Sunteti aici :: Sanatate » INFECTIILE URINARE
INFECTIILE URINARE
Anotimpul umed si friguros readuce in prim-plan agravarea bolilor de rinichi, intre care, un loc aparte il ocupa infectiile urinare.
Ce reprezinta infectia urinara?
Prin infectia urinara sa intelege afectarea bacteriana a aparatului urinar, mai exact prezenta anumitor bacterii in urina, care se asociaza, sau nu, cu simptome manifestate la nivelul aparatului urinar:
- mictiuni frecvente si in cantitate mica,
- emisie dificila de urina,
- dureri sub forma de arsuri sau usturimi.
In cazuri severe poate sa apara sange in urina, frisoane, febra.
Factorii determinanti sunt reprezentati majoritar de bacteriile prezente in colon, un rol important avand Escherichia Coli dar si o serie de alti germeni.
Factorii favorizanti ai aparitiei infectiilor urinare pot fi:
- imunitatea compromisa,
- tumori,
- hipertrofia de prostata,
- sarcina,
- constipatia cronica,
- alergii,
- igiena locala deficitara.
De ce infectia urinara este mai fecventa la femei?
Circa 50 pana la 70% dintre femei, mai ales femeile adulte care au nascut pe cale genitala, pot sa aiba infectie urinara, iar dintre barbati, doar un procent de 5 pana la 20%.
Infectia urinara este mai frecventa la sexul faminin, datorita faptului ca la femei uretra este mai scurta, iar orificiul uretral este mai usor contaminat de fecale.
La barbati, infectia urinara are o cauza organica, iar urologul profesionist nu se va limita la tratarea infectiei dupa urocultura, ci va cauta sa descopere posibila cauza - prezenta unei tumori sau a unei malformatii.
Tipuri de infectii urinare
Cele mai frecvente infectii sunt banalele cistite, care variaza de la cistita acuta, banala, pana la cistitele hematurice ( urinari cu sange).
Un scriitor francez spunea ca un om sanatos este un bolnav care se ignora.
Pana sa ajunga la stadiul de expresie clinica, pacientul poate sa nu simta nimic, dar, daca este atent, poate observa anumite semne. Spre exemplu, un pacient cu o malformatie a aparatului urinar poate sa observe culoarea urinei, care nu mai este galbena, translucida, ci devine murdara si tulbure.
In cazul unor forme rare de cistita, pacientul observa ca elimina niste granulatii albicioase, care se formeaza pe peretele vezicii urinare.
Tratament
Tratamentul este cel antibiotic. Alegerea antibioticului se face in functie de antibiograma. Rezultataul la urocultura iese in 4-5 zile, iar daca pacientul s-a prezentat la spital cu febra, el trebuie tratat in acest timp, asa ca se foloseste un antibiotic cu spectru larg.
Durata tratamentului depinde de situatia clinica, urmarind: scaderea febrei, incetarea frisoanelor, imbunatatirea starii generale a pacientului.
Abordarea terapeutica eficienta a infectiei urinare presupune diagnosticarea corecta si completa a bolii.
O infectie urinara nu va degenera niciodata intr-o forma tumorala, insa se poate ajunge la dializa, daca functia renala este grav afectata.
Omul se naste cu circa 2 milioane de nefroni si la fiecare infectie urinara multi dintre acestia dispar.
Daca se pierd pana la 25% din totalul nefronilor, se poate vorbi deja de insuficienta renala cronica, cea mai severa forma a infectiilor urinare, iar pacientul respectiv devine un candidat sigur pentru dializa.
Iuliana Moraru
Acest articol a fost vizualizat de 59778 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...