Efectul termogenic al alimentelor accelereaza metabolismul
Orice proces fiziologic din organism se produce cu consum energetic, iar digestia nu face exceptie. Procesarea si absorbtia alimentelor necesita un consum energetic.
Termogeneza indusa de alimente sau actiunea dinamica specifica a hranei reprezinta un proces de care trebuie sa tineti cont. Exista alimente care induc un consum caloric mai mare decat cantitatea de calorii pe care o contin (numite si "calorii negative"). Aceste alimente nu vor conduce la ingrasare pentru ca necesita mai multe calorii pentru a fi digerate, decat aduc ele in organism. In categoria acestor alimente intra de exemplu, salata. In curele de slabire, trebuie sa tineti cont de efectul termogenic al unor alimente cum sunt legumele fibroase si sursele slabe de proteine (carnea de pui, peste, albusul de ou). Pentru metabolizare, proteinele necesita un consum caloric echivalent cu 30% din valoarea lor calorica, iar carbohidrati complecsi ajung la 20%. Spre deosebire de acestea, grasimile si carbohidrati simplii au un efect termogenic redus - in jur de 3%.
Avand cate o masa la 3 ore, veti beneficia de efectul termogenic al alimentelor si va veti mari rata metabolismului bazal. In acest fel veti slabi mai repede si mai usor.
Mesele frecvente permit controlul satietatii, prevenind accesele de foame urmate de o alimentatie necontrolata
Mancand la fiecare 3 ore veti simti foarte rar senzatia de foame. Infometarea sta la baza acceselor necontrolate de consum de alimente, care de multe ori sunt bogate in grasimi. Senzatia de foame indusa hormonal nu poate fi controlata si in acele momente nu veti mai tine cont ce si cat mancati. Un astfel de model alimentar sta la baza apritiei obezitatii, diabetului zaharat tip 2 si bolilor cardiace.
Mancand frecvent veti beneficia permanent de energie si veti asigura muschilor un flux continuu de aminoacizi, ceea ce previne catabolizarea structurilor musculare, iar daca va si antrenati se poate obtine chiar si o usoara dezvoltare a masei musculare.
S-a demonstrat ca mancand mai frecvent veti utiliza mai eficient atat macronutrientii (carbohidrati, proteine, lipide), cat si micronutrientii (vitamine, minerale).
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 15068 ori.
Carbohidratii - buni sau rai?
2 Octombrie 2023
„Carbohidratii ingrasa, sunt nesanatosi si ar trebui eliminati din dieta.” Asa suna unul dintre cele mai populare mituri de nutritie. Carbohidratii sunt un fel de oaie neagra in familia macronutrientilor si sunt mai mereu aratati cu degetul cand vine vorba de slabire.
Nejustificat, insa, deoarece ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o alimentatie sanatoasa, avand un rol important in buna functionare a organismului.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.