Sunteti aici :: Nutritie » CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE
CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE
"Daca vrei sa iti dezvolti masa musculara trebuie sa ai un regim alimentar bogat in alimente precum laptele, carnea, ouale, orezul, care sunt surse bogate in proteine de calitate"... ei bine, cred ca am tocit tastatura de cate ori am scris aceasta fraza.As vrea sa va prezint succint criteriile folosite de nutritionisti pentru a clasifica diversele surse de proteine in functie de valoarea lor nutritiva.Nu este o noutate pentru nimeni ca unele surse de proteine sunt mai valoroase decat altele, acest lucru reflectandu-se si in pretul alimentelor sau al suplimentelor nutritive.
VALOAREA BIOLOGICA (B.V.) reprezinta procentul de proteina absorbita care este retinuta in organism in scopul utilizarii ei pentru formare de noi tesuturi. Scorul 100 a fost atribuit in trecut proteinelor din ou, crezandu-se ca acestea au cea mai mare valoare biologica. In prezent, proteinele din zer (adica din acea fractiune a laptelui care ramane dupa coagulare, ca in cazul fabricarii branzeturilor) sunt considerate cele mai valoroase, atribuindu-li-se un scor de 104, datorita structurii lor speciale si compozitiei in aminoacizi.
RAPORTUL EFICIENTEI PROTEINELOR (R.E.P.) reprezinta cresterea greutatii corporale impartita la greutatea proteinelor consumate (cu alte cuvinte, crestere raportata la consum).
UTILIZAREA NETA A PROTEINELOR (U.P.N.) este procentul dintr-o cantitate de proteine ingerate, care este retinut in organism (adica acea fractiune din proteinele pe care le mancam, ce ramane in organism).
SCORUL AMINOACIDIC (S.A.A.) are la baza necesitatile de aminoacizi ale oamenilor. Un scor de 1 indica faptul ca proteina respectiva acopera toate necesitatile organismului in ceea ce priveste aportul de aminoacizi (in concordanta cu normele stabilite de OMS)
In continuare va prezint un tabel cu principalele surse de proteine utilizate in alimentatie.
Nu trebuie sa uitati ca proteinele, indiferent de sursa din care provin, daca nu sunt asociate cu un aport optim de carbohidrati nu pot fi folosite la parametrii optimi. Un studiu efectuat la Universitatea din Texas si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise (33:2000) a subliniat valoarea utilizarii unei combinatii de carbohidrati si proteine in procesul de refacere dupa efort. Astfel, au fost comparate probele de tesut muscular recoltate la trei grupuri de culturisti care au pedalat timp de 2 ore pe bicicleta stationara, apoi unul din grupuri a consumat o bautura ce continea carbohidrati (53 g) si proteine (14 g), al doilea grup a consumat o bautura doar cu carbohidarti, iar al treilea grup o bautura doar cu proteine. Cercetatorii au constatat ca sportivii care au consumat bautura ce continea amestecul de carbohidrati si proteine au inregistrat un nivel de 128% in ceea ce priveste refacerea depozitelor de glicogen, in comparatie cu celelalte grupuri.Nu mai este pentru nimeni un secret ca utilizarea unei surse de proteine cu valoare superioara in combinatie cu carbohidrati reprezinta o premiza a succesului in culturism.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 57594 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii