Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam HIDROKINETOTERAPIA - MIRACOLUL APEI
DIETA ATKINS - AVANTAJE SI DEZAVANTAJE
ALEGE GREUTATILE CARE TI SE POTRIVESC!
GLUTAMINA SI REFACEREA DUPA EFORT
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Compozitia corpului
TESTELE GENETICE POT INDICA POTENTIALUL DE PERFORMANTA
MANANCA PE INDELETE!
GIMNASTICA ACVATICA
INTENSITATEA ANTRENAMENTELOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Totul despre DIETA NORDICA Fierbinte
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda....
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » Suntem 70% apa

Suntem 70% apa


Marea majoritate a oamenilor sanatosi isi asigura un aport zilnic adecvat de apa ghidandu-se dupa senzatia de sete. Recomandarile generale pentru consumul de lichide la femei este de aproximativ 2,7 litri pe zi, incluzand atat bauturile cat si apa din alimente, iar pentru barbati este de aproximativ 3,7 litri pe zi.

Aproximativ 80% din aportul total de apa provine din consumarea de apa ca atare si bauturi diverse, inclusiv cele ce contin cafeina, iar restul de 20% deriva din alimente.

Activitatea fizica prelungita si expunerea la temperaturi inalte va creste pierderile de apa si astfel va creste necesarul zilnic de fluide, dar este important de retinut ca dozele mari de lichide pot avea efecte negative asupra sanatatii.

In privinta consumului de electroliti, trebuie stiut ca adultii sanatosi intre 19 si 50 de ani ar trebui sa consume in fiecare zi 1,5 grame de sodiu si 2,3 grame de clor, adica 3,8 grame de sare (clorura de sodiu), pentru a inlocui pierderile zilnice prin transpiratie. Nivelul maxim de sare care poate fi consumat este de 5,8 grame pe zi. Mai mult de 95% dintre americani si 90% dintre canadieni cu varste intre 31 si 50 de ani consuma in mod regulat sare in exces.

Indivizii in varsta si bolnavii cronici cu hipertensiune, diabet si boli renale sunt in mod particular sensibili la efectele asupra presiunii arteriale provocate de excesul de sare si ar trebui sa limiteze acest consum.

Adultii ar trebui sa consume cel putin 4,7 grame de potasiu pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala, contracarand efectele sarii si reducand riscul de aparitie a calculilor renali si a pierderilor de structura osoasa. Studiile au aratat ca cele mai multe dintre femeile intre 31 si 50 de ani consuma mai putin de jumatate din cantiatea de potasiu necesara zilnic.

Aportul hidric adecvat are rolul de a mentine un nivel optim de hidratare al organismului, astfel contribuind la prezervarea starii de sanatate si permitand efectuarea efortului fizic in limite de siguranta, fara pericolul de a surveni dezechilibre metabolice. Se recomanda ca cei ce fac efort fizic intens sa consume cel putin 500 ml de lichid cu 2 ore inainte de a face antrenament sau de a participa la o competitie, cu atat mai mult daca sunt consumate si alimente in aceasta perioada. In timpul efortului este indicat ca sportivul sa consume lichide inca de la inceput si intr-un ritm aproximativ constant si egal cu pierderile prin transpiratie. Cantitatea minima de lichide pe care trebuie sa o consume o persoana in decursul unei zile este de minim 1,5-2 litri, acesta valoare crescand proportional cu nivelul de efort si cu temperatura ambianta.

Lichidele trebuie sa fie la o temperatura mai redusa decat cea a mediului ambiant (dar nu chiar din frigider), sa aiba o aroma pentru a se diminua efectul de satietate precoce pe care il da apa simpla si sa fie servite in recipiente de dimensiuni adecvate, astfel incat sa nu se intrerupa prea mult timp antrenamentul.

Pentru antrenamentele care dureaza mai mult de o ora este indicat ca lichidele de rehidratare sa contina carbohidrati si electroliti, pentru a inlocui pierderile prin efort sustinut. Un aport de 30-60 grame de carbohidrati la un litru de apa are capacitatea de a intarzia oboseala prin epuizarea depozitelor de glicogen. Acest lucru se poate obtine prin consumarea a 600-1200 ml apa cu 4-8% carbohidrati (glucoza, sucroza, maltodextrina). Solutiile de rehidratare trebuie sa mai contina si 0,5-0,7 g/l sodiu precum si alti electroliti.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 13490 ori.



Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Gustari de luat la drum

28 August 2023

Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.

Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.

Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii