Sunteti aici :: Nutritie » REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE
REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa pot aparea si la adulti. Exista peste 100 de tipuri de paraziti si viermi care se impart in doua mari categorii. In prima categorie intra parazitii cu dimensiuni mari, de la 1 cm pana la 10 metri, precum limbricii, oxiurii si tenia. In cea de-a doua grupa de paraziti se intalnesc organismele microscopice, cel mai cunoscut fiind giardia lamblia.
Ne confruntam cu bolile parazitare din cauza mai multor factori, printre care amintim igiena necorespunzatoare, consumul de apa nefiltrata, legume sau fructe contaminate cu oua de paraziti. In ceea ce priveste starea de rau ea poate aparea indiferent daca mananci lapte, fainoase, ciocolata sau alte alimente. Parazitii intestinali s-au adaptat si, in ciuda diverselor tratamente, au devenit rezistenti la medicamente.
De aceea este recomandat sa incerci si cateva remedii naturale impotriva acestor boli care trec destul de greu, mai ales daca tratamentul nu este cel mai potrivit.
Printre cele mai cunoscute remedii naturale se numara usturoiul, inamicul numarul unu al viermilor intestinali, ceapa, prazul si semintele de dovleac.
Alaturi de ceapa, usturoiul este considerat un adevarat medicament, datorita continutului bogat de vitamine si substante minerale. Usturoiul in combinatie cu mierea de albine, sau alte produse naturale, are atat un efect antihelmintic, cat si antimicrobian. Substantele care se regasesc in usturoi reusesc sa amorteasca viermii, iar cu ajutorul unei plante laxative vor fi eliminati din intestin.
Prazul este un izvor de sanatate datorita numeroaselor vitamine si minerale pe care le contine. Asadar, in praz se regasesc vitaminele: A, B1, B2, B6, B9, E si C, precum si fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si zinc. " Sparanghelul saracului" asa cum mai este numit prazul este o planta cunoscuta pentru efectul antihelmintic, cat si pentru tratarea obezitatii, pentru prevenirea celulitei si tonifierea sistemului nervos. De asemenea, el are un rol important in afectiunile renale, hepatice si cistite.
Semintele de dovleac sunt o buna sursa de fosfor, magneziu, zinc, cupru, protein si vitamine. Cele mai puternice efecte terapeutice ale semintelor de dovleac constau in eliminarea parazitilor intestinali, desfundarea vaselor de sange, stimularea activitatii rinichilor si reglarea colesterolului. In tratamentul bolilor parazitare sunt recomandate semintele de dovleac neprajite, tocate( 1,2 kg de seminte) amestecate cu 100 ml lapte si 0,5 kg de miere.
Medicul gastro-enterolog, Magda Spanu atrage atentia ca tratamentul naturist trebuie sa cuprinda trei tipuri de plante. Se folosesc plante care distrug parazitii, cu alte cuvinte plante cu proprietati vermifuge. Totodata, se administreaza o planta care stimuleaza contractia, dar si relaxarea stomacului si intestinului, proces(numit si peristaltism) prin care alimentele sunt transportate de-a lungul tubului digestiv. Iar cel de-al treilea tip de planta ajuta la eliminarea viermilor intestinali datorita proprietatilor laxative.
Plante cu proprietati vermifuge
In combaterea parazitilor intestinali sunt recomandate ceaiurile din flori de Coada soricelului, friucte de Anason sau Coriandru care se beau de regula pe stomacul gol, neindulcite. De asemenea, se poate folosi uleiul de lavanda si cel volatil de cimbru sau de busuioc. Toate trei sunt eficiente in parazitozele intestinale si se folosesc prin administrare interna.
Astfel, uleiul de lavanda se ia cate 5 picaturi cu miere de 2 ori pe zi la adulti, in cure de 10 zile cu alte 10 zile de pauza( la copii se micsoreaza doza).
In ceea ce priveste uleiul volatil de cimbru, la adulti se administreaza cate o monodoza( 3 picaturi) de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol cu 15 minute inainte de masa diluata in 50 de ml de apa, pe cand la copii se administreaza o monodoza o singura data pe zi sau la recomandarea medicului.
In schimb, administrarea uleiului volatil de busuioc, la adulti se realizeaza de 3 ori pe zi, intre 2 si 4 picaturi, in miere cu apa, ceai sau pe un cub de zahar, pe cand la copii este strict interzisa.
Plante care favorizeaza peristaltismul
Printre plantele care ajuta la contractia si relaxarea stomacului si intestinului se numara pelinul, tintaura si anghinarea. Pelinul si anghinarea se pot folosi sub forma de ceai, pe cand tintaura se poate folosi si sub forma de tinctura.
Plante care ajuta la eliminarea parazitilor intestinali
Dintre plantele cu efect laxativ se numara crusinul, socul, dar si prazul. Crusinul se foloseste sub forma de ceai care se bea seara inainte de culcare. Se prepara dintr-o lingura de coaja maruntita care se opareste cu 250 ml apa, iar apoi se fierbe la foc mic 15-30 de minute si se filtreaza cat e fierbinte.
Inainte de a lua orice tratament este indicat sa va faceti un examen de coprocultura pentru a sti cu exactitate de ce anume suferiti. Pe langa un remediu natural, medicul va poate da si un tratament pe baza de medicamente, in functie de tipul si gradul de infectie.
Elena Diaconu
Acest articol a fost vizualizat de 101451 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...