Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul
Orice proces fiziologic din organism se produce cu consum energetic, iar digestia nu face exceptie. Procesarea si absorbtia alimentelor necesita un consum energetic.
Termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica a hranei reprezinta un proces de care trebuie sa tineti cont. Exista alimente care induc un consum caloric mai mare decat cantitatea de calorii pe care o contin (numite si "calorii negative"). Aceste alimente nu vor conduce la ingrasare pentru ca necesita mai multe calorii pentru a fi digerate, decat aduc ele in organism. In categoria acestor alimente intra de exemplu, salata. In curele de slabire, trebuie sa tineti cont de efectul termogenic al unor alimente cum sunt legumele fibroase si sursele slabe de proteine (carnea de pui, peste, albusul de ou). Pentru metabolizare, proteinele necesita un consum caloric echivalent cu 30% din valoarea lor calorica, iar carbohidrati complecsi ajung la 20%. Spre deosebire de acestea, grasimile si carbohidrati simplii au un efect termogenic redus - in jur de 3%.
Avand cate o masa la 3 ore, veti beneficia de efectul termogenic al alimentelor si va veti mari rata metabolismului bazal. In acest fel veti slabi mai repede si mai usor.
Mesele frecvente permit controlul satietatii, prevenind accesele de foame urmate de o alimentatie necontrolata
Mancand la fiecare 3 ore veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi. Senzatia de foame indusa hormonal nu poate fi controlata si in acele momente nu veti mai tine cont ce si cat mancati. Un astfel de model alimentar sta la baza apritiei obezitatii, diabetului zaharat tip 2 si bolilor cardiace.
Mancand frecvent veti beneficia permanent de energie si veti asigura muschilor un flux continuu de aminoacizi, ceea ce previne catabolizarea structurilor musculare, iar daca va si antrenati se poate obtine chiar si o usoara dezvoltare a masei musculare.
S-a demonstrat ca mancand mai frecvent veti utiliza mai eficient atat macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide), cat si micronutrientii (vitamine, minerale).
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 14555 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023
Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...