Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam REGIMUL DE SLABIRE - CATEVA PRINCIPII
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
Concurs Petrom
VARA ACEASTA ALEGE SNORKELING
ZOOTERAPIA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Alimente benefice pentru copilul tau, dar nu si pentru tine
Concursul POFTITI LA SLABIT!
SEMINAR DE NUTRITIE LA HP ROMANIA
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
CUM SA-TI AJUTI COPILUL SA ISI MENTINA O GREUTATE NORMALA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN


TOT_CE_TREBUIE_SA_ST_67821.jpgStatisticile sunt clare si ingrijoratoare: in Romania, in fiecare zi, sase femei mor din cauza cancerului de col uterin, iar opt cazuri noi sunt diagnosticate cu aceasta teribila maladie.


"Mie nu mi se poate intampla asa ceva!!!" De cate ori nu te-ai ascuns in spatele acestei afirmatii si ai ales sa ignori semnalele de alarma pe care de cele mai multe ori chiar corpul tau ti le-a dat?


Depistarea din timp a cancerului salveaza vieti! Stiu ca esti constienta de gravitatea acestei boli, asa ca nu mai amana momentul de a intra in cabinetul medicului specialist. Indiferent cat de mult te sperie ideea de a merge la medic, trebuie sa stii ca un tratament aplicat in fazele incipiente ale bolii are mai multe sanse de reusita. Este foarte important sa iti realizezi un control medical amanuntit si o serie de analize de sange macar o data pe an asa ca nu mai motiva ca nu iti permite timpul sau ca acestea nu au rost pentru ca te simti foarte bine.


Starea de bine poate fi inselatoare deoarece sunt numeroase afectiuni ale caror simptome incep sa apara atunci cand boala este deja intr-un stadium avansat. Acesta este si cazul cancerului de col uterin, ale carui forme incipiente sunt asimptomatice, ele descoperindu-se numai cu ajutorul examenului citologic Papanicolau.


Studiile arata ca, la nivel mondial, la fiecare doua minute o femeie moare de cancer de col uterin, iar la fiecare 63 de secunde o alta este diagnosticata cu aceasta afectiune. In Romania, statisticile sunt la fel de ingrijoratoare, cancerul de col uterin fiind cea mai frecventa forma de cancer intalnita la femeile tinere din tara noastra.


Factori favorizanti in aparitia de cancer de col uterin


1.Virusul HPV

Reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de aparitie a cancerului de col uterin. Chiar daca este foarte frecvent intalnit, tu cate lucruri stii despre acest virus?

- afecteaza atat femeile, cat si barbatii

- este un virus care nu determina intotdeauna simptome

- exista mai mult de 100 de tipuri de HPV, insa marea majoritate sunt inofensive, propriul sistem de aparare a organismului avand grija sa elimine aceste tipuri de virusuri

- 30 de tipuri de HPV afecteaza zona genitala

- HPV 16 si 18 prezinta risc crescut, putand duce la aparitia de cancer de col uterin

- se transimte pe cale sexuala si pentru ca multe persoane care au virusul nu prezinta semne sau simptome, aceastea pot sa infecteze pe altcineva in mod involuntar

2. Fumatul excesiv

3. Folosirea pe timp indelungat a contraceptivelor hormonale

4. Femeile care au mai mult de 5 sarcini sunt mai predispuse


Simptome


Dupa cum am spus si mai sus, cancerul de col uterin este o afectiune asimptomatica, semnele simtindu-se doar in etapele foarte grave ale bolii cand, din nefericire, nu se mai poate face nimic pentru bolnav.

Exista, totusi, un semn pe care, din nefericire, s-ar putea sa nu il observi sau sa nu ii dai importanta. Acest semn poarta numele de "spotting" si presupune o sangerare dupa contactul sexual, practice se poate observa pe lenjerie o mica pata de sange.


Cum poti preveni aparitia cancerului de col uterin?

- limiteaza numarul de parteneri sexuali

- mentine o relatie de lunga durata cu o persoana care nu prezinta virusul HPV

- foloseste prezervativul

- incearca sa reduci numarul de tigari sau chiar sa renunti treptat la fumat

- evita sa folosesti anticonceptionale

 

Este vaccinul o solutie?

 

Atat specialistii romani cat si cei straini considera vaccinarea ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col uterin. La noi in tara s-a desfasurat o intreaga campanie de promovare a acestui vaccin in cadrul scolilor, insa parintii acestor fetite au fost reticienti, iar campania nu a avut succesul scontat.


Testul Papanicolau


Nu te mai feri de controlul ginecologic deoarece este un "rau" necesar, testul Papanicolau facand parte din examinarea de rutina. Acesta ajuta la detectarea celulelor anormale de la nivelul colului uterin inainte ca ele sa evolueze catre pre-cancer sau cancer de col uterin.


Un test Papanicolau nu trebuie niciodata sa te sperie sau sa-ti dea o stare de nervozitate deoarece este o procedura simpla ce se poate face in cabinetul medicului. In timpul examinarii, doctorul va preleva o proba mica de celule de la nivelul colului uterin (partea inferioara a uterului prin care acesta se leaga cu vaginul). Celulele respective vor fi apoi examinate pentru orice anomalitati.


Jumatate din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin u varste cuprinse intre 35 si 55 de ani, insa este posibil ca multe dintre ele sa nu stie ca au fost expuse la unul dintre tipurile "cu risc crescut" de HPV in primii 30 de ani de viata. De aceea este bine sa nu neglijezi vizita la ginecolog deoarece doar printr-un control poti fi sigura ca totul este in ordine in corpul tau.



Iuliana Moraru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51014 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

STRETCHING ASISTAT
Atunci cand ne trezim din somn ne intindem. Este un ...
CELULITA CELULITA
Opt femei din zece au aceasta problema. De fapt ce este ...


SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN
Vreau sa va reţin atentia asupra unei probleme de care ...
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI REDUCE POSIBILITATEA APARITIEI HIPERTENSIUNII ARTERIALE
Cu toti am auzit celebra fraza spusa de cei care ...


Alte articole despre Sanatate





Pagina 14 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii