Sunteti aici :: Nutritie » CARNEA DE MIEL
CARNEA DE MIEL
Tinand cont atat de traditia religioasa, dar si de faptul ca, la origine, poporul nostru este unul mare amator de carne de miel, putem afirma ca aceasta din urma se afla in topul preferintelor romanilor, mail ales atunci cand vine vorba de bucatele pascale.
Consumul carnii de miel are atat avantaje, cat si contraindicatii
Totusi, cati dintre noi ne-am intrebat, oare, daca acest tip de aliment este sau nu benefic organismului nostru? Cat de avantajos, ori cat de riscant este acest obicei culinar al romanilor?
Urmeaza sa punctam cateva argumente pro si contra consumului carnii de miel, argumente care pot fi de un real ajutor in stabilirea prioritatilor culinare in perioada sarbatorilor pascale.
Asadar, exista cateva aspecte pozitive, mai putin cunoscute, de care organismul nostru poate profita atunci cand noi consumam carnea de miel. Printre acestea se numara urmatoarele:
- carnea de miel reprezinta o importanta sursa de proteine de inalta calitate cu rol structural, dar si energetic. Proteinele reprezinta pionii cheie in refacerea tesuturilor; este de retinut ca substantele necesare procesului de vindecare, refacerii tesuturilor distruse, vindecarii plagilor se formeaza pe baza proteinelor.
- Zincul si Fierul sunt minerale ce se regasesc in acest tip de aliment si au misiune esentiala in organismul uman prin faptul ca intaresc sistemul imunitar; in acelasi timp, Zincul ajuta la prevenirea osteoporozei, iar carenta Fierului poate declansa anemia. Spre deosebire de Zincul si Fierul din alte alimente, aceste doua minerale existente in carnea mielului au proprietatea de a fi mai rapid absorbite de catre organismul uman.
- Seleniul este, de asemenea, o substanta minerala regasita in structura acestui aliment, fiind un puternic obstacol impotriva radicalilor liberi, prevenind astfel procesele de imbatranire.
- Vitaminele B, cu principalul lor rol in inlesnirea reactiilor metabolice, combaterea oboselii si in stimularea activitatii Sistemului Nervos Central, se regasesc din abundenta in carnea mielului. Spre exemplu, Tiamina, sau vitamina B1, ajuta la transformarea glucidelor si grasimilor in energie, Vitamina B 3 (niacina) protejeaza impotriva bolii Alzheimer, iar Vitamina B 12 (cobalamina), cu rol in maturarea si multiplicarea celulelor rosii, este furnizata in proportie de pana 100%, din necesarul zilnic, de catre acest tip de carne.
- un alt avantaj al consumului acestui aliment il constituie ajutorul oferit organismului in favorizarea scaderii glicemiei.
- imbunatatirea acuitatii vizuale reprezinta un alt beneficiu al consumului carnii de miel.
In ceea ce priveste dezavantajele folosirii carnii de miel in alimentatia noastra, se evidentiaza cateva aspecte destul de importante de care ar trebui sa tinem cont pentru a ne putea bucura de masa de Paste, pe termen scurt, dar mai ales, pe termen lung, de o viata sanatoasa:
- prepararea mielului este o arta; din cauza continutului scazut de fibre, aceasta carne, neasociata cu legume, poate favoriza constipatia. Varianta optima recomandata ar fi aceea de combinare a carnii mielului cu legume, altele decat cartoful, acesta din urma nefacand altceva decat sa ingreuneze procesul digestiv.
- fiindca este considerata carnea cea mai bogata in grasimi, mielul consumat in exces nu este tocmai recomandat, deoarece elibereaza multe toxine in organism, creand un mediu propice dezvoltarii unor boli severe precum guta si cancerul de colon. De asemenea, consumul excesiv al acestui aliment predispune organismul la aparitia obezitatii, boala deloc straina tarii noastre, date fiind statisticile recente in ceea ce priveste procentajul persoanelor ce sufera de aceasta afectiune si conform carora, Romania ocupa un ingrijorator loc 2 in Europa.
- o alta problema asupra careia trebuie tras un semnal de alarma, atunci cand se consuma carne de miel, este aceea a colesterolului, pentru ca acesta poate provoca boli cardiovasculare prin depunerea, in exces, pe peretii arterelor. Nici la acest capitol, statisticile nu sunt imbucuratoare pentru noi, Romania ocupand locul 4 in topul european al tarilor cu cele mai multe cazuri de astfel de boli.
In functie de alegerile culinare ale fiecarei persoane, mielul poate fi prieten ori dusman
Avand idee despre aceste aspecte legate de consumul carnii de miel, ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa aleaga de ce parte a baricadei vrea sa se situeze. Mielul mesei de Paste poate deveni, deopotriva, prietenul sau dusmanul nostru, asta tinand, in mare masura, de alegerile culinare pe care fiecare om le face, de ce factori tine cont, si unde anume isi traseaza limitele.
Dragos Luscan

Acest articol a fost vizualizat de 65686 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.
Hormonul de crestere este produs de glanda pituitara aflata in ...
"Cand am auzit pentru prima data de HMB recunosc ca ...
Pentru a obtine performantele scontate orice culturist stie cat de ...
31 Martie 2009 - Cererea zilnica normala de energie este de aproximativ 1600-1800 kcal ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii