Sunteti aici :: Nutritie » CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
Este timpul mesei principale a zilei si ai pofta de ceva cu putina aroma. Poate vei lua pentru acasa ceva indian sau o salata taco de la restaurantul mexican. Dar, din pacate, zilele astea e prea usor sa te gasesti in situatia de a musca din versiunea etnica a unui burger triplu cu cartofi prajiti.
Felurile de mincare s-au americanizat intr-atit incit nu mai au beneficiile originale pentru sanatate.
Bucurati-va de bucatariile lumii in starea lor pura si veti avea mese usoare, nutritive si incredibil de gustoase. Astfel au clasat expertii cele mai sanatoase 10 bucatarii si au descoperit ce le face bune pentru voi.
1. Grecia
Exista un motiv bun pentru care doctorii iubesc dieta mediteraneana: mincarurile traditionale grecesti ca vegetalele cu frunze inchise la culoare, fructe proaspete, fasole cu multe fibre, cereale, lentils, ulei de masline si peste bogat in omega-3 ofera o multime de ingrediente care activeaza imunitatea, lupta cu cancerul si opresc riscul de boala de inima, diabet, si alte suferinte legate de dieta.
De fapt, mincind o dieta traditionala in stil mediteranean se reduce cu 25% riscul de moarte din cauza bolii de inima sau cancerului. Si oamenii pierd mai multa greutate si se simt mai satisfacuti cu acest tip de dieta, care este bogata in grasimi sanatoase, decit cu o dieta traditionala scazuta in grasimi.
Bucataria se plaseaza atit de bine si pentru modul in care se maninca. Grecii deseori impart impreuna mincarea pe farfurii mici numite meze, luind doar o inghititura de carne impreuna cu feluri grecesti sarace in calorii ca fructe de mare proaspete, carbohidrati digerabili incet (fasole, vinete, sau piine din cereale integrale) si mici portii de masline si nuci.
Daca mincati la restaurant, comandati peste la gratar si spanac sau alte verzituri usor prajite cu ulei de masline si usturoi. Acest fel de mincare iti da combinatia antiinflamatorie de ulei de masline si verdeturi cu efectul reducerii presiunii sanguine al usturoiului.
Zona de pericol: Daca nu o faci chiar tu folosind doar putin unt, clasica placinta cu spanac si brinza (spanakopita) poate fi la fel de incarcata de calorii si grasime ca un burger cu brinza si sunca.
2. California
Nu trebuie sa locuiti pe coasta de vest pentru a beneficia de stilul lor de gatit. Acesta este despre bucuria de a prepara simplu mincarurile locale de sezon.
A minca multe fructe si legume care se lupta cu bolile, sarace in calorii in mod natural si bogate in nutrienti, de la piata fermierilor locali, este bine pentru corpul tau si este foarte satisfacator.
Hrana care creste local are gust mai bun si are mai multi nutrienti, in comparatie cu produsele care sint transportate de-a lungul tarii dupa ce au fost culese si pot pierde vitamina C si folat, ca sa nu mai spunem aroma.
Din bunatatile locale puteti prepara ciuperci cu brocoli, patrunjel, ardei iute, ulei de masline si brinza Parmezan, sau frigarui de legume la gratar pe un pat de couscous.
Zona de pericol: Sprijinindu-te pe brinza foarte grasa pentru a umple de arome felurile de mincare bazate pe vegetale nu este o miscare buna pentru talie.
3. Vietnam
Ierburi proaspete, multe legume si fructe de mare, si tehnici de gatit care folosesc apa si supa in loc de uleiuri- acestea sint citeva dintre calitatile ce scot in evidenta mincarea vietnameza.
Aceasta bucatarie, preparata in modul traditional, se bazeaza mai putin pe prajit si sosuri din bogata nuca de cocos pentru aroma, si mai mult pe ierburi, ceea ce o face saraca in calorii.
Aromele traditionale vietnameze (incluzind cilantro, menta, busuioc Thai, anason, chili rosu) au fost folosite indelung ca remedii alternative pentru tot felul de boli, iar cilantro si anason au fost cunoscute ca ajutind digestia si luptind impotriva inflamatiei cauzatoare de boli.
Una din cele mai sanatoase si delicioase feluri vietnameze este pho (pronuntat "fa"), o supa cu taitei aromatica, bazata pe fiertura de carne si legume, plina de mirodenii antioxidante.
Zona de pericol: Daca ai grija de silueta, evita costitele grase din multe meniuri vietnameze.
4. Japonia
Bucataria traditionala japoneza, in special versiunea de pe insula Okinawa, este supersanatoasa si oamenii deseori traiesc peste 100 de ani. Legumele si fructele bogate in factori anti-cancer sint preparate cu un abur usor sau fripte repede in tigaie.
Oamenii practica de asemenea Hara Hachi Bu, care inseamna "maninca pina cind esti plin 80%". Cele mai populare alimente includ cartofii dulci si ceaiul verde, bogati in antioxidanti, cruciferele, vegetale bogate in calciu ca bok-choy, iarba de mare bogata in iod (buna pentru tiroida), fructe de mare bogate in omega-3, ciuperci shiitake (sursa de fier, potasiu, zinc, cupru si folat), si mincaruri din soia integrala. Soia buna de mincat este neprocesata, nepreschimbata in carne falsa: tofu, edamame, miso, tempeh (o prajitura cu gust de nuci facuta din soia fermentata).
Cele mai sanatoase alegeri intr-un restaurant japonez sint supa miso, care contine iarba de mare si tofu, sau vegetale si tofu la tigaie.
Zona de pericol: Orezul alb poate determina o crestere abrupta a zaharului din singe, asa ca mai bine comandati orez brun, bogat in amidon rezistent care arde grasimi.
5. India
Cind spui mincare indiana de obicei te gindesti la mirodeniile aromatice, ca turmeric, ginger, chili rosu, garam masala (un amestec de chimen, cardamom, piper negru, scortisoara, coriandru si alte mirodenii).
Aceste arome distincte fac mai mult decit sa iuteasca curry-ul tau favorit. Protejeaza de fapt impotriva unor cancere. Iar turmeric si ginger lupta impotriva bolii Alzheimer. Rata acestei boli in India este de 4 ori mai joasa decit in America, probabil deoarece aici oamenii maninca tipic 100-200mg de curry zilnic. Turmeric, un ingredient principal in curry, poate avea proprietati anti-inflamatoare si vindecatoare.
Alte ingrediente cu vesti bune din bucataria indiana includ iaurtul si lentils, o vedeta cu fibre si amidon rezistent care are cantitati semnificative de folat si magneziu, si poate ajuta stabilizarea zaharului sanguin. Lentils sint deseori combinate cu mirodenii indiene pentru a face dal, servit de obicei ca un fel secundar. Un curry de legume cu dal este de obicei o buna alegere intr-un restaurant indian.
Zona de pericol: Evita tot ce este prajit, ca samosa (un produs pufos de patiserie) ca si curry greu facut cu mult unt si smintina.
6. Italia
Traditia italiana de a te bucura pe indelete de masa este buna pentru digestie. Dar ceea ce face intr-adevar bucataria cistigatoare sint ingredientele vedeta: rosiile, uleiul de masline, usturoiul, patrunjelul si busuiocul.
Studiile au aratat ca licopenul din rosii poate ajuta femeile impotriva cancerului de sin. Unul din cele mai bune moduri de a obtine licopenul care lupta impotriva cancerului este in produsele gatite din rosii: o jumatate de cana de suc de rosii are mai mult de 20mg. In plus, usturoiul si ierburile italiene traditionale ofera vitaminele A si C. Iar uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, lupta impotriva bolii de inima , si arde grasimea abdominala.
Observati ca brinza topita nu este pe lista de minuni ale bucatariei italiene: italienii folosesc tipic parmezan sau alta brinza tare, gratinata in cantitati mici pentru o sporire a aromei.
Zona de pericol: Felurile americanizate ca pizza cu 2 brinzeturi sau lasagna plina de paste tind sa fie incarcate cu grasime si calorii.
7. Spania
Cei ce judeca aceste lucruri aplauda traditia spaniola de a minca tapas (mici farfurii cu mincare): e grozava ideea de a gusta mici portii din mincarurile gustoase, pline de sanatate si a face asta masa principala a zilei.
Spaniolii maninca tone de fructe de mare proaspete, legume, si ulei de masline- toate vedetele cind vine vorba de greutate si bunastare. Felurile supersanatoase de comandat: gazpacho (plin de licopenul ce lupta impotriva cancerului si antioxidanti), si paella (bogata in fructe de mare proaspete, orez, si legume).
Zona de pericol: Evitati cirnatii grasi si orice e prajit, care pot sa apara in meniurile de tapas.
8. Mexic
Uitati de optiunile pline de grasimi, indopate cu calorii de la multe restaurante mexicane populare: bucataria mexicana autentica poate fi sanatoasa pentru inima si chiar ajuta slabitul. De fapt, o dieta mexicana de fasole, supe, si sosuri bazate pe rosii ajuta scaderea riscului femeilor de a face cancer de sin.
Si punerea accentului la gatit pe mincarurile care se digera incet ca fasolea verde si porumbul pisat proaspat poate oferi protectie impotriva diabetului de tip 2.
Carbohidratii care sint eliberati incet s-au dovedit a scadea zaharul sanguin si chiar ajuta reversul diabetului.
Zona de pericol: poate fi usor sa maninci peste masura din bogatul sos queso; tineti grasimile si caloriile sub control portionind din vasul cu sos doar o cantitate mica.
9. America de Sud
Cu 12 tari intre granitele sale, America de Sud are un repertoriu culinar foarte divers. Este de aplaudat dieta traditionala pe continent de fructe si legume proaspete impreuna cu cereale bogate in proteine precum quinoa. De fapt, o masa tipica Sud Americana cu orez si fasole verde formeaza proteina perfecta.
In timp ce unele parti din America de Sud sint celebre pentru fripturile de vita uriase, o optiune mai sanatoasa (in afara de a imparti friptura cu prietenii) este ceviche. Acest amestec de fructe de mare proaspete raspindeste o varietate de arome de mirodenii si e plin de ingrediente de la cilantro si ardei chile la rosii si ceapa.
Zona de pericol: restaurantele braziliene sau argentiniene au deseori produse prajite ca bananele, cartofii dulci si cirnatii. Daca incercati sa pierdeti kilograme, nu comandati asa ceva sau impartiti cu toti cei de la masa.
10. Thailanda
Poate o supa sa se lupte cu cancerul? Daca este o favorita Thai denumita Tom Yung Gung, raspunsul poate fi "da".
Facuta cu creveti, coriandru, lemongrass, ginger, si alte ierburi si mirodenii folosite in gatitul Thai, supa are proprietati de 100 de ori mai eficiente decit alti antioxidanti in inhibarea cresterii tumorilor canceroase. In Thailanda incidenta de cancer digestiv si alte cancere este mult mai scazuta decit in alte tari.
Multe mirodenii comune Thai au beneficii legate de sentimentul de bunastare pe care il dau. Ginger ajuta digestiei, turmeric este un anti-inflamator, si lemongrass a fost folosit de multa vreme in medicina asiatica pentru a ajuta tratamentul racelilor si a usura problemele abdominale.
Zona de pericol: cind mincati la restaurant, evitati supele cu lapte de nuca de cocos pentru ca este bogat in grasimi saturate si calorii.
Acest articol a fost vizualizat de 51754 ori.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...