Sunteti aici :: Slabire » DE CE NE INGRASAM?
DE CE NE INGRASAM?
Un studiu realizat in Statele Unite ale Americii de catre niste cercetatori abilitati a dorit sa gaseasca raspunsul la vesnica intrebare care macina o buna parte a populatiei globului: de ce anume ne ingrasam? Cum se explica faptul ca doua persoane care isi administreaza timp de o luna de zile acelasi numar de calorii isi dezvolta in mod diferit masa musculara, masa adipoasa, respectiv, acumuleaza un numar diferit de kilograme? De ce unii sunt mai pofticiosi decat altii cand vine vorba de dulciuri si mancare in general? Sa fie vorba de factori ereditari sau genetici, de contributia stresului cotidian sau de alta explicatie care permite unora sa manance pana "crapa" si sa nu se ingrase deloc sau aproape deloc, iar altii sa se ingrase si "cu aer"?
Studiul a constat din doua etape distincte: prima a incercat sa determine daca asa-numitul comportament alimentar al copiilor este determinat de un comportament de turma, adica daca intr-adevar copiii mici imita (mananca) ceea ce vad in fiecare zi (ce/cat mananca altii) - cu repercusiuni asupra intregii vieti. A doua parte a studiului a dorit sa stabileasca daca inmultirea numarului de calorii consumate si lipsa exercitiilor fizice duce intr-adevar la ingrasare proportionala pentru toti subiectii studiati.
Initial, cercetatorii au vizitat o gradinita si au studiat un grup de copiii pe parcursul catorva zile. La inceput, s-a studiat efectiv comportamentul copiilor referitor la tabieturile alimentare: la ora mesei, toti copiii serveau mancarea primita, nu s-au inregistrat cazuri de copiii care sa refuze sa manance sau care sa ceara supliment. In zilele urmatoare, dupa masa obisnuita, la interval de o ora, in timp ce aveau program de desenat, copiilor li s-au pus pe mese farfurioare cu mancare de petrecere: ciocolata, bomboane, biscuiti. Aici reactiile au fost surprinzatoare: cu toate ca tocmai mancasera si erau satui, unii copii au dat la o parte foile si creioanele de colorat si au inceput sa manance tot ce era pe farfurii; altii s-au multumit sa guste putin din ce era pe farfurie si au continuat sa deseneze; altii in schimb au ignorat complet mancarea noua, impingand farfuriile la marginea mesei si concentrandu-si atentia deplina asupra desenatului. O parte din cei care au golit efectiv farfuriile cu dulciuri i-au imbiat pe cei care erau la aceeasi masa cu ei sa manance din farfuria lor, dar acestia din urma au reactionat foarte ferm, intorcand capul si refuzand categoric. Pareau sa spuna: ‘Sunt satul, tocmai am mancat si acum vreau sa desenez!’
Cum se explica asadar aceste comportmente diferite ale copiilor? Cercetatorii spun ca in majoritatea cazurilor un obez adult a fost cu siguranta un copil predispus ingrasarii inca de mic, masa sa adipoasa dezvoltandu-se mai rapid decat a altora. Efectuand teste suplimentare pe rozatoare si coreland rezultatele cu acestea din urma, cercetatorii au afirmat ca atunci cand o mama mananca alimente foarte bogate in grasimi in timpul sarcinii, acest fapt produce schimbari in creierul viitorului copil care ii stimuleaza apetitul si care conduc la supra-alimentare si obezitate inca din copilarie. Aceasta ar putea fi asadar una din explicatiile posibile pentru care acei copii au mancat peste satul, iar ceilalti nu s-au atins de dulciuri - explicatia putandu-se extinde asupra comportamentului adultilor supraponderali sau obezi.
Cea de-a doua parte a studiului s-a realizat pe un esantion de 20 de persoane avand varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, atat femei cat si barbati, de rase diferite. Toti aveau stiluri de viata, studii, locuri de munca diferite, preferinte si obiceiuri alimentare distincte. S-au studiat obiceiurile alimentare si exercitiile fizice pe care le faceau timp de o luna. Fiecare avea tabieturile sale: unii mancau la ore regulate, altii aveau un program haotic, unii erau mai activi, facand sport in mod regulat, altii erau sedentari. S-a dorit calcularea pentru fiecare dintre cei 10 subiecti studiati a numarului de calorii consumate zilnic in mod normal. Urmatorul pas al cercetarii a constat in dublarea acestui numar de calorii pentru fiecare persoana in parte si consumarea acestora timp de o luna de zile, pe fondul interzicerii practicarii oricarei formei de sport - tuturor li s-a impus sa fie sedentari pentru o luna de zile. Se dorea de fapt ingrasarea lor pe cale naturala, doar pe baza caloriilor consumate, fara suplimente alimentare sau alte asemenea elemente ajutatoare. Celor 20 de tineri li s-a permis sa manance orice, de la inghetata, placinte, mancare de fast-food, orice ii ajuta sa isi dubleze numarul de calorii consumate zilnic.
Pentru unii a fost mai usor decat pentru altii: era nevoie de treziri la 3 noaptea pentru a consuma toate caloriile pe ziua respectiva, cu alte cuvinte unii subiecti erau nevoiti sa se forteze fizic pentru a manca tot ce aveau in plan intr-o zi. Nu au lipsit fenomenele de regurgitare, iar starile de rau fizic general, greata si ametelile ii insoteau aproape pe toti, ca urmare a lipsei drastice a oricarei forme de exercitiu fizic, dar si a mancarii daunatoare si nesanatoase pe care erau fortati sa o consume zilnic. Odata la 3 zile erau cantariti, li se masura masa adipoasa, apa din organism etc. Rezultatele au fost si in acest caz surprinzatoare: daca unii se ingrasau foarte repede, 2-3 kilograme inca din primele zile, in aceeasi masura crescandu-le valoarea masei adipoase, altii, desi respectau conditiile cercetarii si isi dublau numarul de calorii consumate, se ingrasau mult mai putin. Explicatia?
Hrana consumata arde impreuna cu oxigenul din celule pentru a produce energie de care are nevoie organismul pentru a functiona. Dupa ardere, hrana se transforma in reziduri acide, iar celulele le depoziteaza in circuitul sanguin. Corpul elimina aceste reziduri prin urina, respiratie si transpiratie, restul fiind depozitate de-a lungul vaselor de sange si tesuturilor. Pentru a putea trai, sangele si celulele trebuie sa fie usor alcaline. Pentru a-si pastra alcalinitatea, organismul converteste rezidurile acide in reziduri acide solide. Daca corpul poate mentine aceste reziduri nediluate, le poate stoca pe o perioada nedeterminata, neafectand pH-ul in restul corpului. Asa ca le stocheaza in multe locuri si moduri, inclusiv in grasime. Din cauza lipsei efortului fizic si ca urmare a lipsei unei transpiratii notabile, la subiectii testati aceste depozite de grasime sunt mai masive, evident. Ingrasarea poate fi asadar rezultatul necesitatii rezidurilor acide de a avea un mediu de stocare.
De asemenea, alte studii au relevant faptul ca supraalimentatia influenteaza multiplicarea celulelor grase inca din perioada intrauterina. Spre pubertate, numarul adipocitelor (celule grase) nu se mai modifica, iar cresterea tesuturilor grase va avea loc numai pe seama maririi în volum a celulelor adipoase. Este bine de stiut ca volumul celulelor adipoase poate fi mai usor dirijat prin reglarea regimului alimentar, in timp ce cu ritmul de inmultire a acestor celule din faza copilariei lupta este incomparabil mai grea, uneori o lupta impotriva morilor de vant.
De ce nu toti subiectii s-au ingrasat in aceeasi masura? Explicatia a fost gasita in faptul ca energia de care are nevoie organismul pentru a functiona in limite normale difera de la o persoana la alta. Unii consuma mai multa energie decat altii pentru a-si deplasa de exemplu mana de la nivelul soldurilor la cap; drept urmare, acestia cel mai probabil se vor ingrasa mai greu sau mai putin. La fel s-a intamplat si in cadrul cercetarii. Limitele extreme de ingrasare au fost 9 kilograme, limita superioara, si 2 kilograme - limita inferioara, la fel s-au inregistrat si valori diferite ale cresterii masei adipoase -intre 10% si 2%.
Partea finala a studiului a constat in procesul invers, respectiv, slabirea. La fel, pentru unii a fost mai greu ca si pentru altii sa dea jos kilogramele acumulate intr-o luna de zile - tocmai din cauza acumularii in procesul de ingrasare a unui numar mare de astfel de celule adipoase albe care stocheaza energia.
Concluzia? Te numeri printre cei fericiti daca mama ta a avut grija sa nu manance foarte gras inainte sa te nasca, daca ti-ai format de mic obiceiuri alimentare sanatoase - de genul sa nu mananci peste satul, de pofta - si daca ai un metabolism bun, cu arderi multe. E foarte probabil sa te ingrasi mai greu, si sa slabesti mai usor. Daca nu te numeri printre (parca din ce in ce mai putinii) astfel de norocosi, ai grija sa faci multa miscare, sa mananci la ore regulate, cat mai sanatos si sa te incadrezi in numarul caloriilor permise zilnic. Cheia succesului e disciplina alimentara!
Alexandra Igna
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
Un art.f.bun, implica responsabilitatea gravidelor in formarea fizica si sociala a propriului viitor copil ; trebuie insistat, mediatizat si expilcat mai mult acest fenomen.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii