Sunteti aici :: Sanatate » SEMINTELE DE CHIA SUNT BOGATE IN ANTIOXIDANTI
SEMINTELE DE CHIA SUNT BOGATE IN ANTIOXIDANTI
Noni, goji, in, catina; domestice sau de peste mari si tari, mai mult sau mai putin cunoscute, ieftine sau mai greu accesibile, consumate ca atare sau in tot soiul de preparate culinare care de care mai apetisante sau cel putin ciudate, toate aceste fructe si seminte fac parte din gama de produse homeopate pe care tot mai multi specialisti (cel putin de peste ocean) le recomanda. Semintele de chia se regasesc de asemenea in aceeasi categorie de seminte care se pare ca ar avea efecte benefice asupra sanatatii. Cum anume? Afla continuandu-ti lectura.
CUM IDENTIFICI SEMINTELE DE CHIA?
Chia sau Salvia hispanica este o planta erbacee anuala de vara ce face parte din familia Labiatae. Beneficiile lantei au fost observate inca din secolul al XVI-lea, cand au fost mentionate in documente aztece; semintele de chia au fost numite "cele mai complexe surse de energie si putere". Recoltarea semintelor implica si curatarea lor aproape imediata, in procese de tip mecanic. Florile, frunzele si restul partilor nefolositoare de la planta de chia sunt indepartate, iar semintele intregi se macina cu ajutorul unui concasor. Semintele de chia nu se deterioreaza, putand fi pastrate pentru perioade indelungate de timp fara a capata o aroma ranceda, datorita continutului bogat de antioxidanti.
Semintele de chia seamana cu semintele de mac, fiind albe sau negre. Ambele sortimente au valori nutritionale foarte bune si studii recente au aratat ca ambele tipuri de seminte sunt bogate in omega 3.
SEMINTELE DE CHIA CONTIN MULTE FIBRE
Aproximativ 25 de grame de seminte de chia contin circa 7 grame de fibre. Daca ne gandim ca in circa 100 de grame de paine alba regasim 6 grame de fibre, si in 100 de grame de paine intermediara se gasesc cam 7 grame de fibre, matematica simpla ne poate ajuta sa facem putina lumina in ceea ce priveste semintele de chia si continutul lor incredibil de ridicat in fibre. O digestie mai buna, un regim alimentar mai relaxat, slabire mai usoara, un mai bun management al colesterolului rau, protectie impotriva cancerului de colon, toate acestea sunt efecte ale consumului de fibre. Asasar, semintele de chia te pot ajuta mult in acest sens, oferindu-ti camtitati mari de fibre in cadrul unor portii mici de seminte. Fibrele semintelor de chia sunt atat solubile, cat si insolubile. Aproximativ trei sferturi din aceste fibre sunt insolubile; fibrele solubile au capacitatea de a crea o vascozitate mai mare decat cea obtinuta din alte fibre folosite in cadrul dietelor. Poti sa testezi aceasta afirmatie punand o lingurita de seminte de chia intr-un pahar continand 30 ml de apa. Gelul rezultat este asemanator cu ceea ce va contine stomacul tau, in cazul in care vei alege sa incerci aceste seminte. Vei reusi astfel sa incetinesti procesul prin care enzimele digestive descompun carbohidratii in zahar simplu.
SEMINTELE DE CHIA CONTIN VITAMINE SI MINERALE
Ne referim aici la cantitati mari de calciu, magneziu, mangan, fosfor, fier sau zinc. Toate acestea se regasesc in aceste seminte ce contin de asemenea cantitati de proteine mai mari decat cerealele. De exemplu, graul contine proteine in proportie de 14%, orezul 8%, porumbul 14%, iar ovazul are 15% proteine. Semintele de chia contin intre 19 si 23% proteine complete. Cu alte cuvinte, aceste proteine contin aminoacizi esentiali intr-un raport echilibrat. Daca fructele de catina, de exemplu, sunt ceva mai greu de suportat din cauza gustului specific pe care nu multi il apreciaza ca atare, semintele de chia nu au nicio aroma. Avantajul e ca le poti amesteca alaturi de orice alte ingrediente ti-ar putea face cu ochiul (ramai totusi in sfera celor sanatoase, pe cat posibil) si te vei bucura de aroma acelor ingrediente.
De exemplu, iaurtul de dimineata poate fi imbunatatit considerabil prin adaugarea semintelor de chia; la fel stau si lucrurile in cazul salatelor de care e recomandat sa te apropii zilnic. Painea, ouale sau chiar sucurile proaspete de fructe pot sa fie presarate cu seminte de chia. Consumate ca atare, au un gust acceptabil de asemenea. Sportivilor le este recomandat sa inmoaie cateva grame de seminte de chia in apa bauta inaintea antrenamentelor, pentru a se hidrata mai bine. In plus, consumate alaturi de alte alimente pot sa te ajute sa atingi starea de satietate mult mai repede, datorita ingredientelor continute care contribuie la o digerare mai lenta. Imprimand o digestie mai lenta, sunt folositoare celor bolnavi de diabet, cu atat mai mult cu cat au un indice glicemic mic.

Acest articol a fost vizualizat de 54172 ori.
Carbohidratii - buni sau rai?
2 Octombrie 2023„Carbohidratii ingrasa, sunt nesanatosi si ar trebui eliminati din dieta.” Asa suna unul dintre cele mai populare mituri de nutritie. Carbohidratii sunt un fel de oaie neagra in familia macronutrientilor si sunt mai mereu aratati cu degetul cand vine vorba de slabire.
Nejustificat, insa, deoarece ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o alimentatie sanatoasa, avand un rol important in buna functionare a organismului.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Produsele pentru detoxifierea organismului pot sa ajute la eliminarea kilogramelor in plus si la eliminarea toxinelor din organism.
Produsele pentru detoxifierea organismului pot sa ajute la eliminarea kilogramelor in plus si la eliminarea toxinelor din organism.

Coloana vertebrala prezinta 4 curburi fiziologice: 2 lordoze-in regiunea cervicala ...

Un pasaj din Evanghelie povesteste cum Iisus, aflandu-se in Samaria, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii