Se face adeasea confuzia intre steroli si steroizi. Despre steroizi se cunosc multe aspecte, s-au scris numeroase articole si in linii mari, cam toti cei ce au tangenta cu culturismul stiu cate ceva despre efectele pozitive si negative ale acestor compusi chimici. Spre deosebire de acestia, despre steroli nu s-a scris prea mult, nu fiindca nu ar exista suficiente studii, ci pentru ca nu au reprezentat un punct de interes, datorita efectelor mult mai reduse in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare, in comparatie cu steroizii.
Exista pe piata suplimente nutritive pe a caror prospect gasim diversi compusi din categoria sterolilor. Confuzia intre steroizi si steroli ridica in mintea multora intrebarea "sunt oare periculosi sterolii?" Ar trebui sa consumam astfel de suplimente? Sunt ele sigure? Iar daca raspunsul este "da", sunt eficiente sau reprezinta bani aruncati?
Dupa dictionarul medical Stedman, sterolii sunt definiti ca "steroizi cu 27 sau mai multi atomi de carbon, si cu o grupare OH (alcool)". Hmmm... Deci sunt steroizi... Sa nu intram in panica! Da, fac parte din grupul larg al steroizilor, aceste lipide naturale sau sintetice, cu roluri foarte importante in organism. Dar atunci cand spunem "steroizi" nu trebuie sa ne gandim automat la hormoni sexuali anabolizanti si la substante sintetice care se folosesc ca metode doping, ci la o clasa de compusi chimici care au un nucleu comun, insa formele sub care exista atat in regnul animal, cat si cel vegetal sunt foarte diverse. Trebuie sa ne gandim si la colesterol, cel care este incriminat pentru formarea aterosclerozei, la acizii biliari, la diversi hormoni cum ar fi aldosteronul, cortizolul, progesteronul, la vitamina D si lista poate continua. Evident, in aceasta lista se afla si testosteronul impreuna cu toti derivatii lui naturali si sintetici, parte din ei utilizati in terapie, dar si de catre cei care vor masa musculara in timp scurt.
Asadar, sterolii reprezinta doar o subcategorie ce face parte din clasa steroizilor. Diferenta de structura fata de sterozii anabolizanti atrage dupa sine si o importanta diferenta intre efectele in organism, atat pozitive, cat si negative.
Cel mai important sterol in organismul vertebratelor este colesterolul, abundent in glandele suprarenale, tesutul nervos si ficat. De o mare importanta in corp este si colecalciferolul sau vitamina D3, o substanta care contribuie la formarea unui tesut osos de calitate si in lipsa careia apare rahitismul la copii.
Fitosterolii, sunt lipide ce intra in structura plantelor si au o compozitie similara cu a colesterolului (diferenta consta in existenta unui grup suplimentar etil). Toate plantele, incluzand fructele, legumele, cerealele, semintele contin compusi sterol (numiti si steroline), dintre care cel mai frecvent intalniti sunt betasisterolul, stigmasterolul si campesterolul. Uleiurile obtinute din plante sunt in mod particular bogate in fitosteroli.
Interesul pentru fitosteroli a crescut atunci cand un cercetator din Africa de Sud, Roelof Wilke Liebenburg, dupa ce a observat cum anumite leacuri populare dau rezultate in tratamentul cancerului de prostata, a inceput sa studieze efectele fitosterolilor. De aici au rezultat medicamente pe baza de steroli, care se folosesc in tratamentul adenomului de prostata (acesta este o hipertrofie benigna, deci necanceroasa, a prostatei). Mai tarziu, medicamentele pe baza de steroli au inceput sa fie utilizate in afectiuni ale sistemului imun, astm, diabet, herpes, artrita reumatoida, alergii. Cercetari recente se concentreaza pe efectul sterolilor in fibromialgie, tuberculoza, hepatite si alte afectiuni in care amelioarea sistemului imun ar putea sa reduca gravitatea si durata bolii.
Cercetatorii au aratat ca betasisterolul poate ajuta la normalizarea functiei limfocitelor T helper si celulelor NK (natural killer), in momente cand corpul este supus unui stres (in special imbolnaviri). Utilizarea sterolilor vegetali in tratarea hipercolesterolemiei se pare ca are toate sansele sa reprezinte un raspuns la aceasta problema.
Si in cazul sportivilor sterolii si-au dovedit eficienta. In special dupa eforturi intense, cum ar fi participarea la o cursa de maraton, organismul are nevoie de sustinere. Secretia cortizolului, hormon de stress cu rol catabolizant, poate fi controlata, iar concentratia lui poate fi astfel redusa, ceea ce reprezinta un beneficiu in sensul protejarii masei musculare. Sterolii din plante au efecte anabolizante reduse, care nu se compara ca efectele hormonilor anabolizanti, cu alte cuvinte nu trebuie sa existe temerea ca la consumarea unor suplimente nutritive ce contin si steroli ar putea aparea efectele secundare ale steroizilor anabolizanti.
Pentru culturisti, suplimentele ce contin steroli sunt recomandate pe baza efectelor de reglare a functiilor mai putin evidente, dar extrem de importate si ma refer in special la sistemul imunitar si cel hormonal. Chiar daca efectele pro-dezvoltare musculara nu sunt atat de intense ca in cazul steroizilor anabolizanti, protejarea organismului impotriva stresului indus de antrenamentele puternice reprezinta un element pe care ar trebui sa il aiba in vedere fiecare sportiv si antrenor.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 56035 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022
Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022
Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii