Sunteti aici :: Sanatate » INFECTIILE URINARE
INFECTIILE URINARE
Anotimpul umed si friguros readuce in prim-plan agravarea bolilor de rinichi, intre care, un loc aparte il ocupa infectiile urinare.
Ce reprezinta infectia urinara?
Prin infectia urinara sa intelege afectarea bacteriana a aparatului urinar, mai exact prezenta anumitor bacterii in urina, care se asociaza, sau nu, cu simptome manifestate la nivelul aparatului urinar:
- mictiuni frecvente si in cantitate mica,
- emisie dificila de urina,
- dureri sub forma de arsuri sau usturimi.
In cazuri severe poate sa apara sange in urina, frisoane, febra.
Factorii determinanti sunt reprezentati majoritar de bacteriile prezente in colon, un rol important avand Escherichia Coli dar si o serie de alti germeni.
Factorii favorizanti ai aparitiei infectiilor urinare pot fi:
- imunitatea compromisa,
- tumori,
- hipertrofia de prostata,
- sarcina,
- constipatia cronica,
- alergii,
- igiena locala deficitara.
De ce infectia urinara este mai fecventa la femei?
Circa 50 pana la 70% dintre femei, mai ales femeile adulte care au nascut pe cale genitala, pot sa aiba infectie urinara, iar dintre barbati, doar un procent de 5 pana la 20%.
Infectia urinara este mai frecventa la sexul faminin, datorita faptului ca la femei uretra este mai scurta, iar orificiul uretral este mai usor contaminat de fecale.
La barbati, infectia urinara are o cauza organica, iar urologul profesionist nu se va limita la tratarea infectiei dupa urocultura, ci va cauta sa descopere posibila cauza - prezenta unei tumori sau a unei malformatii.
Tipuri de infectii urinare
Cele mai frecvente infectii sunt banalele cistite, care variaza de la cistita acuta, banala, pana la cistitele hematurice ( urinari cu sange).
Un scriitor francez spunea ca un om sanatos este un bolnav care se ignora.
Pana sa ajunga la stadiul de expresie clinica, pacientul poate sa nu simta nimic, dar, daca este atent, poate observa anumite semne. Spre exemplu, un pacient cu o malformatie a aparatului urinar poate sa observe culoarea urinei, care nu mai este galbena, translucida, ci devine murdara si tulbure.
In cazul unor forme rare de cistita, pacientul observa ca elimina niste granulatii albicioase, care se formeaza pe peretele vezicii urinare.
Tratament
Tratamentul este cel antibiotic. Alegerea antibioticului se face in functie de antibiograma. Rezultataul la urocultura iese in 4-5 zile, iar daca pacientul s-a prezentat la spital cu febra, el trebuie tratat in acest timp, asa ca se foloseste un antibiotic cu spectru larg.
Durata tratamentului depinde de situatia clinica, urmarind: scaderea febrei, incetarea frisoanelor, imbunatatirea starii generale a pacientului.
Abordarea terapeutica eficienta a infectiei urinare presupune diagnosticarea corecta si completa a bolii.
O infectie urinara nu va degenera niciodata intr-o forma tumorala, insa se poate ajunge la dializa, daca functia renala este grav afectata.
Omul se naste cu circa 2 milioane de nefroni si la fiecare infectie urinara multi dintre acestia dispar.
Daca se pierd pana la 25% din totalul nefronilor, se poate vorbi deja de insuficienta renala cronica, cea mai severa forma a infectiilor urinare, iar pacientul respectiv devine un candidat sigur pentru dializa.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 54602 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Din pacate infectiile urinare nu sunt cauzate in mod direct de bacterii. acestea produc infectii urinare doar atunci cand au un teren propice. eu am avut cistite si pielonefrite repetate luna de luna timp de 8 ani. La primul episod am fost internata in spital si mi s-a administrat tratamentul in spital, intravenos, in urma antibiogramei, a urografiei la care nu s-a gasit nimic in nergula, a ecografiei si a altor teste. Rezultatul a fost doar pentru o perioada scurta de timp. Infectia a revenit dupa o luna si jumatate si de fiecare data revenea cam la acelasi interval, uneori aparand alta bacterie decat E.coli. Mi s-au administrat tratamente din cele mai diverse ca scheme, durate si clase de antibiotice. Pe terment lung, aceste tratamente produc rezistenta bacteriana la antibiotic (care este reversibila dupa o perioada de incetare a aministrarii de antibiotice-deci nici antibiorezistenta nu este de fapt cauza recurentelor infectiior urinare). Am facut si autovaccin care nu a fost eficient ci dimpotriva, pe perioada schemei de vaccinare infectiile s-au podus mult mai des decat de obicei. Introducerea unei proteine sau fractiuni proteice in corp, fie ea si de natura bacteriana va genera un raspuns imun, insa din cauza ca anumite secvente de aminoacizi din structura bacteriana proteica, pot sa semene cu cele din structura celulelor umane, se pot produce boli autoimune GRAVE!!! Eu nu recomand nimanui nici vaccinuri nici autovaccinuri, nu pentru ca nu au nici un efect, dar sunt extrem de periculoase. In final am ajuns si in Georgia, Tbilisi pentru a lua bacteriofagi- acestia sunt apa de ploaie, dar macar nu au efecte negative, doar bani cheltuiti degeaba. Am luat si ceaiuri diuretice-acestea stimuleaza diureza dar si eliminarea calciului prin rinichi, iar calciul in aceasta concentratie la nivel renal, este daunator rinichilor. Testele imunologice au reiesit perfecte. Dar care sa fie oare problema? Se pare ca foarte multe femei care au infectie urinara au exact aceeasi poveste-nenumarate tratamente conform medicului si antibiogramei si ani intregi de suferinta. Ei bine, intre timp am devenit medic veterinar si tot nu aflasem cauza reala a acestei boli. Au mai trecut inca 3 ani si, pentru ca nu am incetat sa caut cauza, a venit si minunata zi a aflarii adevarului.
Degeaba luati stimulente imunitare, degeaba luati anitbiotice din cele mai variate, degeaba nu mai faceti sex un an (asa cum recomanda unii nefrologi), degeaba luati tratamente naturiste. Daca veti continua sa va prajiti imunitatea mancand dulciuri (exces inseamna orice lingurita de zahar!), mancand alimente acide (alimente rafinate,lactate, carne, fructe acre si acide- vitamina C sintetica=puternic acidifiant!, lamai, MERISOARE, fructe insuficient coapte, kiwi acru, coacaze, etc.)! Atunci cand mancati dulciuri, globulele albe nu vor mai manca bacterii, virusuri, ciuperci si celule tumorale ci vor manca zahar! Ele nu isi vor mai face treaba timp de 6-8 ore sau chiar mai mult din momentul consumului de dulciuri! Lactatele si fructele acide vor creste productia de mucus in care se vor dezvolta foarte usor bacterii, rezultand infectii. Eu am 2 luni de cand mananc tinand cont de astfel de reguli iar infectia uita sa mai dea semne ca a existat sau ca ar vrea sa apara. Mentionez ca nu mai iau absolut nimic impotriva infectiei urinare sau a pielonefritei, iar urina este limpede in fiecare zi. Good luck! hehe

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii