Sunteti aici :: Sanatate » RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI
RISCUL HIPONATREMIEI LA SPORTIVI
Sunt sigur ca pana acum ati primit cel putin odata sfatul sa nu faceti exces de sare, pentru ca asa cum se stie aportul crescut de sodiu este insotit de o serie de riscuri pentru sanatate. Cand vine vorba despre sportivi, problema se poate pune intr-un mod diferit. Acestia, datorita activitatii fizice intense care atrage dupa sine o productie foarte crescuta de transpiratie, pot sa se gaseasca la un moment dat in situatia de a avea prea putin sodiu in sange, in special in timpul antrenamentelor sau competitiilor. Sportivii au un necesar de sodiu mai mare decat al oamenilor care nu fac atat efort fizic si trebuie sa inlocuiasca orice pierdere prin transpiratie, astfel incat organismul sa functioneze la parametrii optimi.
Hiponatremia, adica o concentratie scazuta in sange a sodiului (care se mai numeste si natriu) apare in special la sportivii de anduranta (de exemplu atletii care alearga pe distante mari), dar se poate manifesta si la culturistii care se antreneaza timp indelungat, in special daca efectueaza exercitii aerobice intr-un mediu cald.
O concentratie optima de sodiu in sange este absolut necesara pentru transmiterea impulsului nervos si buna functionare a muschilor. Chiar o scadere moderata a natremiei poate provoca probleme de sanatate. Un factor favorizant pentru instalarea hiponatremiei este mediul cald si umed.
In timpul exercitiilor de mare intensitate, sodiul se pierde prin transpiratie. O greseala pe care o fac unii sportivi este inlocuirea lichidiului pierdut prin transpiratie doar cu apa simpla, lucru care va reduce concentratia sodiului in sange. Studiile arata ca atletii pot pierde 2 grame de sare sau mai mult raportat la litru de sudoare eliminata. In unele situatii, un atlet poate pierde pana la 1 litru (sau chiar mai mult) de sudoare pe ora. Va dati seama ca un efort sustinut de cateva ore poate sa produca o depletie de sodiu in valoare de cateva zeci de grame. Inlocuirea sodiului pierdut este esentiala atat pentru performanta cat si pentru sanatate.
Primele simptome ale hiponatremiei pot fi greu de sesizat si pot coincide cu cele ale deshidratarii: crampe musculare, greata, dezorientare, vorbire dificila, confuzie. In acest moment sportivii isi pot agrava situatia daca vor consuma doar apa (considerand ca sunt pur si simplu deshidratati). In situatii mai grave se poate ajunge la convulsii, coma si chiar deces.
Tratament
La primele semne de greata, crampe musculare sau dezorientare, sportivul va trebui sa consume o bautura speciala de rehidratare, ce contine si sodiu, sau va trebui sa consume alimente sarate (branza, biscuiti sarati, suc de rosii, supa de taitei cu pui etc.). Cea mai buna atitudine este cea preventiva, in care sportivul isi estimeaza pierderile prin transpiratie si le va inlocui treptat, in timpul efortului in desfasurare. In cazuri extreme este absolut necesara interventia personalului calificat (medici).
Fara a pierde din vedere ca fiecare organism reactioneaza diferit in fata unei situatii date, pentru a preveni hiponatremia este bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:
- in timpul eforturilor de durata folositi o bautura de rehidratare care sa contina sodiu;
- consumati alimente sarate inainte sau in timpul efortului aerob de durata;
- este important sa va cunoasteti modul de a reactiona la astfel de eforturi si cantitatea de transpiratie pe care o eliminati;
- cantariti-va inainte si dupa antrenamente sau competitii lungi;
- atunci cand este cazul (efort indelungat) cresteti aportul de sare. Astfel veti putea sa consumati si numai apa, fara riscul hiponatremiei.
- evitati folosirea fara indicatie precisa a antiinflamatoarelor nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), medicamente care cresc riscul hiponatremiei la sportivi.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 46415 ori.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023
Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Cum cresti consumul de proteine
7 Mai 2023
Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.
Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii