Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam ALGELE COMESTIBILE
DE CE NU RENUNTI LA FUMAT?
Metabolismul, motorul biochimic al organismului
ANOREXIA NERVOASA
CRAMPELE MUSCULARE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole PRACTICA QIGONG - EXAGERARI, BENEFICII, RISCURI
DA JOS BURTA! editia 2006
OSTROPEL DE PUI CU PASTE SI FASOLE
Ridicarea bazinului de la sol, din pozitia culcat
SLABESTE... MANCAND!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile untului de arahide Fierbinte
Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?rnBogat in...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE

CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE


"Daca vrei sa iti dezvolti masa musculara trebuie sa ai un regim alimentar bogat in alimente precum laptele, carnea, ouale, orezul, care sunt surse bogate in proteine de calitate"... ei bine, cred ca am tocit tastatura de cate ori am scris aceasta fraza.As vrea sa va prezint succint criteriile folosite de nutritionisti pentru a clasifica diversele surse de proteine in functie de valoarea lor nutritiva.Nu este o noutate pentru nimeni ca unele surse de proteine sunt mai valoroase decat altele, acest lucru reflectandu-se si in pretul alimentelor sau al suplimentelor nutritive.

VALOAREA BIOLOGICA (B.V.) reprezinta procentul de proteina absorbita care este retinuta in organism in scopul utilizarii ei pentru formare de noi tesuturi. Scorul 100 a fost atribuit in trecut proteinelor din ou, crezandu-se ca acestea au cea mai mare valoare biologica. In prezent, proteinele din zer (adica din acea fractiune a laptelui care ramane dupa coagulare, ca in cazul fabricarii branzeturilor) sunt considerate cele mai valoroase, atribuindu-li-se un scor de 104, datorita structurii lor speciale si compozitiei in aminoacizi.

RAPORTUL EFICIENTEI PROTEINELOR (R.E.P.) reprezinta cresterea greutatii corporale impartita la greutatea proteinelor consumate (cu alte cuvinte, crestere raportata la consum).

UTILIZAREA NETA A PROTEINELOR (U.P.N.) este procentul dintr-o cantitate de proteine ingerate, care este retinut in organism (adica acea fractiune din proteinele pe care le mancam, ce ramane in organism).

SCORUL AMINOACIDIC (S.A.A.) are la baza necesitatile de aminoacizi ale oamenilor. Un scor de 1 indica faptul ca proteina respectiva acopera toate necesitatile organismului in ceea ce priveste aportul de aminoacizi (in concordanta cu normele stabilite de OMS)

In continuare va prezint un tabel cu principalele surse de proteine utilizate in alimentatie.

Nu trebuie sa uitati ca proteinele, indiferent de sursa din care provin, daca nu sunt asociate cu un aport optim de carbohidrati nu pot fi folosite la parametrii optimi. Un studiu efectuat la Universitatea din Texas si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise (33:2000) a subliniat valoarea utilizarii unei combinatii de carbohidrati si proteine in procesul de refacere dupa efort. Astfel, au fost comparate probele de tesut muscular recoltate la trei grupuri de culturisti care au pedalat timp de 2 ore pe bicicleta stationara, apoi unul din grupuri a consumat o bautura ce continea carbohidrati (53 g) si proteine (14 g), al doilea grup a consumat o bautura doar cu carbohidarti, iar al treilea grup o bautura doar cu proteine. Cercetatorii au constatat ca sportivii care au consumat bautura ce continea amestecul de carbohidrati si proteine au inregistrat un nivel de 128% in ceea ce priveste refacerea depozitelor de glicogen, in comparatie cu celelalte grupuri.Nu mai este pentru nimeni un secret ca utilizarea unei surse de proteine cu valoare superioara in combinatie cu carbohidrati reprezinta o premiza a succesului in culturism.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 51844 ori.



Beneficiile untului de arahide

26 Mai 2022

Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?

Bogat in nutrienti, untul de arahide poate fi parte dintr-o dieta echilibrata, avand multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru mentinerea unei greutati optime in timp. Totusi, este foarte caloric, asa ca e important sa-l consumi cu moderatie, mai ales daca vrei sa slabesti.

In acest clip iti voi spune ce beneficii iti aduce consumul de unt de arahide si cum e bine sa il integrezi in alimentatia ta!


Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?

23 Mai 2022

Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.

Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.

Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?


De ce este important zincul

17 Mai 2022

Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.

El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(6 Iunie 2013 11:00) Viorel a spus

Tabelul cu principalele surse de proteine?


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii