Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam OBEZITATEA SI COMPLICATIILE EI
Programul de control al greutatii
CAPCANE LA ALEGEREA SUPLIMENTELOR NUTRITIVE
Tratmentul medicamentos pentru slabire
TOP 10 ALIMENTE CAPCANA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CREATINA + CAFEINA - O COMBINATIE DE EVITAT?
Mancatul pe fond emotional
SEMINAR DE NUTRTIE LA COLEGIUL ELENA CUZA
IMPLICATIILE ALCOOLULUI IN AFECTIUNILE HEPATICE
Ridicarea picioarelor la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL

SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL


SCAPA_DE_DISCONFORTU_97559.jpgDismenoree? Sindrom premenstrual? Chiar daca nu ai auzit de ele sau nu stii exact ce inseamna, daca esti femeie e aproape sigur ca te-ai confruntat cu ele macar o data in viata, sau poate chiar luna de luna. Sindromul premenstrual e definit drept un ansamblu de simptome fizice si psihologice cu care se confrunta femeile in perioada fertila. Ele apar cu cateva zile, pana la o saptamana inaintea inceperii menstruatiei si se termina in momentul instalarii acesteia sau la scurt timp dupa.

Majoritatea femeilor au un disconfort fizico-psihic premergator menstruatiei, dar 2-5% dintre ele au manifestari severe ale sindromului premenstrual, care le afecteaza activitatile de zi cu zi. Aceste manifestari pot merge de la cefalee si astenie pana la modificari ale libidoului si insomnie, insotite obligatoriu de iritabilitate, schimbari bruste ale starii de spirit, anxietate si senzatie de nefericire profunda. Definitia sindromului premenstrual include intotdeauna componenta emotionala, care primeaza asupra manifestarilor fizice. Severitatea simptomelor variaza de la femeie la femeie si de la un ciclu ovarian la altul, pornind de la oboseala si neliniste suparatoare si ajungand in unele cazuri la forme de depresie extrema.

Dar, in vreme ce un mic procent din populatia feminina se confrunta cu aceasta "furtuna afectiva" indusa de menstruatie, majoritatea dau piept luna de luna cu alte simptome suparatoare: dureri abdominale, balonari, greata, cefalee. Desigur, tot acest disconfort are o explicatie fiziologica, dar oare nu putem face nimic pentru a-l diminua? Iar daca se incapataneaza sa fie tot mai rau, n-ar trebui sa consultam un medic?


Incepe cu durerea...


Durerea abdominala severa de cauza uterina care insoteste menstruatia poarta numele de dismenoree. Ea poate imbraca mai multe forme: surda, ascutita, colicativa, sub forma de arsura sau de junghi. Adesea se insoteste de dureri de spate sau de sold, sau poate iradia pana la nivelul coapsei; alteori poate aparea si cefalee. Nu toate femeile sufera de dismenoree; se pare ca exista anumiti factori predispozanti: varsta sub 30 de ani, greutatea corporala sub limita normala sau cure drastice de slabire tinute in adolescenta, fumatul, instalarea precoce (mai devreme de 11 ani) a menstruatiei, nuliparitatea, menoragia (flux menstrual foarte abundent). Se presupune ca pe langa acesti factori au o influenta atat terenul genetic, cat si caracteristicile psihoafective ale femeii. In rare cazuri, dismenoreea are drept cauza o afectiune de natura ginecologica, cum ar fi endometrioza, bolile inflamatorii pelvine, chisturile ovariene, fibroamele uterine. La peste 90% dintre femei durerea este primitiva, avand tendinta de a ceda cu varsta si uneori chiar de a disparea odata cu prima sarcina.


De-a lungul unui ciclu uterin, mucoasa uterina (endometrul) se ingroasa, in vederea unei potentiale sarcini. Daca ovulul nu este fecundat, endometrul ingrosat si hipervascularizat trebuie sa se elimine pe cale vaginala, prin menstra. Prin distructia celulelor endometriale se elimina o cantitate de prostaglandine, alaturi de care sunt sintetizati alti mediatori ai inflamatiei. Acesti mediatori sunt responsabilii la nivel molecular de perceperea senzatiei dureroase, prin excitarea terminatiilor nervoase ale nervilor uterini. Una din cauzele pentru care dismenoreea cedeaza cu varsta este procesul degenerativ al acestor nervi. In mod evident, cantitatea diferita de prostaglandine secretata va determina grade diferite de durere.


Este cunoscut faptul ca activitatea fizica regulata creste pragul dureros in ce priveste dismenoreea. Asadar, daca faceti sport regulat, durerile menstruale va vor da mai putine batai de cap. In plus, activitatea fizica reduce stresul si imbunatateste moralul. Incercati sa va alocati 20 de minute zilnic pentru putina gimnastica, sau daca timpul nu va permite, exersati macar cand apar cramele. Nu e indicat efortul fizic sustinut pe parcursul menstruatiei, efectuati cateva miscari simple, mergeti cu bicicleta sau plimbati-va prin parc. In acelasi timp, asigurati-va ca aveti parte de odihna suficienta si fiti cat mai relaxati, fie ca apelati la yoga, masaj sau banalul ceai de tei.


Nu este de neglijat efectul unui leac traditional pentru crampe: baia fierbinte. Apa calda relaxeaza muschii uterului, scazand frecventa si intensitatea durerilor, dar sunt de evitat baile prelungite. Aceasta metoda poate fi oricand inlocuita de perna electrica sau de o sticla cu apa calda tinuta pe abdomen, cu acelasi efect.


Daca durerile persista, puteti apela la farmacie. Luati un analgetic de tipul Paracetamol sau Nurofen, sau incercati un antiinflamator nesteroidian (Ketonal, Aflamil, Diclofenac). Aceasta clasa de medicamente este eficienta deoarece mecanismul de actiune preuspune inhibitia sintezei de mediatori ai inflamatiei (prostaglandine, leucotriene). Puteti asocia si un antispastic, care poate fi din dulapul cu medicamente (Papaverina, No-spa) sau din dulapul bunicii (ceaiul de menta sau de musetel). Puteti lua suplimente de calciu, asociate sau nu cu magneziu, pentru a reduce intensitatea durerilor menstruale, cefaleea si variatiile de dispozitie.


...dar nu se opreste aici


Si poate ca ne-am obisnui cu dismenoreea daca ar fi singurul simptom. Dupa durere, cea mai frecventa acuza este balonarea. Ce e de facut in fata unei senzatii atat de neplacute? In primul rand, reduceti consumul de sare. Urmatorul pas: beti multe lichide. Consumul crescut de apa, eventual alaturi de un ceai cu proprietati diuretice, stimuleaza eliminarea sarii prin urina. Si nu in ultimul rand asigurati-va ca aveti scaun regulat, pentru a nu suprapune colica intestinala peste dismenoree. Adaugati in dieta zilnica alimente ce contin fibre (cereale integrale, fructe si legume, paine integrala). Pe langa efectul de stimulare a motilitatii intestinale, fibrele contribuie la eliminarea estrogenilor in exces din organism. Iar gimnastica eficienta pentru durerea abdominala scade si senzatia de balonare, pentru ca permite combaterea retentiei hidrosaline.


Alte tulburari aparute sunt cele digestive: greata si varsaturi, diaree sau constipatie. Rezolvarea sta intr-o dieta usor digerabila, fara grasimi, cu fructe care accelereaza sau incetinesc tranzitul, in functie de situatie. Menstruatia se poate insoti de o serie de alte simptome mai rar intalnite, cum ar fi astenia, dezorientarea, fotofobia, tulburari ale mirosului, mictiuni frecvente. Pe parcursul menstruatiei, elimnati consumul de alcool si cofeina, pentru ca exacerbeaza manifestarile sindromului premenstrual.


Cand mergem la doctor?


Daca toate aceste metode de inlaturare a disconfortului menstrual au dat gres, daca menstruatiile sunt prea abundente, sau pauzele dintre ele prea lungi, daca durerile abdominale sunt prea puternice si nu cedeaza la medicatia uzuala, atunci e cazul sa va adresati unui medic. In plus, daca va confruntati si cu hirsutism, acnee, ten gras, obezitate, probleme de fertilitate, sangerari vaginale anormale, e foarte posibil sa fiti diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic. Iar tratamentul initial al acestuia include terapia hormonala regulata sub forma de anticonceptionale orale, care combat treptat toate simptomele. Si balonarile. Si dismenoreea.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii