zaharat tip 2 si bolilor cardiace.
Mancand frecvent veti beneficia permanent de energie si veti asigura muschilor un flux continuu de aminoacizi, ceea ce previne catabolizarea structurilor musculare, iar daca va si antrenati se poate obtine chiar si o usoara dezvoltare a masei musculare.
S-a demonstrat ca mancand mai frecvent veti utiliza mai eficient atat macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide), cat si micronutrientii (vitamine, minerale).
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 13754 ori.
Cum depasesti perioadele de stagnare in sport
15 August 2022
Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele asteptate? Fie ca faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente cand stagnezi si, orice ai face, nu reusesti sa iesi din aceasta perioada lipsita de progres. Indiferent de nivelul la care te afli, poti sa treci prin astfel de situatii de cumpana, care te descurajeaza si te seaca de motivatie; cauzele pot fi numeroase, atat fizice, cat si mentale.
In acest clip vei afla ce trebuie sa faci ca sa depasesti aceste perioade de stagnare!
Beneficiile consumului de quinoa
8 August 2022
Ai incercat vreodata un preparat pe baza de quinoa?
Daca nu, atunci ar trebui sa experimentezi gustul acestei pseudocereale care se consuma pe scara larga in America de Sud. Nu este un aliment-minune asa cum tind sa creada unele persoane, insa este un produs foarte hranitor, cu o multime de beneficii pentru sanatate.
In acest clip vei gasi inclusiv cateva idei de pregatire pentru quinoa!
Painea ingrasa?
4 August 2022
Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...