Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Glucidele
RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?
TENOSINOVITA ALERGATORULUI
MINIMUM DE MISCARE
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REGIMUL DE SLABIRE - CATEVA PRINCIPII
SARCINA SI SUPLIMENTELE MULTIVITAMINICE
VIDEO - Influenta alimentatiei asupra produsului de conceptie
Exercitii pentru muschii paravertebrali
Ridicarea alternativa a bratelor in fata, cu gantere
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » CUM SA TRAIM MAI BINE

CUM SA TRAIM MAI BINE


CUM_SA_TRAIM_MAI_BIN_98236.jpgTitlul ar putea parea inselator. Nu este vorba de ce sa facem ca sa avem mai mult succes in viata sau cum sa castigam mai mult, ci de cum sa ne respectam pe noi si pe cei din jur si, mai ales, cum sa respectam natura. Sunt constienta ca voi scrie despre lucruri pe care la stie toata lumea, dar in graba existentei noastre este bine sa ne amintim din cand in cand ca putem face lucruri bune cu un minim de efort, acestea reprezentand o investitie in viitor si in natura.


O sa incerc sa sustin cateva idei care sa ne imbunatateasca vizibil sanatatea si calitatea vietii, dar care sa contribuie, de asemenea, si la protejarea naturii si conservarea mediului in care traim.


Sa incepem cu un subiect care este "la moda" si la noi in ultimul timp, fara sa fie pe deplin inteles. Nu de mult au aparut conceptele de mancare bio si de produse ecologice, iar dincolo de concepte au aparut la standurile din magazine si pe meniurile restaurantelor cu specific si produsele, care frapeaza in primul rand prin pretul mai ridicat. Dar inainte de a le judeca si cataloga drept moft, sa vedem despre ce este vorba si care este, de fapt, raportul cost - beneficiu.


Definitia acestor produse este complexa, validitatea lor fiind reglementata de o organizatie care studiaza daca au fost indeplinite toate criteriile inainte de a pune eticheta de "produs organic". Aceste criterii sunt urmatoarele in ceea ce priveste plantele: nu se folosesc pesticide sau ingrasaminte sau orice alte produse chimice, tipul de recolta este schimbat de la an la an in functie de compatibilitati astfel incat beneficiul sa fie maxim. Ingrasamintele folosite sunt doar cele naturale, nimic altceva nu este permis, astfel incat pe masa noastra sa ajunga un produs 100% natural, neinfluentat chimic. Pentru animale exista de asemenea reguli: nu trebuie sa primeasca hormoni care sa le modifice structura (sa creasca masa musculara) sau calitatile (cantitate de lapte sporita); antibioticele sau alte medicamente sunt admise numai in cazurile cu adevarat justificabile. O alta regula de baza in ceea ce priveste produsele organice este ca nu se folosesc organisme (animale, plante) modificate genetic.


Privite obiectiv produsele organice au si avantaje si dezavantaje, insa pe termen lung avantajele sunt net majoritare. Aceste produse nu sunt la fel de "aratoase" ca cele tratate chimic, insa contin o cantitate semnificativ mai mare de nutrienti deoarece au fost lasate sa se maturizeze, nu au fost "maturizate" artificial fara sa aiba niciun fel de calitati nutritive. Pe de alta parte produsele organice nu contin niciun conservant, astfel incat se strica mult mai repede, dar consumandu-le putem avea certitudinea ca nu introducem in organism o serie de substante chimice daunatoare in locul ‘fructului sanatos" pe care vroiam sa-l consumam. Cel mai mare dezavantaj al produselor organice este pretul mai ridicat, compensat, dupa parerea mea, de lipsa problemelor de sanatate si de numarul redus de medicamente pe care le-am lua daca am avea grija un pic mai mult de sanatatea noastra. La cei care consuma produse organice alergiile sunt mai putin frecvente deoarece nu introduc in organism substante chimice alergizante (hormoni, pesticide).


Mai exista un avantaj al agriculturii organice, de data aceasta nu pentru noi, ci pentru planeta care ne gazduieste. Produsele organice ne permit sa nu poluam solul cu pesticide, ingrasaminte si alte substante chimice, astfel incat putem mentine un echilibru intre profitul obtinut prin culturi organice si sanatatea solului.


Dar produsele alimentare nu sunt singurele care ne permit sa facem diferenta intre principii pentru o viata sanatoasa si respect pentru mediul in care traim pe de o parte si nepasare fata de noi si planeta noastra pe de alta parte. Este vorba de o intreaga filozofie de viata, de perspectiva de a ne trai viata facand cat mai putin rau lumii inconjuratoare. Cred ca nu sunt singura agasata de traficul infernal al Bucurestiului, dar, grabindu-ne sa dam vina pe altii, uitam ca noi insine suntem o parte a cauzei, Tine de noi sa schimbam ceva, sa facem lucrurile mai bine, astfel incat daca am renunta la masina in favoarea mersului pe jos sau cu bicicleta am avea numai de castigat: am reduce poluarea dar si "nervii" provocati de aglomeratie, ambuscade si alti soferi, am castiga sanatate si conditie fizica, dand in acelasi timp un exemplu celorlalti. Este nevoie ca fiecare sa faca ceva ca lucrurile sa se schimbe in bine, nu schimbari dramatice, ci "incete" si durabile.


Ca sa avem grija de planeta noastra avem nevoie de o perspectiva ecologica. Desi nu se incadreaza practic intre temele abordate aici, pot aminti ca politicile energetice sunt in continua schimbare in lume si sursele alternative de energie castiga din ce in ce mai mult teren (energia solara si cea eoliana fiind din ce in ce mai mult cercetate si descoperindu-se noi solutii de preluare si stocare eficiente). Dar nu este nevoie sa avem o perspective globala sau sa fim la curent cu noile descoperiri, este nevoie ca fiecare dintre noi sa faca ceva pentru lumea inconjuratoare: sa reciclam (cu un minim de efort si putina bunavointa de a recicla pe categorii separate de produse, fara sa le amestecam cu gunoiul menajer), sa oprim lumina sau apa atunci cand nu avem nevoie de ele (aceasta fiind si o sursa de economie de asemenea), sa avem grija de parcuri si sa plantam copaci. Sunt lucruri minore, care adunate si extinse pe o populatie larga, fac diferenta si determina o reducere a degradarii planetei, rasfrangandu-se , pe termen lung, si asupra calitatii vietii noastre. Este nevoie doar de putina bunavointa si de un grad minim de educatie ecologica sin u numai.



Dr. Oana Iaru

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii