Home  |  Sitemap  |  Contact



Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Lucru în România
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl
Stretching - coapse - teorie
Exercitii pentru muschii cvadriceps 2
DEMONTAREA MITURILOR ANTRENAMENTULUI DE FORTA PENTRU FEMEI
TONIFIEREA MUSCHILOR FESIERI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Mituri despre obezitate Fierbinte
Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam MECANISMUL AFECTARII HEPATICE
CELE 6 REGULI DE AUR ALE SCADERII IN GREUTATE
MANCARE PENTRU CREIER
CALCULATOR - O REPETARE MAXIMALA (1RM)
VITAMINIZAREA PIELII
slabire cu nutritionist online gratis

Sunteti aici :: Nutritie » CATE OUA POT SA CONSUM?

CATE OUA POT SA CONSUM?


CATE_OUA_POT_SA_CONS_76398.jpg
Aceasta este o intrebare frecventa, din doua motive - toata lumea stie ca ouale sunt surse foarte valoroase de proteine, ceea ce le face indispensabile pentru alimentatia oamenilor activi, insa multi au aflat ca galbenusul oualelor contine o cantitate destul de importanta de colesterol, substanta asociata cu riscul aterosclerozei si a numeroaselor boli ce apar ulterior.

In ultima perioada de timp, tot mai multi oameni sufera dezechilibre metabolice, printre care cea mai frecventa fiind cresterea nivelului de colesterol seric. Se estimeaza ca peste 100 de milioane de americani inregistreaza un nivel crescut de colesterol si mare parte dintre acestia se confrunta cu "killer"-ul numarul 1 in lume, bolile cardiovasculare. Prima linie de aparare pe care o invoca medicii in aceste cazuri este regimul alimentar. La acesta se adauga bineinteles scaderea in greutate, antrenamentul si modificarea obiceiurilor alimentare pe termen lung.

Daca in treouacut medicii si nutritionistii recomandau evitarea completa a alimentelor cu contiunt mare de colesterol, astazi atitudinea lor s-a schimbat. "Nici un aliment nu trebuie eliminat complet," afirma nutritionistul David Grotto, purtatorul de cuvand al American Dietetic Association, care consiliaza in mod frecvent persoane cu colesterolemie crescuta. El este de parere ca "totul poate fi negociat" tinand cont de marimea portiilor si facand anumite inlocuiri de alimente."Se pot gasi metode de a include in meniu alimentele favorite ale fiecaruia." Ouale, considerate pana de curand un simbol al colesterolului in alimentatie si un element decisiv ce contribuie la bolile cardiace, acum nu mai este atat de rau vazut nici macar in cazul celor cu colesterol crescut, cu atat mai putin in cazul persoanelor sanatoase, asta pentru ca s-a constatat ca aportul de colesterol prin alimentatie are doar o contributie limitata la cresterea colesterolului total in sange. Acum nutritionistii blameaza grasimile saturate, si in special pe cele trans, pentru influenta majora asupra metabolismului lipidelor.

Studiile recente au aratat ca prin consumul unui ou intreg pe zi nu se inregistreaza cresterea nivelului de colesterol si nici nu creste riscul bolilor cardiovasculare la persoanele sanatoase. Insa daca o persoana are deja nivelul colesterolului crescut, se recomanda reducerea consumului de oua intregi la 2-3 pe saptamana. Chiar daca ouale contin destul de mult colesterol, totusi cantitatea de grasimi saturate nu este atat de mare. Acelasi lucru se poate afirma si despre creveti si scoici, care nu pun probleme daca sunt consumate cu moderatie, mai ales daca nu sunt gatite prin prajire in unt sau ulei.

Nutritionista Elaine Trujillo este de parere ca in zielele noastre problema ar trebui pusa diferit: nu este absolut necesar sa limitam consumul anumitor alimente, ci mai curand sa adaugam alimente despre care s-a dovedit ca reduc nivelul colesterolului in sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition arata ca adaugand o anumita combinatie de alimente "sanatoase" la regimul alimentar, se poate un efect similar administrarii unor statine din prima generatie (statinele sunt medicamente care reduc colesterolemia). In cadrul acestui studiu realizat de dr. David Jenkins de la Universitatea Toronto, participantii au consumat un regim alimentar sarac in grasimi saturate si bogat in fibre alimentare (provenind din ovaz si secara), proteine din soia, alune de padure si margarina imbogatita cu steroli. Dupa 12 luni, cei care au urmat acest regim au inregistrat o reducere a LDL colesterolului (cel "rau") cu 20% sau mai mult - comparabil cu nivelele obtinute prin administrarea medicatiei. Chiar si la cei care nu au urmat decat din cand in cand regimul, s-a remarcat o reducere cu 10% a LDL colesterolului. Dr. Jenkins este de parere ca in cazul acestor alimente se poate vorbi de un "efect cumulativ", fiecare dintre ele contribuind in mod diferit la scaderea colesterolului.

Asadar, mai ales daca sunteti sanatosi, nu trebuie sa va feriti de oua, insa nu includeti in regimul vostru saptamanal mai mult de 3-4 oua intregi, fiindca oua se gasesc incluse si in alte alimente pe care le cumparati gata preparate sau semipreparate. La albusuri nu aveti interdictie absolut deloc, acestea fiind surse deosebit de valoroase de proteine. Este recomandat ca macar odata la 3 ani (dar de preferat in fiecare an) sa va determinati profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL colesterol si trigliceride).

Ou de gaina, crud, 100g

  • Calorii (kcal): 149.0
  • Proteine (g): 12.49
  • Carbohidrati (g): 1.22
  • Grasime (g): 10.02
  • Grasimi saturate (g): 3.1
  • Colesterol (mg): 425.0
  • Grasimi mononesaturate (g): 3.809
  • Grasimi polinesaturate (g): 1.364
  • Apa (g): 75.33
  • Vitamina A (UI): 635.0
  • Tiamina (mg): 0.062
  • Riboflavina (mg): 0.508
  • Niacina (mg): 0.073
  • Acid pantotenic (mg): 1.255
  • Vitamina B6 (mg): 0.139
  • Acid folic (mcg): 47.0
  • Vitamina B12 (mcg): 1.0
  • Vitamina C (mg): 0.0
  • Vitamina D (UI): 52.0
  • Vitamina E (mg): 1.05
  • Calciu (mg): 49.0
  • Fier (mg): 1.44
  • Magneziu (mg): 10.0
  • Fosfor (mg): 178.0
  • Potasiu (mg): 121.0
  • Seleniu (mcg): 30.8
  • Sodiu (mg): 126.0
  • Zinc (mg): 1.1


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 106685 ori.



Mituri despre obezitate

10 Octombrie 2021

Obezitatea este un fenomen in crestere, iar asta nu mai e o surpriza pentru nimeni. Copii si adulti deopotriva se confrunta cu un numar ingrijorator de kilograme in plus, care se rasfrange din pacate asupra sanatatii, pe langa incredere si viata sociala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste obezitatea ca fiind o acumulare excesiva sau anormala de grasime care prezinta un risc pentru sanatate. La un indice de masa corporala peste 25, o persoana este considerata supraponderala, iar la peste 30 este obeza. 

In acest video vreau sa iti vorbesc despre cele mai frecvente mituri despre obezitate!


FIBRELE ALIMENTARE – consumă-le ca să previi boli grave!

5 Octombrie 2021

Fibrele alimentare reprezinta un tip de carbohidrati care nu pot fi digerati, spre deosebire de zaharuri si amidon. Sunt valoroase pentru organism, in special pentru sistemul digestiv, si de aceea e bine sa iti asiguri zilnic cantitatea optima de fibre.

Sunt convins ca ai auzit de fibre si despre cat de importante sunt ele pentru sanatate, dar esti convins ca ai suficiente fibre in alimentatia de zi cu zi?


Laptele - benefic sau nociv?

29 Septembrie 2021

Laptele ce apare in recomandarile nutritionale in ghidurile din aproape fiecare tara din lume. Asta pentru ca in mod clar, are o multime de proprietati benefice sanatatii, dar in acelasi timp, cel putin in ultimii ani a primit si destul de multa publicitate negativa.

In acest video vei afla de la nutritionistul Serban Damian care sunt beneficiile consumului de lapte, care sunt posibilele probleme si care sunt miturile ce insotesc utilizarea laptelui in alimentatia umana!



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(24 Septembrie 2015 14:12) Cipri a spus

Un articol cu un mesaj total gresit. Cei care puneti astfel de articole si indemnati oamenii sa manance 3-4 oua dati dovada de neprofesionalism. Poate o documentare bazata pe studii nu ar cauza atata dezinformare (3-4 oua/saptamana?).

(24 Septembrie 2011 17:21) Daniel a spus

Pana la voi nu stiam ca exista un ou de gaina care are 100 grame. Poate era bine sa puneti 50 grame ca sa stabilim un echilibru corect. In general se gasesc cu greutati intre 45-65 grame.

(11 August 2009 09:37) Cosmin a spus

Daca faci sport si nu ai o dieta curata, poti manca si 6 oua intregi pe zi, timp indelungat. Testat ;)

(6 Mai 2009 01:00) Alexandru a spus

Wow ! Super interesant... uite ca s-a gandit cineva sa ne lumineze si pe noi :) Credeam ca sunt eu singurul ciudat care se gandeste la intrebarea asta :D

BTW, felicitari pentru noul site! Cred ca sunt primul care pune comentarii la un articol si sunt mandru de asta !


Articole din aceeasi categorie

TARATELE DE GRAU TARATELE DE GRAU
Taratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt ...
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Un procent din ce in ce mai mare din populatie ...


NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR NUCILE VERZI, REMEDIU NATURAL IMPOTRIVA BOLILOR
Fiindca se apropie sezonul lor, cu totii stim ca nucile ...
PEPENELE ROSU PEPENELE ROSU
Pepenii rosii sunt, probabil, cele mai bune fructe care combat ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 9 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii