Sunteti aici :: Sanatate » METODE DE RENUNTARE LA FUMAT
METODE DE RENUNTARE LA FUMAT
Nu o sa incep sa descriu incredibilele efecte negative pe care le au tigarile asupra organismului, intrucat majoritatea fumatorilor cunosc aceste efecte, cel putin partial, si, mai mult decat atat, nu par a fi deloc impresionati de imaginile infioratoare aflate pe pachetele de tigari. O sa ma adresez doar celor care realizeaza aceste efecte, sunt ingrijorati de ele si chiar incearca sa faca ceva pentru a renunta la acest viciu.
Dupa parerea mea, este suficient sa fim constienti doar de cateva cifre pentru a incerca din toate puterile sa renuntam la fumat :in prezent exista 1,2 miliarde de fumatori in lume, ceea ce reprezinta o treime din populatia adulta a globului, de asemenea este important de mentionat ca fumatul este responsabil pentru 4 milioane de decese in fiecare an . Dr. Hiroshi Nakajima, fostul director al Organizatiei Mondiale a Sanatatii afirma "Un produs care ucide 50% dintre consumatori nu poate fi tolerat"
Este adevarat ca renuntarea la fumat este foarte grea, avand de luptat atat cu dependenta fizica , dar si cu dependenta psihologica, dar asta nu transforma aceasta incercare intr-o lupta cu morile de vant. In ultimii 40 de ani, in Statele Unite ale Americii peste 45 milioane de oameni au renuntat la fumat. Inseamna ca este posibil, ca avem nevoie doar de vointa, de realizarea importantei acestei actiuni si de cateva mici trucuri pentru a reusi.
In primul rand este necesara terapia de substitutie nicotinica (guma de mestecat, plasturi, inhalant cu nicotina). Aceste produse sunt necesare pentru a putea renunta fizic la tigara si a primi totusi cantitatea de nicotina necesara ca sa impiedicam sevrajul. Adevarul crud este ca nicotina produce dependenta si fumatorii trebuie priviti si tratati in consecinta. Produsele substitutive pe baza de nicotina asigura controlul nicotinei administrate si permit scaderea treptata a cantitatii acesteia, astfel incat sa faca posibila renuntarea la fumat. Statisticile sustin ca sansele unei persoane de a se lasa de fumat se dubleaza prin folosirea substituentilor nicotinici. Produsele se pot cumpara din farmacii fara prescriptie medicala. Ca orice produs chimic pe care il introducem in organism, si aceste substante pot da reactii adverse si pot fi mai prost tolerate de unele persoane (asta nu inseamna ca nu trebuie incercate) : cefalee, ameteli, tulburari digestive (greata, varsaturi, disconfort abdominal, balonare), palpitatii, reactii alergice, manifestari cutanate.
Medicii americani au facut un studiu in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca o combinatie intre inhalant cu nicotina, plasturi cu nicotina si un antidepresiv (bupropion) ar fi cea mai eficienta metoda de renuntare la fumat. Studiul s-a facut pe 127 de pacienti, fumatori inraiti afectati fizic de viciul indelungat (maladii cardiace, pulmonare, cancer si diabet), toti constientizand efectele negative pe care le-a avut fumatul asupra corpului lor si dorindu-si ferm sa renunte la fumat. Membrii grupului au fost impartiti aleatoriu in doua : prima parte a grupului a primit timp de 10 saptamani doar plasturi cu nicotina, iar cea de-a doua parte a primit tripla combinatie mentionata anterior. Dupa 6 luni de la efectuarea studiului rata renuntarii la fumat era urmatoarea : grupul tratat doar cu plasturi- 19%, iar grupul care a primit tripla terapie- 35%. Aceste cifre dovedesc eficienta mai mare a folosirii acestei combinatii de plasture cu nicotina, inhalant cu nicotina si antidepresiv pentru tratarea dependentei de tutun.
Sa vorbim putin despre tratamentul medicamentos folosit in tratarea dependentei de tutun. Bupropionul clorhidrat (denumire comerciala Zyban) este un antidepresiv, a carui substanta activa interfera cu mecanismul nicotinei. Mecanismul sau de actiune este urmatorul : se fixeaza la nivel neuronal, blocand astfel neuronul pentru actiunea substantelor derivate din nicotina, acestea nemaiputand realiza efectul obisnuit. Practic acest medicament reduce dorinta de a fuma, simptomele de sevraj (anxietate, dificultate de concentrare, iritabilitate, furie), de asemenea reduce cresterea in greutate asociata renuntarii la fumat. Contraindicatiile sunt urmatoarele : crize convulsive in prezent sau in antecedente, bulimie sau anorexie pe fond nervos, tratament recent cu antidepresive, folosirea unui alt produs pe baza de bupropion (wellbutrin). Medicamentul se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala. Exista si un al doilea medicament aprobat impotriva dependentei de nicotina, dar el nu a ajuns inca in Romania. Se numeste Chantix si are efecte similare bupropionului, dar eficienta mai mare.
O alta tentativa noua de renuntare la fumat este folosirea tigarii electronice. Acesta este un dispozitiv care incearca sa imite cat mai bine tigara adevarata : are aceeasi forma si aceleasi dimensiuni, emite in loc de fum abur de apa, un led se aprinde la capatul produsului pentru a imita jarul. Contine nicotina, dar nu contine gudron, scazand astfel riscul de cancer pulmonar si eliminand fumatul pasiv. Prin cantitatile variabile de nicotina pe care le contin aceste dispozitive se poate incerca o reducere treptata a dozei de nicotina si, astfel, o renuntare progresiva la fumat. In Romania tigara electronica nu poate fi gasita decat on-line.
Dupa cum vedeti metode de renuntare la fumat exista, din ce in ce mai multe si mai eficiente. Insa nicio metoda nu o sa dea roade daca nu exista dorinta de renuntare la acest viciu.
Dr. Oana Iaru
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.
Felicitari pentru reusita, tuturor celor care au postat pana acum.
Ne bucuram sa va anuntam ca, incepand cu anul acesta, Clinica Allen Carr s-a deschis si in Romania. Pe site - allencarr.ro - aflati toate detaliile despre sesiunile de terapie antifumat marca Allen Carr.
Va suntem alaturi.
si eu m-am lasat de fumat dupa...20 de ani citind carticica lui allen carr - in sfarsit, nefumator - e...bestiala ! nu te costa nici un banutz, nu necesita nici un efort... ci doar putin timp sa citesti... bafta cititorilor !
De acord cu Doru. Dupa 13 ani de sclavie am reusit sa scap de fumat pur si simplu citind cartea 'In sfarsit nefumator" scrisa de Allen Carr.
O gasiti gratuit pe net, tradusa in lb romana, cu un simplu search pe google.
Este chiar simplu sa te lasi de fumat :) Este atat de simplu, iar iluzia creata de tigari cum ca e greu sa renunti este atat de puternica incat aproape ca nu-ti vine sa crezi cand privesti in urma dupa ce ai citit cartea si ai lasat tutunul.
Nicotina este un drog atat de slab si totusi cu un efect foarte puternic asupra psihicului....
Cititi cartea si va veti lasa. Peste 90 % au reusit.
Succes !
SALUT!
Am nimerit din greseala pe aici si citind am inteles ca pot da o mina de ajutor celor ce vor sa renunte la fumat.
Pentru inceput nu luati in seama nici o metoda sau terapie contra cost ,sfaturi medicale ,sau sfaturile unor asa zisi prieteni.
Eu am incercat cam toate strategiile si metodele ,diferite tratamente ...nu m-a ajutat nimic cu adevarat,dupa o perioada fumam la fel poate chiar mai mult.
Pina intr-o buna zii cand am aflat pe un forum absolut off topic ca exista o carte si ca fratele unuia a citit-o si ca sa lasat de fumat dupa aia!
Foarte intrigat si curios am cautat date despre aceasta carte''Metoda usoara de renuntare la fumat'' de Allen Carr.
cartea este disponibila spre download in formate diferite si mai ales gratuite si a fost publicata in mai multe editii.
Partea interesanta acum incepe: tot ce scrie baiatul asta in carte este adevarat...a studiat f.bine mecanismul adictiei la nicotina, l-a demontat in bucati si a gasit metoda lui care intradevar functioneaza! Eu am citit cam trei sferturi din carte si am inteles
ce trebuie sa fac sa ma ajut singur.
Practic citind devii constient de ce ti se intampla ajungi sa te cunosti in asa fel incat entitatea ta adopta o metoda de a inchide adictia la nicotina.
Pur si simplu eu m-am trezit intr-o dimineata am pus mina pe pachetul de tigari m-am uitat la el am scos o tigara si toate aceste gesturi imi creau o durere atroce.Le-am arucat cat colo si nu am mai simtit niciodata de atunci aceasta durere sau respectiva adictie.
M-as bucura sa stiu ca citind aceste randuri cineva va reusi sa renunte la fumat, pentru ca aceasta metoda te vindeca ptr. totdeauna ,,eu am aproape 3 ani de libertate!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii