Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PURTAREA CENTURII LATE IMBUNATATESTE FORTA EXPLOZIVA LA EXECUTIA GENUFLEXIUNILOR
CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
AI GRIJA DE SANATATE, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA
Mass 20 (Scitec) - produs pentru crestere in greutate


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole O NOUA IPOTEZA: OBEZITATEA AR PUTEA FI PROVOCATA DE UN VIRUS
DA JOS BURTA! editia 2005
SAMPANIA
CSID - Fructele in cantitati mari pot fi mai periculoase decat dulciurile
OSTROPEL DE PUI CU PASTE SI FASOLE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » OBSESIA SILUETEI

OBSESIA SILUETEI


Traim intr-o societate care considera ca un corp suplu este o imagine a frumusetii. Din aceasta cauza dorinta de a slabi a oamenilor si in special a femeilor este atat de puternica incat poate produce boli de nutritie foarte grave. Astfel de boli sunt anorexia nervoasa si bulimia, a caror incidenta a crescut mult in ultima perioada in intreaga lume. Cu toate ca de obicei o dieta incepe cu simpla dorinta de a pierde cateva kilograme, regimul poate deveni o obsesie iar persoana isi poate pierde controlul.
Anorexia nervoasa
Cuvantul "anorexie" vine din limba greaca si semnifica lipsa poftei de mancare. Anorexia nervoasa este acea stare caracterizata printr-o aversiune emotionala sau psihica fata de mancare, ceea ce duce la o slabire extrema a corpului. Desi pot fi afectati si barbatii de aceasta boala, ea este de 20 de ori mai des intalnita la femei, mai ales la cele tinere.
Persoanele suferinde de anorexie nervoasa simt o dorinta foarte intensa de a slabi. Ele nu par sa-si dea seama de starea lor de subnutritie si nu simt foamea. Cu toate ca pot fi persoane extrem de slabe, uneori cantarind numai jumatate din greutatea normala, sustin in continuare ca sunt grase. Bolnavii de anorexie nervoasa rezista foarte mult timp fara mancare. Chiar mai mult, aversiunea lor fata de mancare este atat de mare incat isi pot produce singure varsaturi. In toata aceasta perioada in care nu se alimenteaza, anorexicii se antreneaza cu mult zel pentru a slabi si mai mult. De obicei sunt neodihniti si hiperactivi, negand totusi ca sunt prea slabi si ca mananca prea putin.
Nu este surprinzator sa constatam ca anorexia nervoasa poate fi un factor extrem de distructiv pentru organism. O persoana bolnava de anorexie poate suferi si de diverse tulburari digestive (ulcer, constipatie, diaree, varsaturi), scaderea pulsului si a tensiunii arteriale, anomalii de crestere si scaderea performantelor intelectuale. La unele femei se observa scaderea menstruatiei, putand sa ajunga pana la intreruperea menstruatiei (amenoree). Daca anorexia nervoasa apare la fete inaintea perioadei de pubertate se va inregistra o intarziere mergand pana la oprire a dezvoltarii lor sexuale. Intr-un numar redus de cazuri, anorexia nervoasa poate sa duca la moartea persoanei respective.
Tratamentul anorexiei nervoase este mult mai usor cand aceasta stare este depistata intr-un stadiu precoce, dar necesita cooperarea deplina a bolnavului. Tratamentul include terapia comportamentului, alimentatie supravegheata si psihoterapie de sustinere. Atunci cand un anorexic si-a facut tot tratamentul, poate parea vindecat, dar inca mai poate fi chinuit de ideea ca este gras. Din aceasta cauza, suportul moral este foarte important, fara el anorexia nervoasa putand sa inceapa din nou.
Bulimia este o tulburare a nutritiei caracterizata prin perioade de excese culinare sau de o indulgenta foarte mare fata de mancare (persoana poate manca foarte mult, fara sa simta ca s-a saturat). Un suferind de bulimie poate consuma cateva mii de calorii intr-o singura ora, inghitind o cantitate enorma de mancare pe care apoi incearca sa o elimine provocandu-si varsaturi, folosind diuretice sau laxative, facand efort fizic in exces. Unii suferinzi de bulimie pot consuma pana la 20000 calorii la o singura masa. De obicei bulimia apare la tinere, cu conditii bune de viata, educate, dar care sufera de depresie, anxietate, care isi subapreciaza propria persoana. Majoritatea persoanelor bolnave de bulimie nu sunt obeze, dar de obicei greutatea lor este mai mare decat cea normala. Ca si anorexia nervoasa, bulimia poate produce multe complicatii grave cum ar fi: ruptura stomacului, caderea dintilor datorita varsaturilor repetate, deshidratare, pierderi de ioni, tulburari menstruale. De asemenea, bolnavii au glandele salivare marite mult fata de normal si prezinta si tulburari de respiratie (lipse de aer). Foarte rar, bulimia poate sa duca la moartea persoanei respective.

Semne si simptome:

Anorexia nervoasa:

1. Dieta excesiva, persoana respectiva mananca foarte putin si e preocupata prea mult de grasime, calorii etc.
2. Micsorarea ciclului menstrual.
3. O imagine falsa despre propriul corp.
4. Scaderi anormal de mari ale greutatii corporale.
5. Hiperactivitate, exercitii fizice practicate in exces.
6. Schimbari psihice si fizice. Caderea parului, intoleranta pentru temperaturile joase, scaderea pulsului si a tensiunii arteriale, constipatie.
7. Depresie, iritabilitate.

Bulimia:

1. Persoana e foarte preocupata sa manance.
2. Mananca pe ascuns.
3. Tulburari menstruale.
4. Variatii mari ale greutatii corporale.
5. Abuz de laxative sau substante care produc varsaturi.
6. Schimbari fizice: marirea glandelor, caderea dintilor.
7. Depresie, iritabilitate.

Daca suferiti de anorexie nervoasa sau de bulimie, sau cunoasteti pe cineva afectat de aceste boli, e bine de stiut un lucru foarte important: ambele se pot vindeca relativ usor, dar nu de unul singur, ci numai cu ajutorul medicului.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52395 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE
Nici n-a plecat bine Mos Craciun, nici nu s-au stins ...
DE CE NE INGRASAM? DE CE NE INGRASAM?
Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii de catre ...


DIETE CLASICE - O COMPARATIE DIETE CLASICE - O COMPARATIE
Slabirea pare a fi simpla ... O calorie este o calorie: ...
IN FORMA DUPA SARBATORI IN FORMA DUPA SARBATORI
Dupa excesele alimentare inregistrate in timpul sarbatorilor de iarna, pentru ...


Alte articole despre Slabire






Pagina 8 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii