Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam 5 INTREBARI FRECVENTE DESPRE SANATATEA TA
CONTROLUL CENTRAL AL GREUTATII CORPORALE SI AL APETITULUI
CSID - Dieta saraca in amidon
IMPERFECTIUNEA PERFECTIUNII
SALATA DE OREZ CU LEGUME SI ULEI DE CANEPA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DUREREA MUSCULARA DE A DOUA ZI
Extensia pumnilor cu haltera
GENETICA IN LUPTA CU OBEZITATEA INFANTILA
METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
14 SFATURI PENTRU A TE FERI DE FRIGUL DIN TIMPUL IERNII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?
Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » DIETELE: ESEC SAU SUCCES?

DIETELE: ESEC SAU SUCCES?


DIETELE_ESEC_SAU_SUC_45376.jpgAdevarul este ca cele mai multe diete isi ating scopul - cei care le urmeaza corect, slabesc.

Indiferent daca este vorba de Atkins, Montignac, Ornish, Scarsdale, South Beach, Mayo sau alte diete cu nume ciudate, la moda sau nu, toate functioneaza.


Pe moment.

 

Probabil ca nu te asteptai sa fiu atat de "generos" si sa dau credit fara sa clipesc si la gramada atator diete care au facut istorie pentru pasionatii de regimuri de slabire. Realitatea este ca ele dau rezultate, pentru simplul fapt ca indiferent de abordare, toate presupun un deficit caloric, iar in final acest lucru se traduce prin accesarea depozitelor energetice ale organismului, cu reducerea in timp a greutatii corporale.


Pana aici totul este frumos. Problema adevarata apare abia dupa ce aceste diete sunt intrerupte si kilogramele pierdute incep - mai devreme sau mai tarziu - sa se acumuleze, de multe ori depasind greutatea de la care s-a pornit initial.


Opinia celor mai multi specialisti in nutritie, pe care o sustin si eu prin observatiile personale facute asupra pacientilor care mi-au trecut prin cabinet de-a lungul anilor este ca "dietele" in sine, reprezinta cauze pierdute. Pare o afirmatie ciudata venind din partea unui nutritionist, care mai mult sau mai putin isi bazeaza activitatea pe "diete".

Sa ma justific.


Cu cat este mai restrictiva o dieta, cu atat este mai putin probabil ca cineva sa o urmeze pe termen lung, pentru ca in general oamenii nu fac fata cu bine perioadelor de deprivare alimentara si senzatie de foame. Pe de alta parte, cele mai multe dintre dietele "comerciale" nu ii educa pe oameni - nu exista acea componenta de invatare a unor obiceiuri alimentare sanatoase, care sa le fie de folos pentru mentinerea greutatii obtinute in urma curei de slabire. Fara aceasta educatie, individul se va simti pierdut dupa ce dieta este intrerupta, si cel mai la indemana ii va fi sa revina la obiceiurile proaste de dinainte, pe care si le-a format in timp si i-au intrat in obisnuinta.

Asa cum spuneam, supraponderalii au ajuns in aceasta situatie datorita unui exces energetic intr-o anumita perioada de timp, care in multe dintre situatii se intinde pe ani de zile. Dietele creaza un deficit caloric temporar si/sau reduc un anumit macronutrient, cum ar fi carbohidratii sau lipidele. In cele mai multe situatii dietele sunt vazute de catre pacienti ca masuri temporare, avand un inceput si un sfarsit, iar la finalul lor cei mai multi pacienti revin la obiceiurile alimentare proaste si cresc din nou in greutate.

Concluzia este simpla: nu dietele esueaza, ci cei care le urmeaza si nu reusesc sa invete sa manance corect, astfel incat sa previna acumularea de kilograme.


Ce inseamna "succes" atunci cand discutam despre diete?


Dupa unele studii, rata de recadere in cazul celor mai multe dintre dietele "comerciale" ajunge spre 95%. Specialistii definesc ca "succes" in privinta mentinerii greutatii dupa o cura de slabire, scaderea intentionata a greutatii cu 10% din greutatea corporala initiala si mentinerea acestei valori pentru cel putin un an de zile. Conform acestei noi definitii se ajunge la o rata de succes de 20% - mai multi supraponderali reusesc sa scada in greutate 10% fata de punctul de plecare si sa mentina noua valoare timp de 1 an. Alte studii au aratat ca cei care si-au mentinut greutatea (in medie a fost vorba de o scadere in greutate de 30 kg, iar perioada de mentinere a fost, tot in medie, de 5,5 ani) au imbratisat strategii comportamentale asemanatoare pentru mentinerea noii greutati obtinute. Acestea au inclus un regim alimentar cu continut redus in grasimi, automonitorizarea regulata a greutatii corporale si a aportului alimentar si aderenta la un program de activitate fizica. A fost remarcat faptul ca mentinerea noii greutati timp de 2-5 ani mareste extrem de mult sansele de succes pe termen lung.


Cum evolueaza o cura de slabire?


A fost stabilit un model al scaderii in greutate urmata de catre acumularea de kilograme, in urma observatiilor oamenilor de stiinta implicati in studiul obezitatii. In prima faza, care dureaza de la cateva saptamani la cateva luni are loc scaderea in greutate, care initial este mai rapida, apoi din ce in ce mai lenta. De obicei, reducerea maxima a greutatii are loc dupa aproximativ sase luni de la inceperea tratamentului. In multe cazuri, dupa aceasta perioada urmeaza inceperea cresterii in greutate pana cand greutatea se stabilizeaza undeva aproape de valoarea de la care s-a pornit cura de slabire. A fost speculat faptul ca acest model se instaleaza pentru ca modificarile comportamentale sunt suficiente doar pentru scaderea in greutate, insa atunci cand vine vorba de mentinere acestea isi pierd forta datorita lipsei de informare, reducerii gradului de motivare sau datorita efectelor secundare ale unei cure de slabire (senzatia de foame, stresul psihologic sau presiunea sociala). Trebuie subliniat inca odata rolul deosebit de important al specialistului, atat in perioada de scadere in greutate, cat si dupa - prin specialist referindu-ma la psiholog si/sau nutritionist.


Mentinerea - chiar mai importanta decat cura de slabire


Asa cum spuneam la inceputul articolului, cele mai multe diete si cure de slabire dau rezultate pe termen scurt. Ar trebui sa te multumeasca acest lucru? In niciun caz. Pentru ca o cura ratata (acest lucru insemnand revenirea la greutatea initala dupa o anumita perioada de timp) nu inseamna altceva decat timp pierdut, ba mai mult, o sabotare a compozitiei corpului. Obisnuiesc sa imi avertizez pacientii ca orice scadere in greutate inseamna inevitabil pierdere de grasime, dar si de masa musculara, in timp ce "ingrasarea" nu inseamna altceva decat acumulare de grasime la nivelul tesutului adipos. Dupa o serie de cure de slabire intentionate, chiar daca greutatea este aceeasi ca inainte de prima cura, in mod cert compozitia corporala nu mai este la fel, evidentiindu-se un procent semnificativ mai mare de grasime corporala.


Pentru a evita esecul, respectiv revenirea la o greutate "nesanatoasa", pacientii ar trebui sa inteleaga ca nu este suficient sa invete strategii pentru a scadea in greutate, ci la fel de important (sau poate mai mult) este sa stie ce trebuie sa faca pentru a mentine balanta energetica in echilibru, in jurul unei greutati optime. In principiu, trebuiesc identificate acele situatii in care ei ar putea sa se abata de la o alimentatie echilibrata si/sau ar renunta la programul de activitate fizica, iar dupa ce se cunosc acestea, impreuna cu specialistul se pot stabili strategii pentru a le face fata.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 46159 ori.



Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


Articole din aceeasi categorie

CUM DEPASIM FAZA DE PLATOU IN CURELE DE SLABIRE?
Oricine a trecut printr-un program de scadere in greutate (prin ...
CUM SA ARZI 300 DE KILOCALORII IN 30 DE MINUTE
Pentru toti cei care lupta din greu cu startul adipos ...


OBEZ VS. OBEZA
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca barbatii si femeile nu ...
REGIMURILE DE SLABIRE CU PUTINI CARBOHIDRATI
In zilele noastre sunt la mare moda unele regimuri alimentare ...


Alte articole despre Slabire






Pagina 11 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii