Sunteti aici :: Sanatate » FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE
FEMEI PUTERNICE, FEMEI SANATOASE
Pentru multi, daca sunt puse alaturi cuvintele "femeie" si "antrenament cu greutati" rezultatul este imaginea unei femei foarte musculoase, in genul campioanelor de culturism. De obicei in acest punct incep discutii aprinse in contradictoriu (sau nu) despre estetica corpului feminin... Fiecare om este liber sa aiba propriile sale opinii si asa cum se spune "gusturile nu se discuta". Dar nu despre culturismul feminin vreau sa vorbesc acum, ci pur si simplu despre femeile care fac antrenamente cu greutati.
Unul dintre "miturile" celebre din culturism se refera la aceasta idee preconceputa: o femeie care face antrenamente de forta isi va dezvolta excesiv musculatura si astfel isi va pierde feminitatea, devenind neatragatoare... Cei care promoveaza astfel de idei probabil ca nu au vazut niciodata o campioana de culturism antrenandu-se; in mod sigur si-ar schimba parerea in momentul cand ar constientiza cu ce greutati lucreaza aceste femei! Si mai mult ca sigur s-ar simti oarecum umiliti...
De ani buni sunt bine cunoscute efectele pozitive ale antrenamentului cu greutati pentru femei si de asemenea este bine cunoscut faptul ca un antrenament cu greutati medii (cu care se pot face serii de 15-20 repetari) nu induce decat o moderata hipertrofie musculara, care in nici un caz nu poate "deforma"{ corpul femeilor, in cazul in care acestea sunt speriate de o prea mare dezvoltare musculara.
Intre noi fie vorba, fetelor: oricum organismul vostru nu secreta in mod normal suficient testosteron pentru a sustine o dezvoltare musculara care sa va sperie! O femeie are de 10-30 de ori mai putin testosteron decat un barbat.
Si atunci care ar fi beneficiile antrenamentelor de forta pentru femei?
In primul rand veti deveni mai puternice! Considerati ca este putin lucru sa nu mai fiti atat de mult dependente din punct de vedere fizic de cei din jur? Eu zic ca este in avantajul vostru sa deveniti mai puternice si mai rezistente la accidentari. Studiile arata ca un program de exercitii moderate ca intensitate are capacitatea de a creste forta cu 30-50%.
Pe acelasi nivel, ca importanta: veti reduce stratul adipos si veti scadea in greutate (acolo unde este cazul)! Cred ca asta chiar este o veste buna! Conform unor cercetari, o femeie obisnuita (deci fara aptitudini sportive speciale) daca se antreneaza de 2-3 ori pe saptamana timp de 2 luni va acumula pana la 1 kg de masa musculasa si va elimina 2 kilograme de grasime. Si este stiut faptul ca cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat metabolismul este mai activ si se ard mai multe calorii, chiar si in repaus. Pentru fiecare kilogram de muschi in plus veti arde cu 70-100 kcal mai mult pe zi.
De asemenea, exerctiile efectuate regulat reduc riscul aparitiei osteoporozei, prin cresterea densitatii osoase. Sase luni de antrenament cresc cu 13% densitatea minerala la nivelul coloanei vertebrale. Daca antrenamentele sunt sustinute pintr-un aport optim de calciu, se poate spune ca aveti la indemana o arma eficienta impotriva osteoporozei.
Antrenamentul de forta nu numai ca induce tonifierea musculaturii, dar in aceeasi masura creste rezistenta tesuturilor conjunctive si stabilitatea articulara. Rezultatul este o mai buna capacitate de a face fata traumatismelor si de a preveni accidentarile. O multime de studii arata ca durerile lombare pot fi combatute sau ameliorate cu ajutorul exercitiilor fizice.
Sanatatea inimii devine un deziderat foarte important mai ales de la o anumita varsta, iar exercitiile cu greutati, daca sunt practicate intr-o maniera regulata au capacitatea de a mentine sistemul cardiovascular sanatos atat prin reducerea nivelului de LDL (colesterol "rau") si cresterea nivelului de HDL (colesterol "bun") si scaderea tensiunii arteriale. Riscul instalarii unui diabet zaharat tip 2 este mult mai mic in conditiile practicarii acestor exercitii, despre care se afirma ca au capacitatea de a favoriza utilizarea glucozei la nivelul tesuturilor-tinta. Un studiu realizat la Harvard arata ca 10 saptamani de exercitii de forta au reusit sa reduca intensitatea simptomelor clinice ale depresiei, intr-o mai mare masura decat consilerea psihiatrica. Femeile care participa la astfel de antrenamente sunt mai increzatoare in propriile forte, ceea ce este un factor important in lupta impotriva depresiei. Oricare ar fi argumentul care va va convinge sa mergeti la sala de forta, forma fizica? sau poate mentinerea sanatatii, este important sa o faceti ACUM si sa va bucurati de beneficii toata viata!
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 53651 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...