V-ati intrebat vreodata de ce organismul uman are nevoie de fier, zinc, magneziu si crom? Mineralele sunt substante anorganice importante pentru activitatea celulara, enzimatica si pentru unii hormoni, pentru buna functionare a muschilor, oaselor si nervilor si echilibrul acidobazic.
Mineralele sunt disponibile in unele surse alimentare, insa concentratiile sunt mai mari in tesuturile de origine animala.
Mineralele reprezinta aproximativ 4% din greutatea totala a corpului. Unele sunt prezente in concentratii mari in schelet si dinti, insa mineralele se gasesc in tot corpul, in interiorul celulelor si mediul care le inconjoara, dizolvate in fluidele corpului. Pot fi prezente ca ioni (electroliti) sau combinate cu compusi organici.
Calciul
Calciul este cel mai abundent mineral din corp, constituind aproximativ 40% din continutul mineral al sau. Este componenta majora a oaselor si dintilor, acestea fiind cel mai important depozit de calciu. Este de asemenea esential pentru contractia musculara, transmiterea impulsului nervos, coagularea sangelui si activitatea enzimatica, reglarea permeabilitatii celulare.
In ceea ce priveste contractia musculara, calciul este indispensabil fiindca este eliberat din reticulul endoplasmatic in fibrele musculare sub influenta impulsului nervos pentru a participa la formarea puntilor de actina-miozina, ceea ce produce contractia musculara.
Un aport suficient de calciu este esential pentru sanatatea noastra. Daca nu este consumat in doze suficiente, calciul va fi eliminat din zonele de depozitare, in special din oase, conducand la aparitia osteopeniei si osteoporozei.
Aportul suplimentar de calciu si exercitiile fizice pot incetini pierderea calciului si reducerea densitatii osoase ce se instaleaza odata cu varsta.
In cazul femeilor tinere se produce uneori un fenomen aparent paradoxal. Antrenamentele prea solicitante, combinate cu scaderea in greutate si aport inadecvat de calciu si stres pot interfera uneori cu secretia normala de estrogen, care are un rol protector asupra structurii oaselor. Se ajunge la scaderea densitatii osaselor. Masurile ce se impun sunt scaderea intensitatii antrenamentelor, crestere in greutate si un aport mai mare de calciu.
In sezonul cald, se poate inregistra o pierdere accentuata a calciului prin urina, cu scaderea consecutiva in sange si hiperexcitabilitate neuromusculara.
Zincul
Are un rol important in cresterea si repararea tesuturilor, reactii enzimatice si formarea celulelor rosii. Se gaseste in cereale integrale. Un aport insuficient chiar timp de cateva zile poate reduce ritmul de dezvoltare al musculaturii.
Fierul
Este prezent in organism in cantitati foarte mici (30-50 mg/kgcorp). Joaca un rol crucial in transportul oxigenului, fiind absolut necesar pentru formarea hemoglobinei si mioglobinei. Hemoglobina, localizata in hematii, leaga oxigenul si il transporta de la plamani, si apoi prin intermediul sangelui la tesuturi. Mioglobina, care se gaseste in muschi, se combina cu oxigenul si il depoziteaza pentru a fi utilizat la nevoie. Indivizii cu deficit de fier sunt anemici si au o capacitate redusa de rezistenta la efort. Anemia este o problema mai frecventa la femei, datorita pierderilor lunare de sange prin menstruatie. Accelerarea dezvoltarii masei musculare antreneaza o crestere a necesarului de fier pentru sinteza mioglobinei.
Carnea, strugurii, fasolea, prunele si caisele sunt surse bune de fier. Suplimentarea cu fier la persoanele care nu au un deficit, pare sa nu aiba nici un beneficiu pentru performanta.
Fosforul
Este in stransa legatura cu calciul si constituie aproximativ 22% din totalul de minerale al corpului. Aproximativ 80% din fosfor se combina cu calciu (fosfat de calciu) si se gaseste in oase. Fosforul este esential pentru metabolism, structura membranelor celulare si in sistemele de tamponare (pentru mentinerea normala a pH-ului sanguin). De asemenea, intra in structurile compusilor cu rol energetic (ATP, CP).
Magneziul
Impreuna cu calciul controleaza contractia si excitabilitatea musculara. De asemenea, joaca rol de cofactor in cadrul a numeroase sisteme enzimatice. Administrarea lui are efecte miorelaxante, sedative, imbunatateste randamentul intelectual si reduce rata depresiei. Se elimina in cantitati importante prin transpiratie in timpul eforturilor intense.
Sodiu, potasiul si clorul
Aceste minerale sunt distribuite in toate fluidele si in toate tesuturile organismului. Sodiul si clorul se gasesc in lichidul extracelular si in plasma, in timp ce potasiul se gaseste intracelular.
Aceasta distribuire selectiva a celor 3 minerale determina incarcatura electrica si polaritatea de-a lungul neuronilor si membranelor musculare. In plus, ele sunt responsabile de mentinerea echilibrului hidric si cel osmotic, precum si de echilibrul acidobazic (alaturi de alti compusi).
Adultii sanatosi ar trebui sa consume in fiecare zi 1,5 grame de sodiu si 2,3 grame de clor, adica 3,8 grame de sare (clorura de sodiu), pentru a inlocui pierderile zilnice prin transpiratie. Nivelul maxim de sare care poate fi consumat este de 5,8 grame pe zi.
Trebuie sa consumati cel putin 4,7 grame de potasiu pe zi pentru a reduce tensiunea arteriala, contracarand efectele sarii si reducand riscul de aparitie a calculilor renali si a pierderilor de structura osoasa.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)
Acest articol a fost vizualizat de 14615 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Articole din aceeasi categorie
Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...
Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...