Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ramat vertical la aparat
Campania Aripi Deschise
INTOLERANTA LA LACTOZA
CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE
MIT SAU ADEVAR?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
CAPOIERA
EXERCITII PENTRU MUSCHII FESIERI
Telefoanele inteligente si cura de slabire
ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » CATE OUA POT SA CONSUM?

CATE OUA POT SA CONSUM?


CATE_OUA_POT_SA_CONS_76398.jpg
Aceasta este o intrebare frecventa, din doua motive - toata lumea stie ca ouale sunt surse foarte valoroase de proteine, ceea ce le face indispensabile pentru alimentatia oamenilor activi, insa multi au aflat ca galbenusul oualelor contine o cantitate destul de importanta de colesterol, substanta asociata cu riscul aterosclerozei si a numeroaselor boli ce apar ulterior.

In ultima perioada de timp, tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu "killer"-ul numarul 1 in lume, bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Daca in treouacut medicii si nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. "Nici un aliment nu trebuie eliminat complet," afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta. El este de parere ca "totul poate fi negociat" tinand cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente."Se pot gasi metode de a include in meniu alimentele favorite ale fiecaruia." Ouale, considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace, acum nu mai este atat de rau vazut nici macar in cazul celor cu colesterol crescut, cu atat mai putin in cazul persoanelor sanatoase, asta pentru ca s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange. Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor.

Studiile recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana. Chiar daca ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei.

Nutritionista Elaine Trujillo este de parere ca in zielele noastre problema ar trebui pusa diferit: nu este absolut necesar sa limitam consumul anumitor alimente, ci mai curand sa adaugam alimente despre care s-a dovedit ca reduc nivelul colesterolului in sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca adaugand o anumita combinatie de alimente "sanatoase" la regimul alimentar, se poate un efect similar administrarii unor statine din prima generatie (statinele sunt medicamente care reduc colesterolemia). In cadrul acestui studiu realizat de dr. David Jenkins de la Universitatea Toronto, participantii au consumat un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in fibre alimentare (provenind din ovaz si secara), proteine din soia, alune de padure si margarina imbogatita cu steroli. Dupa 12 luni, cei care au urmat acest regim au inregistrat o reducere a LDL colesterolului (cel "rau") cu 20% sau mai mult - comparabil cu nivelele obtinute prin administrarea medicatiei. Chiar si la cei care nu au urmat decat din cand in cand regimul, s-a remarcat o reducere cu 10% a LDL colesterolului. Dr. Jenkins este de parere ca in cazul acestor alimente se poate vorbi de un "efect cumulativ", fiecare dintre ele contribuind in mod diferit la scaderea colesterolului.

Asadar, mai ales daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa va feriti de oua, insa nu includeti in regimul vostru saptamanal mai mult de 3-4 oua intregi, fiindca oua se gasesc incluse si in alte alimente pe care le cumparati gata preparate sau semipreparate. La albusuri nu aveti interdictie absolut deloc, acestea fiind surse deosebit de valoroase de proteine. Este recomandat ca macar odata la 3 ani (dar de preferat in fiecare an) sa va determinati profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL colesterol si trigliceride).

Ou de gaina, crud, 100g

  • Calorii (kcal): 149.0
  • Proteine (g): 12.49
  • Carbohidrati (g): 1.22
  • Grasime (g): 10.02
  • Grasimi saturate (g): 3.1
  • Colesterol (mg): 425.0
  • Grasimi mononesaturate (g): 3.809
  • Grasimi polinesaturate (g): 1.364
  • Apa (g): 75.33
  • Vitamina A (UI): 635.0
  • Tiamina (mg): 0.062
  • Riboflavina (mg): 0.508
  • Niacina (mg): 0.073
  • Acid pantotenic (mg): 1.255
  • Vitamina B6 (mg): 0.139
  • Acid folic (mcg): 47.0
  • Vitamina B12 (mcg): 1.0
  • Vitamina C (mg): 0.0
  • Vitamina D (UI): 52.0
  • Vitamina E (mg): 1.05
  • Calciu (mg): 49.0
  • Fier (mg): 1.44
  • Magneziu (mg): 10.0
  • Fosfor (mg): 178.0
  • Potasiu (mg): 121.0
  • Seleniu (mcg): 30.8
  • Sodiu (mg): 126.0
  • Zinc (mg): 1.1


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 118191 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Septembrie 2015 14:12) Cipri a spus

Un articol cu un mesaj total gresit. Cei care puneti astfel de articole si indemnati oamenii sa manance 3-4 oua dati dovada de neprofesionalism. Poate o documentare bazata pe studii nu ar cauza atata dezinformare (3-4 oua/saptamana?).

(24 Septembrie 2011 17:21) Daniel a spus

Pana la voi nu stiam ca exista un ou de gaina care are 100 grame. Poate era bine sa puneti 50 grame ca sa stabilim un echilibru corect. In general se gasesc cu greutati intre 45-65 grame.

(11 August 2009 09:37) Cosmin a spus

Daca faci sport si nu ai o dieta curata, poti manca si 6 oua intregi pe zi, timp indelungat. Testat ;)

(6 Mai 2009 01:00) Alexandru a spus

Wow ! Super interesant... uite ca s-a gandit cineva sa ne lumineze si pe noi :) Credeam ca sunt eu singurul ciudat care se gandeste la intrebarea asta :D

BTW, felicitari pentru noul site! Cred ca sunt primul care pune comentarii la un articol si sunt mandru de asta !


Articole din aceeasi categorie

INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL INFLUENTA ALIMENTATIEI LA NIVEL CEREBRAL
E bine stiut faptul ca o dieta echilibrata se asociaza ...
MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...


IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...
ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii