Sunteti aici :: Nutritie » PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR
PUNCTE FORTE SI PUNCTE SLABE ALE PROTEINELOR
Daca va aduceti aminte am discutat in numarul trecut al revistei despre criteriile pe care le utilizeaza oamenii de stiinta pentru clasificarea diverselor tipuri de proteine. In acest articol intentionez sa subliniez punctele forte si punctele slabe ale principalelor patru tipuri de proteine, cele din zer, cazeina, proteinele oului si cele din soia.
Proteinele din ZER
Zerul este un subprodus al laptelui, care se obtine atunci cand se face branza. Aproximativ 20% din proteinele laptelui sunt reprezentate de cele din zer si 80% de cazeina. Suplimentele nutritive se obtin prin filtrarea acestor fractiuni. Astfel se obtin concentratele proteice, care au aproximativ 80% proteina sau izolatele proteice cu peste 90% proteina (diferenta intre ele este data de procesul tehnologic utilizat, care elimina mai mult sau mai putin din carbohidrati si lipide).
Puncte forte
1. O proteina de calitate, cu valoare biologica 104, mai mare decat orice alta proteina animala.
2. Digerare rapida; nu lasa senzatia falsa de plenitudine (gastrica, intestinala).
3. Importanta pentru sistemul imunitar.
4. Bogata in BCAA (aminoacizi cu catena ramificata) - leucina, izoleucina, valina. Acesti aminoacizi sunt foarte importanti pentru culturisti, deoarece "salveaza" proteinele tesutului muscular de la utilizarea ca sursa energetica.
5. Stimuleaza actiunea IGF-1 (insulin-like growth factor)
Puncte slabe
1. Deoarece se digera rapid, nu mentine mult timp senzatia de satietate.
2. Continut destul de sarac in glutamina (unele produse au adaos de glutamina tocmai pentru a corecta acest punct slab).
Cazeina (proteina laptelui)
Cazeina este proteina predominanta in laptele de vaca ( ca fapt divers, laptele speciei umane este mai bogat in albumine, similare cu proteinele din zer, decat in cazeina). Proteinele din branza sunt reprezentate in principal de cazeina.
Puncte forte
1. Este o proteina ce se digera mai lent; tranzitul mai lent prin tubul digestiv o expune mai mult strcturilor intestinale, ceea ce creste procentul absorbit.
2. Are un continut crescut de glutamina (mai mare decat zerul, oul sau soia).
Puncte slabe
1. Unii oameni au alergie la aceste proteine. Daca este vorba de o intoleranta la lactoza din lapte, atunci concentratele proteice din cazeina nu pun probleme, fiindca au un continut redus de lactoza.
Proteinele oului (din albus)
Aceste proteine au fost considerate mult timp "standardul de aur" la care se raportau toate celelalte proteine. Au fost detronate de catre proteinele zerului.
Puncte tari
1. Continut bogat in aminoacizi cu molecula de sulf, foarte importanti intr-o multime de procese metabolice.
Puncte slabe
1. Un usor gust amar.
2. Conceptia gresita a multor oameni care continua sa creada ca suplimentele proteice obtinute din ou au continut crescut de colesterol. La fabricarea acestora se foloseste doar albusul, nu si galbenusul, cel care contine de fapr colesterol.
Proteinele din soia
Puncte forte
1. Reduc riscul aparitiei bolilor de inima. FDA (Food and Drug Administration - institutia americana ce avizeaza utilizarea alimentelor, suplimentelor, medicamentelor etc.) afirma faptul ca "25 de grame de proteine din soia consumate zilnic in cadrul unui regim alimentar sarac in grasimi saturate si colesterol poate reduce riscul aparitiei bolilor de inima". Se considera ca izoflavonele sunt responsabile pentru acest efect benefic.
2. Ajuta la reglarea functiei tiroidiene.
3. Este bogata in glutamina (ceva mai putin totusi decat cazeina).
Puncte slabe
1. Nu este o proteina de caliatate superioara, deoarece nu contine toti aminoacizii esentiali.
2. Nu are aceeasi valoare ca proteinele din lapte pentru dezvoltarea masei musculare.
In concluzie, fiecare tip de proteina are avantaje si dezavantaje. Este de preferat sa nu va limitati la un singur tip de proteina, ci sa combinati, pentru a beneficia de toate avantajele lor.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 80644 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii