Sunteti aici :: Sanatate » CROMOTERAPIA
CROMOTERAPIA
Daca pentru un artist culoarea este un mijloc de exprimare iar pentru un pedagog, un sistem de educatie vizuala, pentru medicul naturist ea este in acelasi timp un element de diagnostic, dar si de remediu.
Cromoterapia este o tehnica de ameliorare a unor afectiuni, prin culoare, ce se bazeaza pe proprietatea celulelor umane de a fi influentate de unde electromagnetice cum ar fi lumina alba si razele ultraviolete. Atunci cand oamenii au o afectiune, campul electromagnetic al organismului se afla in dezechilibru, iar cromoterapia are rolul de reglare.
Terapia prin culori se realizeaza cu bai de lumina si iradiere succesiva cu mai multe fascicule de culori diferite sau pe portiuni diferite ale corpului.
Cromoterapia, care are unele baze stiintifice, este doar o metoda adjuvanta, specialistii care o practica nepretinzand nicio clipa ca pot vindeca bolile doar cu ajutorul culorilor. Ele pot contribui, insa, la ameliorarea unor suferinte, prin influentarea anumitor organe direct sau indirect, dar mai ales a psihicului.
SA TRECEM LA PRACTICA !
Te poti bucura in fiecare zi de efectele cromoterapiei prin practici accesibile cum ar fi alegerea culorii hainelor sau camerelor casei tale.
Purtarea de imbracaminte colorata, dupa preferinte, este tot o forma a cromoterapiei. Insa, de cele mai multe ori, preferintele noastre nu coincid cu indicatiile cromoterapeutilor. In timp ce acesti specialisti recomanda sa purtam iarna imbracaminte in culori calde, care calmeaza dar si stimuleaza ( oranj, galben, rosu ) si reci in timpul verii ( albastru si verde inchis ), noi procedam exact invers. Tot cromoterapeutii recomanda persoanelor melancolice haine cu un colorit cat mai viu si desene cat mai evidente, iar celor care au un examen important sau vor sa memoreze usor, haine de culoare galbena si rosie.
Cromoterapia consta si in folosirea celor mai adecvate culori, la domiciliu, la locul de munca, dar mai ales in policlinici si spitale. Tinand seama de proprietatile terapeutice ale culorilor, in camera de dormit trebuie sa predomine albastrul sau verdele foarte deschis ( niciodata rosu, indiferent de nuanta ), in camera de lucru oranjul sau galbenul ( care imbunatateste randamentul muncii intelectuale ), iar in camera de baie, albul.
Dupa parerea unor specialisti, peretii birourilor trebuie vopsiti in oranj sau galben ( niciodata in alb, care scade ritmul oricarei activitati ), ca de altfel si coridoarele sau scarile. In incaperile cu temperaturi inalte nu va fi folosita culoarea rosie, ci numai culori reci ( albastru , verde, violet inchis ), care dau iluzia de raceala. Atat in salile de operatie, cat si in saloanele bolnavilor, trebuie sa predomine culorile sedative, calde. Din saloanele copiilor bolnavi nu trebuie sa lipseasca culoarea roz si, daca este posibil, desene colorate.
Tinand seama de influenta culorilor asupra psihicului multor bolnavi, unele fabrici de medicamente au oferit pe piata medicamente destinate celor astenici si depresivi colorate numai in galben si oranj ( culori recunoscute pentru proprietatile dinamizante), pentru anxiosi in albastru foarte deschis ( culoare sedativa), iar pentru ameliorarea durerilor, in roz ( culoare calmanta ). Aceleasi fabrici nu mai coloreaza de multa vreme in rosu medicamentele destinate bolnavilor de inima sau cu hipertensiune arteriala.
MIC GHID DE CROMOTERAPIE
Cel mai important este sa stii semnificatiile si caracteristicile fiecarei culori, motiv pentru care iti vin in ajutor cu un mic ghid al culorilor.
Rosul, culoarea focului, stimuleaza sistemul nervos, vasele limfatice si metabolismul, accelereaza ritmul cardiac si respiratia, combate efectele nocive ale frigului, atrage si concentreaza atentia, dar produce oboseala daca este privita mult timp.
Indicatii : raceala, dureri reumatice provocate de frig si umezeala, anemii, astenie, depresie, sau inaintea competitiilor sportive ( pentru a scoate un timp bun).
Contraindicatii : hipertensiune arteriala, febra mare, manie, temperament sangvin.
Oranjul sau portocaliul tonifica aparatul respirator, combate spasmele, stimuleaza atentia, fixeaza calciul si are efect afrodisiac.
Indicatii : bronsite cronice, astm bronsic, menstruatie redusa sau absenta, boli de rinichi, impotenta, reumatism, hemoroizi.
Contraindicatii : niciuna.
Galbenul stimuleaza sistemul nervos, aparatul digestiv si pofta de mancare. Creste tonusul muscular si secretiile ficatului, stomacului si pancreasului. Lumina galbena stimuleaza vasele limfatice, avand efecte calmante superioare celor produse de culorile verde si albastru deschis.
Indicatii : insuficienta hepatica, indigestie, migrene, astenie, melancolie, bronsita, stimularea atentiei si a memoriei mai ales inaintea examenelor.
Contraindicatii : isterie, alcoolism si palpitatii.
Verdele , culoarea naturii, sporeste increderea, stimuleaza creatia, scade tensiunea arteriala, calmeaza, echilibreaza. Lumina verde favorizeaza sugestia sau autosugestia, pregateste subiectul pentru o sedinta de hipnoza, dar oboseste in nuante foarte inchise.
Indicatii : insomnie, hipertensiune arteriala, alcoolism, stari emotionale, iritabilitate, incontinenta urinara.
Contraindicatii : niciuna, cu conditia sa nu fie folosita in nuante inchise pentru un timp indelungat.
Turcoazul, calmeaza, tonifiaza, regenereaza pielea.
Indicatii : traumatisme, arsuri, dureri mari, astenie si surmenaj
Contraindicatii : niciuna
Albastrul calmeaza si elimina gandurile negre, obsedante. Da iluzia de rece ( mai ales in nuante inchise ), da impresia de marire a spatiului, da senzatia de sufocare daca este folosit in nuanta inchisa, intr-un loc mai putin aerisit. Lumina albastra se foloseste in salile de operatii si in salile de nastere pentru efectele ei antialgice si antispastice, calmeaza temperamentele sangvine, este indicata in crize nervoase. I se mai spune si culoarea Constiintei Pure, a curajului, a istetimii mintii.
Indicatii : migrene, varsaturi, tuse puternica, insomnie, arsuri, contuzii, nevralgii, astm bronsic.
Contraindicatii : raceala, boli reumatice, oboseala, stari depresive, iritabilitate.
Violetul, sedativ, estompeaza si reduce energiile in surplus, calmeaza durerile si stimuleaza intelectul. In plus, stimuleaza producerea globulelor albe, creste tensiunea arteriala si frecventa batailor inimii.
Indicatii : boli reumatice, nevralgii, insomnie, dureri cauzate de frig, epilepsie, tuse, astm bronsic, frica, cancer.
Contraindicatii : melancolie sau stari depresive
Acest tratament nu prezinta niciun risc, atat timp cat alegem culorile corespunzatoare si benefice, in functie de ceea ce vrem sa tratam.
Nu trebuie sa ai o anumita afectiune ca sa te bucuri de efectele cromoterapiei. Gandeste-te doar cum niste pereti colorati corespunzator si niste haine alese corect te pot ajuta sa memorezi mai usor, sa dormi mai bine, sa ai mai multa incredere in tine!
Raluca Cristea
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Puteti avea o experienta inedita daca veti incerca patul de cristale !!!! Vizitati http://www.crystalbed.ro pentru mai multe detalii!!!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii