Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SEXUL, INTRE PLACERE SI SANATATE
CSID - Gustarile in parc si riscul de obezitate
Flotari la banca
ASPECTE PARACLINICE
POFTITI LA SLABIT! DIANA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Glucidele
TIROIDA IN CULTURISM
RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Fluturari cu gantere pe plan inclinat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil Fierbinte
Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul scaderii in greutate » Efortul fizic si scaderea in greutate
Ghidul scaderii in greutate

Efortul fizic si scaderea in greutate


Efectele efortului fizic asupra organismului din perspectiva scaderii in greutate

- creste deficitul caloric total
- faciliteaza mobilizarea grasimilor si oxidarea lor - in special depozitele adipoase viscerale
- protejeaza masa musculara
- limiteaza reducerea ratei metabolismului bazal
- permite ca deficitul energetic sa se bazeze mai putin pe regimul alimentar hipocaloric
- ofera beneficii particulare in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara
- reduce intr-o oarecare masura apetitul
- sanse mai mari de reusita pe termen lung


Creste consumul caloric

Indivizii neantrenati obosesc repede si astfel au capacitate limitata de a consuma calorii. Pe masura ce conditia lor fizica se amelioreaza, se constata o crestere a rezistentei la efort si astfel intensitatea, durata si frecventa antrenamentelor lor se mareste, ceea ce permite un control mai eficient al greutatii. De asemenea, perceptia efortului se imbunatateste si oboseala se instaleaza mai tarziu.
Pe masura ce conditia fizica se amelioreaza, sportivul poate face mai mult efort, deci are un consum caloric mai mare, la aceeasi frecventa cardiaca si cu acelasi nivel de perceptie a efortului. Spre exemplu, o persoana sedentara va consuma 6-7 kcal/min la o frecventa cardiaca de 150 bpm, iar dupa cateva luni va ajunge sa consume 10-12 kcal/min la aceesi frecventa cardiaca.

Induce reducerea nivelului lipidelor plasmatice

Grasimile aduse in organism prin alimentatie circula in sange sub forma de chilomicroni. Acestia reprezinta aglomerari de trigliceride (80-95%), colesterol (2-7%), fosfolipide (3-6%) si proteine (1-2%) si dau aspectul "laptos" al plasmei dupa un pranz bogat in lipide. Trigliceridele sunt eliminate din plasma in capilarele adiacente muschilor si tesutului adipos.
S-a constatat ca in urma efortului fizic si prin regim alimentar hipolipidic, nivelul seric al trigliceridelor se reduce la valori normale.
Reducerea valorii prin exercitii fizice se instaleaza in cateva ore si dureaza 2-3 zile. Daca persoanele efectueaza antrenamente regulate, valorile lipidelor se normalizeaza si raman asa. De asemenea, efortul fizic mareste de 2-4 ori activitatea lipoproteinlipazei, ceea ce indica faptul ca antrenamentul mareste capacitatea fibrelor musculare de a prelua si a oxida acizii grasi care provin din trigliceridele plasmatice.
Colesterolul este un alt component lipidic ale carui valori sunt modificate prin efort fizic. Colesterolul ingerat din alimente este absorbit in sistemul limfatic si apoi deversat in sange unde se intalneste cu colesterolul produs in organism. El se gaseste in sange sub doua forme: LDL colesterol (cel "rau") si HDL colesterol (cel "bun"). Particulele de LDL sunt implicate direct in dezvoltarea placilor de aterom. Efortul fizic are un efect semnificativ asupra nivelului de trigliceride, in schimb colesterolul total nu este modificat pe termen scurt (ci doar dupa perioade de saptamani in care se fac regulat antrenamente). Pe de alta parte, s-a constatat ca in urma efortului raportul dintre LDL si HDL se modifica: nivelul LDL scade, iar HDL creste. Aceasta este o modificare semnificativa, deoarece nivelul crescut de LDL se asociaza cu boli de inima, iar HDL este un factor protector. HDL are in organism rolul de a elimina colesterolul din tesuturi spre a fi dus la nivel hepatic unde va fi metabolizat. In urma studiilor s-a constatat ca reducerea nivelului de colesterol seric poate reversa procesul aterosclerotic, prin eliminarea depunerilor de lipide de pe peretii arterelor coronare.

Favorizeaza metabolizarea grasimilor din depozitele adipoase

Grasimea este depozitata in adipocite sub forma de trigliceride. Acestea sunt prea mari ca sa traverseze peretele celular pentru a patrunde in circulatie, de aceea trebuie sa fie "rupte" in molecule de acizi grasi liberi sub influenta unei lipaze. Adrenalina stimuleaza receptorii celulari si activeaza lipaza. Acidul lactic, produs rezultat din metabolismul glucozei inhiba metabolizarea acizilor grasi liberi din tesutul adipos. Pe masura ce efortul devine mai intens, se produce mai mult acid lactic.
O persoana cu un nivel bun al fitnessului aerob va putea suporta un efort aerob mai intens si mai indelungat pana la momentul cand acidul lactic va incepe sa se acumuleze datorita incapacitatii organismului de a-l elimina. In aceasta situatie, persoana va putea folosi mai mult timp lipidele drept resursa energetica. Grasimea reprezinta cea mai abundenta sursa de energie din organism si astfel prin imbunatatirea fitnessului, sportivul are acces la acest "depozit" important.

Faciliteaza utilizarea grasimii

Chiar daca mobilizarea lipidelor s-a produs, acest lucru nu presupune si metabolizarea lor. Studiile au aratat ca persoanele antrenate sunt capabile sa extraga un procent mai mare de energie din acizii grasi liberi in timpul eforturilor submaximale. Acest lucru se petrece in principal datorita a doua mecanisme: cresterea activitatii lipoproteinlipazei musculare, o enzima care faciliteaza utilizarea lipidelor din sange drept resursa energetica, iar al doilea mecanism este reprezentat de utilizarea oxidarii lipidice drept mecanism principal de generare a energiei in timpul efortului. La persoanele antrenate mai mult de 50% din energie se obtine prin oxidarea grasimilor intramusculare, iar cand acestea sunt epuizate, lipidele din depozitele adipoase subcutantate patrund in circulatia sanguina si sunt metabolizate.

Protejeaza masa musculara si favorizeaza dezvoltarea ei

La nivelul muschilor are loc metabolizarea grasimilor. Curele de slabire care se bazeaza exclusiv pe regim alimentar hipocaloric drastic conduc invariabil si la pierderea de masa musculara, ceea ce atrage dupa sine scaderea ratei metabolice, o capacitate mai redusa de a rezista la efort fizic si de a "arde" grasimea. Orice tip de efort fizic conduce la o dezvoltare a masei musculare: de la valori reduse ca in cazul antrenamentului aerob si pana la o dezvoltare importanta ca in cazul antrenamentului cu greutati.
Acest ultim tip de efort induce cresterea fortei si a ratei metabolice si mentine active din punct de vedere metabolic tesuturile din organismul indivizilor varstnici. De asemenea, antrenamentul de forta reduce grasimea viscerala, a carei prezenta este asociata cu un risc crescut de boli cardiace.

Care este efortul eficient pentru slabire?

Cel mai eficient tip de efort in perioadele de slabire este cel de tip ciclic, adica alergare, inot, ciclism.
Durata unei sedinte de antrenament trebuie sa fie de minim 30 de minute.
Intensitatea optima a efortului este la 65% din VO2max, adica trebuie sa aveti o frecventa cardiaca de 50-75% din maxim (220 minus varsta in ani).
Se recomanda o frecventa de cel putin trei antrenamente pe saptamana.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 20730 ori.



Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil

4 Decembrie 2023

Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.

Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.

Urmareste clipul pentru mai multe detalii!


Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Articole din aceeasi categorie

Supraponderal sau obez? Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...
Riscuri asociate cu excesul ponderal Riscuri asociate cu excesul ponderal
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea sunt numeroase. Obezitatea nu ...


Compozitia corpului Compozitia corpului
Dimensiunea si compozitia corpului unei persoane joaca un rol determinant ...
Energia si activitatea fizica Energia si activitatea fizica
Pe vremea cand oamenii nu aveau la dispozitie hrana suficienta, ...


Alte articole despre Ghidul scaderii in greutate






1 2 »
Pagina 1 din 2






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii