Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam OAMENII ACTIVI RACESC MAI RAR
PLANUL TAU DE SCADERE IN GREUTATE
Campionii Sanatatii, editia 2-a
ALIMENTE CU PUTINE CALORII
ANOREXIA NERVOASA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Flexii la scripete
CUM NE ANTRENAM? 10 SFATURI PENTRU INCEPATORI
CSID - Copiii crescuti de bunici au sanse mai mari sa devina obezi
MERSUL PE JOS, UN EXERCITIU FIZIC EFICIENT
SA JUCAM TENIS!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » TENOSINOVITA ALERGATORULUI

TENOSINOVITA ALERGATORULUI


Multi dintre noi obisnuim sa alergam numai pe banda. Pentru ca este cel mai comod - ritm constant, temperatura constanta, fara vant din fata sau din spate, fara caini, copii, biciclisti, gropi in asfalt, pietre si alte "obstacole" de acest gen, care sa ne impiedice sa ne facem numarul propus de kilometri. Ca sa nu mai spun ca nu exista grija hainelor de schimb, a sticlelor cu apa sau bauturi izotonice si a altor accesorii mai mult sau mai putin utile, cum ar fi telefonul mobil.

Dar vine si momentul cand trebuie sa alergi afara, pe asfalt, contracronometru, pe trasee lungi - asa cum a fost recent desfasuratul Semimaraton al Bucurestiului (20 km), care a avut loc in 15 octombrie.tenosinovita

Trecerea de la antrenamentul comod pe banda, la alergarea pe asfalt poate fi o experienta neplacuta - nu neaparat in timpul competitiei, cat mai ales dupa. A nu te antrena in conditii similare celor de concurs este o greseala pe care am simtit-o pe propria mea piele... mai bine zis pe propriile mele gambe.TENOSINOVITA_ALERGAT_5690.jpg

Tenosinovita este o afectiune de tip inflamator care apare la nivelul unui tendon si al tecii sinoviale a acestuia, prin suprasolicitarea segmentului respectiv. Suprasolicitarea poate fi acuta, ca in cazul unei curse lungi, sau repetitiva (cumulativa), adica stresarea repetata a unui segment corporal, prin eforturi pentru care acesta nu este pregatit si fara a lasa o perioada optima de refacere intre antrenamente. Localizarea inflamatiei este la nivelul unui tendon, implicand si sinoviala. O zona frecvent predispusa la tenosinovite este gamba, in special la alergatori.

In tenosinovitele acute zona tendonului este tumefiata, cu senzatie palpatorie de fluctuenta din cauza lichidului intrasinovial, dureroasa la miscare si cu hipertermie cutanata regionala. Durerea este localizata de obicei la nivelul treimii inferolaterale a gambei, atunci cand se produce inflamatia tenosinovita tibialului anterior, ca in cazul alergatorilor de fond, ciclistilor si fotbalistilor, insa se poate gasi si la nivelul fetei dorsale a piciorului, la marsaluitori, atunci cand se inflameaza tendoanele muschilor flexori ai piciorului.

Alergatorii incepatori au cel mai mare risc de a face o tenosinovita (ca si fracturi de stres), deoarece ei nu sunt obisnuiti cu impactul pe care il are alergarea de lunga durata pe suprafete dure, asupra muschilor si articulatiilor membrului inferior. Este foarte important sa se incerce a diminua stresul la care sunt supuse picioarele atunci cand trebuie sa alergam pe suprafete dure, iar acest lucru se face prin purtarea unor pantofi de sport de cea mai buna calitate, special conceputi pentru alergare pe ciment sau asfalt. Probleme biomecanice, cum ar fi pronatia excesiva, pot mari riscul de a face tenosinovita.

Cea mai buna atitudine in cazul tenosinovitelor este repausul si apoi reluarea treptata a activitatii fizice, dar nu direct cu alergat, ci cu alte activitati - bicicleta, inot - care nu presupun aplicarea greutatii corpului pe membrele inferioare. Imediat dupa competitie, este bine sa se aplice gheata (conform principiului RICE), pentru limitarea durerii si a inflamatiei. La crioterapie se poate asocia roentgenterapia si medicatia antiinflamatorie, iar in cazuri mai grave se poate indica imobilizarea gipsata a regiunii timp de 10-15 zile. Exercitiile de tonifiere a musculaturii si cele de flexibilitate sunt foarte utile. Evolutia este in general buna, insa daca durerea persista mai mult de trei saptamani, trebuie sa mergeti la un control medical.


Cauzele tenosinovitei alergatorului

* Lipsa incalzirii
* Fara stretching
* Antrenament prea dificil
* Cresterea prea rapida a distantei de alergare
* Alergare pe suprafete dure
* Dezechilibre de dezvoltare intre musculatura anterioara si posterioara a gambei
* Incaltaminte inadecvata
* Alergare pe piatra cubica sau suprafata denivelata
* Probleme biomecanice (pronatie excesiva)

Simptome

* Durere localizata in treimea inferioara a gambei
* Durerea se accentueaza in timpul alergarii sau la sarituri, urcat sau coborat pante
* Durerea este mai puternica dupa alergare pe suprafete dure
* Durerea persista dupa incetarea activitatii
* Muschii gambelor (si tendoanele) pot fi indurati si durerosi la palpare


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62533 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(18 Mai 2016 06:47) Ciorobea Cristian a spus

Buna ziua, cum putem combate asta?Adica e al naibii de suparator...


Articole din aceeasi categorie

SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL
Dismenoree? Sindrom premenstrual? Chiar daca nu ai auzit de ele ...
PSORIAZISUL PSORIAZISUL
Psoriazisul este o afectiune caracterizata de innoirea mult prea rapida ...


10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
In urma cu cel putin o suta de ani, femeile ...
CUM SA TRAIM MAI BINE CUM SA TRAIM MAI BINE
Titlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 8 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii