Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EVALUAREA RISCULUI APARITIEI SINDROMULUI METABOLIC
GENUFLEXIUNI PE UN PICIOR - O TEHNICA PENRU FORTA SI COORDONARE
Exercitii de stretching
Cromul
IMPLICATIILE EMOTIONALE ALE UNEI SARCINI PIERDUTE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CE SA MANANCI LA PRANZ PENTRU A SLABI
Stretching - spate - exercitii set 4
EVITA EXCESUL ALIMENTAR DE SARBATORI
6 REGULI ESENTIALE PENTRU O IGIENA INTIMA CORECTA
PASTILELE DE SLABIT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ROZACEEA

ROZACEEA


ROZACEEA_43086.jpgRozaceea este o boala de lunga durata, care afeacteaza persoanele de varsta medie si inaintata manifestandu-se prin roseate tegumentelor, pe fata, urechi si mai rar torace, asociind sau nu afectare oculara. Roseata apare mai intai in zona nasului si obrajilor si tinde sa se extinda apoi spre frunte si barbie.

Doctorii o clasifica in 4 stadii : la inceput fata se inroseste din cand in cand (flush), episod in care apare si senzatia de arsura ; poate asocia hiperemie (roseata) conjunctivala si lacrimatie. Bolnavii au comportament termofobic. In stadiul II roseate devine permanenta cu vase de sange fine dilatate (telangiectazii); stadiul III asociaza pe langa roseate tegumentara permanenta papule si pustule (cosuri cu/fara puroi), lipsind insa comedoanele. Porii faciali sunt dilatati si apare o descuamare difuza a pielii. In stadiul IV apar noduli inflamatori mari, in special pe obraji sau nas, tegumentele sunt seboreice, ingrosate, ducand la unii dintre pacienti la modificari de relief, nasul, barbia sau urechea) devenind mari, eritematoase si boselate. Pe langa modificarile de la nivelul pielii, 50% dintre persoane au probleme la nivel ocular, acuzand aceasi senzatie de arsura, simt ca le iau foc ochii, ca sunt uscati, sunt umpluti cu nisip, pleoapele se inrosesc si devin mai umflate (frecvent pleoapele inferioare). Afectarea oftalmica este insa tardiva in cursul bolii si are o evolutie cronica, fara remisiuni.

Ce cauzeaza rozacee ?

Oamenii de stiinta nu au stabilit cu precizie cauza. Se presupune ca este o conditie mostenita de individ. Cei care rosesc usor inca din copilarie au sanse mai mari sa faca boala ; indivizii cu piele deschisa la fel. Rolul unui acarian, Demodex folliculorum localizat la nivelul foliculilor pilosebacei este controversat. Prezenta lui in numar mare poate agrava rozaceea. Expunerea la conditii climatice extreme ar putea declansa afectiunea. Tulburarile circulatiei venoase cutanate, eliberarea unor mediatori, profilul psihologic (pacienti deprimati, nevrotici) pot declansa boala. Ideea asocierii rozaceei cu o boala de natura digestiva, a pornit de la observatia ca pacientii fac mai usor flush la anumiti stimuli digestivi. Se pare insa ca nu continutul alimentelor, ci temperatura lor crescuta este responsabila de roseata.

O alta ipoteza a fost cea a implicarii bacteriei Helicobacter Pylori. Ea se gaseste pe mucoasa gastrica si este responsabila de boala ulceroasa. Dovezile privitoare la rozacee raman reduse, pentru ca studiile realizate pornind de la acesta bacterie nu au luat in considerare si alti factori individuali ca varsta, sexul, statul socio-economic al pacientilor, medicatia urmata. Cele doua coordonate, prezenta leziunilor de rozacee si a bacteriei pe mucoasa nu sunt suficiente pentru a trage o concluzie.

Medicamente ca amiodarona, corticoizii topici, vitaminele B6 si B12 pot determina episoade de roseata la pacientii cu rozacee.

Cum se trateaza rozaceea ?

Scopul tratamentului este de a imbunatati aspectul pielii si de a tine afectiunea sub control. Imbunatatirea aspectului tegumentar apare dupa 3-4 luni de tratament. Se recomanda aplicarea de creme ce contin un antibiotic, metronidazol pe piele, pentru o perioada de cateva luni. Pentru cei cu forme severe se recomanda administratea orala (pe gura) a antibioticului, de data aceasta eritromicina, doxiciclina, claritromicina, tetraciclina. La fel de bine merg aplicate pe tegument produsele dedicate acneei ca acidul azelaic, tretinoinul, peroxidul de benzoil si mai nou, inhibitorii de calcineurina de tipul tacrolimusului. Cele mai bune rezultate se obtin dupa un tratament constant, condus indeaproape de medicul dermatolog. Telangiectaziile pot fi tratate prin electrocoagulare, crioterapie, laser. Pentru a diminua si masca roseata tegumentara exista cosmetice care au o culoare specifica de verde. Protectia solara este obligatorie. Zonele de tegument foarte ingrosate, boselate, precum nasul se trateaza prin chirurgie.

Ce puteti face voi?

Evitati alimentele prea fierbinti sau prea reci. Cat depre alcool, alimente condimentate, lucrurile raman incerte. Ca accentueza sau nu boala nu se cunoaste foarte bine. Dar daca observati o imbunatatatire atunci cand nu le consumati e si mai bine.

Evitati manipularea, masajul fetei.

Nu folositi cosmetice sau solutii de curatare ale fetei care contin alcool sau alte substante iritante.
Nu exagerati cu ingrijirea fetei, pastrati rutina de curatare normala.
Analizati perioadele de inrosire (flush). Triggeri care accentueaza rozaceea nu pot fi aceiasi la orice individ. Notati ce produs alimentar, cosmetic, activitate fizica v-a produs flush-ul ca sa il puteti evita apoi.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 71029 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER SECRETELE POPOARELOR CARE NU FAC CANCER
Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...
CUM PREVENIM RAHITISMUL CUM PREVENIM RAHITISMUL
Deoarece rahitismul este o sperietoare pentru multe mamici, o sa ...


BOALA FIBROCHISTICA MAMARA BOALA FIBROCHISTICA MAMARA
Orice disconfort la nivelul sanilor ne alarmeaza sau cel putin ...
AMBITIA ELIMINA CELULITA AMBITIA ELIMINA CELULITA
Voi incepe prin a enumera cateva semne fundamentale ale celulitei, ...


Alte articole despre Sanatate






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii